'Asıl kıyamet sigorta fonları battığında kopacak'

TÜRMOB Genel Başkanı Masum Türker, ekonomik kriz konusunda "asıl kıyamet sigorta fonları battığında kopacak" uyarısında bulundu. Sosyal güvenlik reformunun, sosyal güvenliğin özel sektöre devrini öngördüğünü belirten Türker siyasilere "sosyal güvenlik reformunu artık durdurun" çağrısında bulundu.

Yayınlanma: 10.01.2009 - 16:45
Abone Ol google-news

İstanbul Yüksek Ticaret ve Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Mezunları Derneği Ankara Şubesi'nde düzenlenen "Dünyada ve Türkiye'de 2008 yılının ekonomik, sosyal ve siyasal yönden değerlendirilmesi, 2009 yılına genel bakış" paneli, Kültür ve Turizm Bakanlığı 75. Yıl Kültür Merkezi'nde yapıldı. Panele katılan TÜRMOB Genel Başkanı Masum Türker, yaşanan ekonomik krizle ilgili olarak TÜRMOB olarak kriz merkezi oluşturduklarını belirtirken ciddi bir rapor hazırlamayı planladıklarını söyledi. Konuşmasında, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin küresel krizle ilgili olarak 25 Eylül'le yaptığı konuşmayı hatırlatarak Sarkozy'in "kapitalizmin spekülatörlere başat rolünün verilmesi olmaması, emeğin çalışanların ödüllendirildiği bir sistem" olması gerektiğini söylediğini kaydeden Türker, "Sarkozy, kapitalizmin çöktüğünü yeniden inşa edilmesi gerektiğini söylüyor." dedi.

Yaşanan küresel ekonomik krizin en tehlikeli noktasının sigorta fonlarıyla ilgili olacağını ifade eden Türker, "Asıl sigorta fonları battığında kıyamet kopacak, emekli maaşları ödenemeyecek" dedi. Siyasilere sosyal güvenlik reformunu durdurmaları çağrısında bulunan Türker, reformun nihai hedefinin sosyal güvenliğin özelleştirilmesi ve özel sektöre devredilmesi olduğunu kaydetti.
 

'IMF'yle anlaşmanın halka faydası yok'

Dünyada Pazar ekonomisinin tümüyle serbest bırakılmaması görüşünün tartışılmasına rağmen Türkiye'nin ulusal şirketlerinin satıldığını ve yatırım üretmesi gereken işletmelerin devredildiğini belirten Türker, IMF ile yürütülen görüşmeleri de eleştirdi. Türkiye'nin IMF ile anlaşma yapmasının halka, şirketlere hiçbir faydasının olmayacağını kaydeden Türker, anlaşmanın sadece cari açığın devam etmesi ve spekülatörlerