Yurtta 1 Mayıs coşkusu

1 Mayıs, Emek ve Dayanışma Günü tüm yurtta coşkuyla kutlandı.

Yayınlanma: 01.05.2012 - 09:20
Abone Ol google-news

İşte il il 1 Mayıs kutlamaları...

Bursa

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Bursa'da kutlayan Türk-İş ve Türkiye Kamu-Sen'in etkinliğine katılmak üzere Kocaeli, Eskişehir, Bilecik, Yalova, Çanakkale, Sakarya, Kütahya ve Balıkesir'den gelen gruplar, Atatürk Stadyumu önünde toplandı.

Ellerinde dövizlerle sloganlar atarak Darmstat Caddesi'nden yürüyen grup, kutlamaların yapılacağı Kent Meydanı'na geldi.

Kutlamalara, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ve Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da katılıyor. Bu arada, polis ekipleri il genelinde yoğun güvenlik tedbiri aldı.

"Özlemimiz, ekmek, barış özgürlük, iş, aş, kardeşlik"

Kumlu, mitingde yaptığı konuşmada, bugünün emeğin bayramı olduğunu söyledi.

''Bu anlamlı güzel günde, el ele, yürek yüreğe olmak için, sorunlarınızı dile getirmek için Bursa Kent Meydanı'nda toplandınız'' diyen Kumlu, şunları kaydetti:

''Bu alana tek bir yumruk, sloganlarınızla, taleplerinizle geldiniz. Özleminiz, ekmek, barış özgürlük, iş, aş, kardeşlik. Bugün burada, Bursa'nın, Türkiye'nin yüzünü güldürüyorsunuz, emekçilerin el ele kol kola dostluk içinde kucaklaşmasının destanını yazıyorsunuz. 1 Mayıs Türkiye'de yasaktı. Sizler yıllarca bu meydanlardan 1 Mayıs'ın bayram ve tatil ilan edilmesini istediniz. 2009 yılında 1 Mayıs bayram ve tatil oldu. 2010 yılında ise yasaklı olan Taksim Meydanı kutlamalara açıldı. Bu nasıl oldu? Biz çok uğraştık ama 1 Mayıs'ı bayram ve tatil ettiren sizlerin mücadelesi. Yılmadınız, yasaklı dönemlerde de her 1 Mayıs'ta alanlarda oldunuz.''

''Bu milletin çıkarı savaşta değil barıştadır''

''Bu milletin çıkarı savaşta değil barıştadır'' diyen Koncuk, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Çevremizdeki ülkelerin savaşması için değil, barışması için, Atatürk'ün 'Yurtta sulh, cihanda sulh' şiarının hayat bulması için direneceğiz. Türkiye Cumhuriyeti devletinin tüm kurumlarının hukuk devleti anlayışıyla hareket etmesi için meydanlardayız. Anti demokratik sendikal yasalar değişsin diye, toplu pazarlık ve örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılsın diye, vatandaşlarımızın yüzü gülsün diye direneceğiz. İnsan onuruna yaraşır iş herkesin hakkıdır. İstihdamın korunması, geliştirilmesi ve işsizliğin önlenmesi için alanlardayız.''

Malatya

Milli Egemenlik Caddesi Ofis Kavşağı'nda toplanan sendika ve siyasi partilerin üyeleri, ellerinde bayrak ve pankartlarla 100. Yıl Kavşağı'na kadar yürüdü. Arama noktalarından geçerek belirlenen miting alanına gelen vatandaşlar burada çalan müzik eşliğinde halaylar çekti.

Miting alanında toplananlara hitap eden CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, her geçen yıl 1 Mayıs'ın daha da coşkulu yaşandığını söyledi.

Bu arada, konuşmaların yapıldığı platforma çıkan bir grup öğretmen atanamamalarını protesto etmek amacıyla balon uçurdu.

Konuşmaların ardından halaylar çeken gruplar, olaysız dağıldı.

Elazığ

Kentteki çeşitli sendika grupları ve siyasi partilerin katılımıyla düzenlenen etkinliğe katılanlar, Hozat Garajı önünde toplandı. İstasyon Caddesi boyunca slogan atarak yürüyen grup, etkinliğin düzenlendiği Gar Meydanı'na geldi.

KESK Elazığ Şubesi Dönem Sözcüsü Halit Ateş'in tertip komitesi adına yaptığı konuşmanın ardından 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'ne katılanlar, çalınan türkü ve halaylara eşlik etti.

Tokat

Kentteki çeşitli sendika grupları ve siyasi partilerin katılımıyla düzenlenen etkinliğe katılanlar, Gaziosmanpaşa Stadyumu önünde toplandı. Toplanan gruptakiler Gaziosmanpaşa Bulvarı boyunca slogan atarak, Cumhuriyet Meydanı'na geldi. Burada gruplar, bir süre halay çekerek, sloganlar attı.

Grup adına konuşan Eğitim-Sen Tokat Şube Başkanı Ertan Uysal, 1 Mayıs'ı coşku içinde kutladıklarını söyledi.

Erzincan


Erzincan Belediyesi önünde toplanan bazı siyasi parti, sendika ve sivil toplum örgütü üyeleri Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü.

Polis kordonunda Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüyen aralarında CHP Erzincan Milletvekili Muharrem Işık'ın da bulunduğu katılımcılar aranarak alana alındı.

Sendika ve siyasi parti temsilcilerinin yaptıkları konuşmaların ardından gruptakiler, davul zurna eşliğinde halaylar çekti.

Yalova

KESK ve DİSK'in öncülüğünde düzenlenen 1 Mayıs kutlamaları, CHP, BDP, ADD, ÇYDD, TGB, Haci Bektaş-ı Veli Kültür ve Dayanışma Derneği, Yalova Düşün Tiyatrosu Oyuncuları, Yalova Çevre Platformu ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla gerçekleşti.

Yoğun güvenlik önlemleri altında şehir merkezinde toplanan grup yaklaşık 1 kilometre yürüyüş yaparak AKP hükümetini protesto etti. Kent merkezindeki yürüyüşte kalabalık grup, Yalova'da kurulmak istenen Vopak Kimyasal depolama tesislerine ve Kömür Yakıtlı Termik Santrali'ni de protesto ederken, 4+4+4 eğitim sistemine karşı çıkan küçük kız çocukları da taşıdıkları "Çocuk Gelin İstemiyoruz", "Çocuklar Gelin Olmak Değil Eğitim İstiyor" dövizlerini taşıdı.

Yalova Gazipaşa Caddesi'nden 17 Ağustos Parkı'na kadar yürüyen grup burada toplanarak halay ve horonlarla 1 Mayıs'ı kutladı.

Adana

Adana'da, ''1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'' dolayısıyla kutlama programı düzenlendi. Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu önünde toplanan, çeşitli sivil toplum kuruluşlarına, sendikalara ve siyasi partilere üye gruplar, ellerindeki pankartlarla Mustafa Kemal Paşa Bulvarı'ndan ve Sular mevkisinden geçerek, Uğur Mumcu Meydanı'na kadar yürüdü.

Tertip Komitesi Başkanı KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Kamuran Karaca, burada yaptığı konuşmada, 1977 yılındaki kutlamalarda hayatını kaybedenleri anarak, ''Onlara buradan sesleniyor ve söz veriyoruz. Sizin davanızın peşini bırakmayacağız, sorumlular tek tek ortaya çıkana kadar bu davanın takipçisi olacağız'' dedi.

Yıllardır özelleştirme ve taşeronlaştırma nedeniyle ''iş cinayetleri''nin arttığını ve kazanılmış hakların saldırıya uğradığını savunan Karaca, ''Ancak ne yaparlarsa yapsınlar, bizleri kendi çıkarları doğrultusunda bölmeye çalışanlar amaçlarına ulaşamayacaklar. Çünkü bugün tüm ülkede sesini dünyadaki sınıf kardeşleriyle birleştirmek için alanlarda olan insanlar var'' ifadelerini kullandı.

Arapça ve Kürtçe selamlama konuşmalarının yapıldığı programda şiirler okundu, gruplar müzik eşliğinde halay çekti.

Tunceli'de olay

Moğoltay Mahallesi Okullar Caddesi'ndeki Tunceli Devlet Hastanesi önünde toplanan bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu üyeleri, ''Emek, Barış, Eşitlik, Özgürlük ve Adalet İçin 1 Mayıs'' yazılı pankart açarak, Cumhuriyet Caddesi üzerinden Kışla Meydanı'na kadar yürüdü. Bu arada, arbede sırasında 1 polis memuru kalp krizi geçirirken, 2 polis memuru da yaralandı.

Çaycuma

Çaycuma'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, 6 Nisan'da Filyos Çayı üzerindeki köprünün bir bölümünün çökmesiyle yaşanan facia nedeniyle buruk kutlandı.

Çaycuma Belediyesi Düğün Salonu önünde toplanan sivil toplum kuruluşu temsilcileri, çayda yaşamını yitiren kişilerin yakınları ile halen cesedi bulunamayan 7 kişinin ailesi, köprünün çöktüğü alana kadar yürüdü.

Eğitim-Sen Temsilcisi İsmet Akyol, Filyos Çayı'ndaki köprünün çökmesi nedeniyle kaybolan 15 kişinden 8'ini cesedinin bulunduğunu, 7'sini ise arama çalışmalarının sürdüğünü belirterek, ''1 Mayıs'ı, facia nedeniyle buruk kutluyoruz. Umarız böyle acıları bir daha yaşamayız'' dedi.

Faciada yaşamını yitirenler için Filyos Çayı'na karanfiller bırakıldı.

Karabük

Yenişehir Atatürk Anıtı önünde toplanan çok sayıda sendika, sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti üyesi ile öğrenci slogan atarak mitingin yapılacağı Albay Karaoğlanoğlu Caddesi'ne yürüdü.

Büro-Sen Karabük İl Temsilcisi Yüksel Arslan, burada yaptığı konuşmada, 1977 yılında Taksim Meydanı'nda yapılan mitingde hayatlarını kaybedenleri andıklarını ve mücadelelerinin onların bıraktığı yerden devam ettiğini belirterek, bütün emekçilerin bayramını kutladığını söyledi.

Miting sırasında özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin temel yaşam becerilerini geliştirmek, topluma uyumlarını sağlama, iş ve mesleğe yönelik bilgi ve beceriler kazandırmak amacıyla kurulan Karabük Sevgibağı İş Okulu öğrencisi 16 yaşındaki Emre Maraz, yürüme engelli okul arkadaşına tekerlekli sandalye alabilmek için kapak topladı.

Mitingin ne için yapıldığından haberi olmadığını ifade eden Maraz, tek düşüncesinin arkadaşına alınacak tekerlekli sandalye için destek vermek olduğunu, miting alanından 500 kapak topladığını kaydetti.

Yerel sanatçıların konser verdiği kutlamalarda, katılımcılar halay çektikten sonra dağıldı.

Bartın

Kemerköprü Meydanı'nda toplanan sivil toplum kuruluşu, siyasi parti üyeleri ve maden işçileri, pankartlar açarak Yukarıçarşı mevkisine kadar yürüdü.

Genel Maden İşçileri Sendikası Amasra Şube Başkanı Hakkı Arslan, yaptığı konuşmada, enerji konusunun ülkenin en önemli sorunlarından biri olduğunu söyledi.

Arslan, Türkiye'nin taş kömürü ihtiyacının yılda 20 milyon ton olduğunu, 1,5 milyon ton üretim yapabilen TTK'nın bu oranı 5 milyon tona yükseltebilecek kapasitesinin bulunduğunu kaydetti.

Kutlamaya katılanlar daha sonra davul zurna eşliğinde halay çekerek eğlendi.

Bu arada, Bartın Oto Sanayi Sitesi işçilerinin 1 Mayıs'ta da çalıştıkları görüldü. Oto tamircilerinden Muhammet Avcı (18), ''Birçok kesim tatil yaparken biz çalışmaya devam ediyoruz. Bizim tatil yapma şansımız yok. Üstelik bugün daha yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Çünkü tatili fırsat bilenler çalışanlar araçlarını tamire götürüyorlar'' dedi.

Hopa

Hopa, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutladı. Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan Hopalılar, geçtiğimiz yıl AKP mitingi öncesinde çıkan olaylarda yaşamını yitiren Metin Lokumcu'yu da unutmadı.

Çeşitli sendikalar, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları tarafından organize edilen kutlama programı çerçevesinde Hopa ÇAYKUR Çay Fabrikası önünde toplanan grup, çeşitli sloganlar atarak Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. Yürüyüşe Rize'den gelen bazı sendika üyeleri de katıldı.


Giresun

KESK ve TÜRK-İŞ'e bağlı sendikalar, bazı siyasi partiler ile öğrenci gruplarının katılımıyla yürüyüş düzenlendi.

Debboy mevkisinde, yürüyüş için toplanan grupların ellerindeki pankart ve dövizleri tek tek inceleyen polisler, 'provokasyona yol açabilecek, yasalara aykırı söylemler, ifadeler, yasal olmayan oluşumların temsil edilmesi' gibi gerekçelerle bazı pankart ve dövizlere el koydu.
Geniş güvenlik önlemlerinin ardından Gazi Caddesi, Belediye Meydanı güzergahında devam eden yürüyüş, Osman Ağa Meydanı'nda sona erdi.

KESK Dönem Sözcüsü İbrahim Karahasan, burada yaptığı konuşmada, insanın insanı sömürmediği, hiçbir halkın din, dil, kültür farklılıkları nedeniyle baskı, ayrımcılıkla karşılaşmadığı, bilimin, emeğin, barışın, kardeşliğin egemen olduğu bir ülke istediklerini söyledi.

Türküler eşliğinde halayların çekildiği program olaysız sona erdi.

Düzce

Anıtpark'ta düzenlenen mitinge katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1 Mayıs'ın Türkiye'de ve dünyada yaklaşık 160 yıldır işçilerin ''birlik, dayanışma ve mücadele günü'' olarak kutlandığını belirtti.

İşçi bayramının Türkiye'nin dört bir yanında coşkuyla kutlandığını anımsatan Akkaya, ''Burada işçiler haklı ve meşru taleplerini dile getirmek için alanlara toplandı. Bugün işçiler, Türkiye ve dünyanın her yerinde baskıya, sömürüye karşı durmak için alanlarda seslerini var güçleriyle duyuruyorlar'' diye konuştu.

Akkaya, şöyle devam etti:
''Türkiye'de çalışma hayatı çok zor bir dönemden geçiyor. Sendikaların üzerindeki baskılar gittikçe ağırlaşıyor. Bugün kazanılmış haklarımızı koruma ve sömürüye karşı birlik ve mücadeleyi sağlamak için önemli bir gün. Onun için bu ülkeyi yönetenler, işçilerin haklı taleplerine kulak vermelidir. Onların sendikalaşma ve özgür toplu sözleşme yapma haklarına saygı duymalıdır. Bu konudaki engelleri ortadan kaldıracak yasal düzenlemeleri bir an önce TBMM'den geçirmelidir.''

Öte yandan, ellerindeki döviz ve pankartlarla Düzce Belediyesi önünde toplanan çeşitli sendikaların üyesi işçiler, sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcileri ile vatandaşlar, İstanbul Caddesi boyunca slogan atarak mitingin yapılacağı Anıtpark'a kadar yürüdü.
Müzik eşliğinde halay çekerek, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutlayan grup, daha sonra dağıldı.

Kırşehir

Kırşehir'de, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları sırasında bir binadan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin posteri açıldı.

Bazı siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla oluşturulan kutlama komitesinin hazırladığı 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları Maşaderesi mevkisinde yapıldı.
Kutlamalar sürerken, alanın yakınındaki bir binadan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin posteri açıldı. Bunu gören katılımcılar, bir süre halay çekmeyi bırakarak, postere doğru sloganlar attı.

Bahçeli'nin posterinin indirilmesi sonucu kısa süreli yaşanan gerginlik sona erdi.

Emniyet güçlerinin yoğun güvenlik önlemleri aldığı kutlamalar, olaysız sona erdi.

Niğde

Niğde'de Hak-İş'e bağlı sendikalar, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü fidan dikerek kutladı.

Niğde ile Bor ilçesi arasındaki Orman Bölge Müdürlüğüne ait arazide bir araya gelen sendikacılar, işverenler, işçiler ve aileleri, burada kendilerine ayrılan 3 dönümlük araziye yaklaşık bin 500 fidan dikti.

Hak-İş Konfederasyonu İl Temsilcisi ve Öz İplik-İş Sendikası Şube Başkanı Mehmet Avşar'ın önderliğinde gerçekleştirilen organizasyona katılan yaklaşık 400 işçi, aileleleriyle birlikte halay çekip eğlendi.

Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat ile Birko Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Mumcu da işçileri yalnız bırakmadı.

Konya

Konya'da, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla KESK Konya Şubeler Platformu öncülüğünde bir araya gelen bazı işçi sendikaları, sivil toplum örgütleri ve bazı partililer yürüyüş ve ardından gerçekleştirilen mitingle kutlama yaptı.

Atatürk Anadolu Lisesi önünde toplanan grup, pankart, poster ve dövizlerle yürüyüş yaptı.

Yürüyüşün ardından gruptakilere seslenen KESK Dönem Sözcüsü Cebrail Bektaş, sosyal ve siyasal koşullara bakıldığında, birliğe ve dayanışmaya her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulan günlerden geçildiğini söyledi.

Konuşmaların ardından grup üyeleri söylenen türkü ve şarkılar eşliğinde halay çekti. Grup daha sonra sessiz bir şekilde dağıldı.

Öte yandan Türk-İş, Kamu-Sen, Tes-İş ve Demiryol-İş Sendikası üyeleri de, Zafer Meydanı'nda davul zurna eşliğinde kutlama yaptı.

Türk-İş 2. Bölge Temsilcisi Necati Kökat, burada yaptığı konuşmada, 1 Mayısların, emek hareketinin birlik, mücadele ve dayanışma günü olarak tüm dünyada yıllardır kutlandığını söyledi.

Samsun


İstasyon Mahallesi'nde toplanan sendika, sivil toplum ve siyasi parti üyelerinden oluşan grup, ellerinde pankart, döviz ve flamalar ile sloganlar eşliğinde Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. Güvenlik önlemleri altında Cumhuriyet Meydanı'na ulaşan grup, slogan atmaya burada da devam etti.

Türk-İş 6. Bölge Başkanı İsmail Ekşioğlu, yaptığı konuşmada, örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını istedi.

Konuşmalar sırasında kendilerine söz hakkı verilmeyen Devrimci Sağlık-İş Sendikası üyeleriyle KESK Samsun Şubeler Platformu üyeleri arasında sözlü tartışma yaşandı. Kutlamaları protesto eden Devrimci Sağlık-İş Sendikası üyeleri alanı terk etti.

Ardından müzik eşliğinde şarkılar söyleyip halay çeken gruplar, kutlamaların ardından olaysız dağıldı.

Amasya


Pirincci Mahallesi Kunç Köprüsü başında toplanan sendika, parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, polis arama noktalarından geçerek Yavuz Selim Meydanı'nda bulunan Atatürk Anıtı önüne yürüdü.

Burada KESK Şubeler Platformu adına konuşan SES Amasya İl Temsilcisi Satılmış Ayan, işçilerin, emekçilerin kapitalist sömürü ve baskılara karşı omuz omuza mücadele vermeye çağırdı.

Konuşmalar sonrasında davul ve zurna eşliğinde halay çeken gruplar olaysız dağıldı.

Sinop

Kutlama için Kaleyazısı Mahallesi eski otogar önünde toplanan gruplar, Sakarya Caddesi'ni takiben Uğur Mumcu Meydanı'na yürüdü.

Kutlama alanında yoğun güvenlik önlemleri alınırken, platform temsilcilerinin konuşmaları sonrasında gruplar slogan atıp halay çekti. Çok sayıda vatandaşın katıldığı programa il ve ilçelerin belediye başkanları da eşlik etti.

Kutlamalar sonrasında gruplar olaysız dağıldı.

Ordu

Ordu'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları kapsamında çeşitli sendika ve siyasi parti üyeleri belediye meydanında bir araya geldi.

Kutlamalar sırasında konuşan KESK Ordu Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ahmet Kadıoğlu, içinde bulundukları sosyal ve siyasi koşullara bakıldığında her zamankinden daha fazla birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Program kapsamında katılımcılar yerel sanatçı Gaye Aksu'nun şarkılarıyla halay çekti.
Kutlamalara CHP Ordu Milletvekili İdris Yıldız ve Belediye Başkanı Seyit Torun'da katıldı.

Belediye meydanında tertip edilen programda, alanın yakınındaki bir inşaatta bulunan işçilerin hem çalışıp hem de kutlamaları izlemeleri dikkati çekti.

İşçilerden Şükrü Bağdat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yapılan kutlamalara saygı duyduklarını, ancak gerçek emekçilerin kendileri olduğunu söyledi.

Bağdat, duygularını şöyle dile getirdi:
''Asıl emekçiler biziz. Gerçekten emeğimize, ekmeğimize sahip çıkan insanlarız. Herkes tatil, bayram yapmak ister ama biz gerçek emekçiler çalışmak zorundayız. Arkadaşlar burada eğleniyorlar. Tabi ki onları destekliyoruz, ama gerçek emeği biz biliriz, çalışanda, üretende bizleriz. Sendikalar eğer gerçek emekçiler için mücadele ediyorlarsa yanlarındayız.''

Çorum


KESK'e bağlı sendikalara mensup kişiler ile CHP İl Teşkilatı ve çeşitli derneklerin üyelerinden oluşan grup, Gazi Caddesi'nde toplandı.

Buradan slogan atarak yürüyüşe geçen gruplar, Saat Kule Meydanı'nı takiben Abide Meydanı'na ulaştı. Meydan çevresindeki kontrol noktalarında üst araması yaparak alana girişlere izin veren polis ekipleri, katılımcılara birer karanfil hediye etti.

Şeker-İş Çorum Şube Başkanı Sefer Kahraman'ın, işçi haklarının tarihsel gelişimi ve mevcut durumunu ele alan konuşmasının ardından müzik eşliğinde halay çekilerek etkinlik tamamlandı.

Polisin güvenlik önlemi altında gerçekleştirilen etkinliğin ardından gruplar olaysız dağıldı.

Trabzon


Cumhuriyet Caddesi'nde toplanan sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti üyeleri, Atatürk Alanı'na kadar ellerinde bulunan pankart ve dövizlerle yürüdü. Güvenlik güçlerinin kontrolünde alana giriş yapan grup, yöresel türküler söyleyerek horon tepti.

Konuşmaların ardından sahne alan ve yöresel şarkılar seslendiren Apolas Lermi ile ses sistemini kuran belediye çalışanları arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Ses sisteminin yeterli olmadığını ve kesintiye uğradığını iddia eden Lermi'nin bu konuşması üzerine görevli, kısa süreliğine ses sistemini kapattı.

Organizasyonda görevli kişilerin olaya müdahale etmesinin ardından konser devam etti.

Antalya


1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinlikleri kapsamında sendikalar, siyasi partiler, dernekler ve çeşitli sivil toplum kuruluşları üyeleri, renkli bayraklar, flamalar, pankartlar ve dövizlerle Güllük Caddesi'ndeki Aydın Kanza Parkı önünde toplandı.

Kutlamaların yapılacağı Atatürk Parkı'na doğru yürüyüşe geçen grup, çeşitli taleplerini ve eleştirilerini dile getiren sloganlar attı.

Antalya'daki tiyatro sanatçılarından oluşan bir grup da sahne kostümleriyle ''Seyirci uyuma, tiyatrona sahip çık'' sloganı atarak yürüdü.

Yürüyüşe katılanlar arasında liseli gençlerin yanı sıra Beşiktaş taraftarı da yer aldı. Grup, kutlamaların yapılacağı Konyaaltı Caddesi'ndeki Atatürk Parkı'na güvenlik önlemleri kapsamında alındı.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, kutlamalarına Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın da katıldı. Alanda toplanan grup, şarkılar eşliğinde halay çekti, marşlar söyledi. Havanın sıcak olması nedeniyle genç bir kız bayıldı. Doktor olan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, genç kıza müdahale etti.

Sendika temsilcileri, siyasi partilerin alanda bayrak açmalarına izin vermedi. Kutlamalar, amatör ses sanatçılarının konseri ile sona erdi.

Diyarbakır

Diyarbakır'da 32 yıl aradan sonra 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla miting düzenlendi.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla DİSK, KESK, TMMOB ve Türk-İş'in İstasyon Meydanı'nda düzenlediği miting için Urfakapı semtinde toplanan gruplar, kortej halinde alana kadar yürüdü. Katılımcılar, polisin yaptığı üst aramasının ardından alana alınırken, mitinge aralarında BDP, ESP, Tarım-İş, Yol-İş, Müslüman Devrimci Gençlik ve LGBT (Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Transseksüel) üyeleri ile Diyarbakırspor taraftarlarının da bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

1980 yılından bu yana Diyarbakır'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla düzenlenen ilk mitinge katılanların büyük bölümü, havanın sıcak olması dolayısıyla miting sona ermeden alandan ayrılırken, katılımcılar davul zurna eşliğinde halay çekti.

Mitingde konuşan Van bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, bundan 126 yıl önce günlük 8 saatlik iş talebiyle işçilerin başlattığı mücadelenin, işçi sınıfının birlik, dayanışma ve mücadele gününe dönüştüğünü söyledi.

Verilen konserle devam eden miting olaysız sona erdi.

Yozgat

Yozgat'ta Bozok Üniversitesi Erdoğan Akdağ Yerleşkesi'nde bir araya gelen üniversite çalışanları ve öğrenciler ''1 Mayıs Yağız Emek Ormanı''nın ilk fidanlarını diktiler.

Renkli görüntülere sahne olan ağaç dikim töreni sonrası açıklama yapan Rektör Prof. Dr. Tamer Uçar, 1 Mayıs gibi anlamlı bir günde birlik ve beraberliğin en güzel örneklerinden olan imece usulü ile üniversitenin yerleşkesini daha yeşil ve yaşanır bir alan haline getirmek için bir araya geldiklerini kaydetti.

Adını Bozok Yaylası'nın yağız ve yiğit evlatlarından alan 1 Mayıs Yağız Emek Ormanı'na ilk fidanları bugün diktiklerini ifade eden Uçar, şunları kaydetti:
''Hükümetimizin de önemseyerek resmi tatil ilan ettiği ve tüm dünyada işçilerin bayramı olan bu güzel günde fikir işçileri olan bizler de, bayramımızı yakarak, yıkarak ve taşkınlık yaparak değil ağaç dikerek kutluyoruz. (Senin de dikili bir ağacın olsun) bilinciyle yaptığımız bu etkinliğe emeklerini esirgemeyerek katkıda bulunan tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyor ve örnek olmasını temenni ediyorum.''

Kayseri

Kayseri'de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları sırasında İstiklal Marşı okunmamasına tepki gösteren CHP'liler kutlama alanını terk etti.

Gevher Nesibe Mahallesi Mimar Sinan Parkı çevresinde toplanan sendika, parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, sloganlar atarak Mimarsinan Parkı'ndaki miting alanına yürüdü.

KESK Dönem Sözcüsü ve Eğitim-Sen Kayseri Şube Başkanı Sedat Ünal, emekçilerin kol kola çıktıkları 1 Mayıs'ı coşkuyla kutladıklarını belirterek, işçilerin bugün meydanda hak mücadelesi verdiğini vurguladı. Ünal'ın konuşmasının ardından işçiler, davul zurna eşliğinde oynayarak kutlama yaptı.

Bu arada, programda saygı duruşunda bulunulduktan sonra İstiklal Marşı okunmamasına tepki gösteren CHP İl Başkanı Ayhan Gülsoy ve partililer miting alanını terk etti.

Çıkışta gazetecilere açıklama yapan Gülsoy, programda İstiklal Marşı'nın okunmamasına üzüldüklerini ve bu yüzden alanı terk ettiklerini belirterek, ''İstiklal Marşı'nın okunmaması bizi üzdü. Bu yüzden sessiz bir şekilde alandan ayrılıyoruz. CHP bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da emekçilerin yanında olacak. Her tarafta emeğin ve emekçinin hakkına arayacağız. Emekçilerle ilgili herhangi bir sorun yok. Bütün emekçiler yine bizim kardeşimiz'' dedi.

Eskişehir

Eskişehir'de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla çeşitli sendikalar ve siyasi parti gruplarınca Sıhhiye Meydanı'nda miting düzenlendi.

KESK, DİSK ve Türk-İş'e bağlı sendika mensupları ile CHP İl Teşkilatı ve çeşitli derneklerin üyelerinden oluşan grup, Seylap Caddesi'nde toplandı.

Grup daha sonra Sıhhiye Meydanı'na yürüyüşe geçti. Sıhhıye Meydanı'na gelen grup, saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı okudu. İstiklal Marşı'nın okunduğu sırada kendilerini ''anarşist'' olarak tanıtan 3 kişinin İstiklal Marşı'na eşlik etmeyerek çeşitli hareketlerde bulunduğu gözlendi.

Eğitim-Sen Şube Başkanı Ali Paşa Şanlı, yaptığı konuşmada, emeğin, kardeşliğin, barış ve dayanışmanın hüküm sürdüğü gelecek için çalışacaklarını kaydetti.

Konuşmanın ardından yerel sanatçı Handan Aydın'ın şarkılarıyla halay çeken grup, olaysız dağıldı.

Van

Van'da ''1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'' kutlamalara katılanlar şarkılar ve türküler eşliğinde eğlendi.

KESK Şubeler Platformu tarafından düzenlenen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü İkinisan Kavşağı'ndaki İtfaiye Meydanı'nda kutlandı. Güvenlik güçleri kutlama alanına giren yollarda barikatlarla arama noktaları kurdu. Alana, girenler tek tek arandı.

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Genel Başkanı Çetin Erdolu'nun konuşmasından sonra alanda toplananlar sanatçı Ferhat Tunç ve yerel sanatçıların şarkılarıyla eğlendi.
Önceki hafta bir doktoru darbettiği için eleştirilen BDP Van Milletvekili Özdal Üçer katıldığı kutlamalarda bir konuşma yaparak kendisini savundu. ''Böyle bir olayın yaşanmasını istemezdim'' diyen Üçer, 3 yaşındaki kızından intikam alınmak istendiğini ileri sürdü. Üçer, ''Böyle faşizanca davrananların karşısında duracağım. Ama emekçi sağlıkçılarının karşısında saygıyla eğilirim. Bana hakaret edenlerin hakaretlerini geri iade ediyorum. Bana ve kızıma yapılanlardan dolayı özür dilemem'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler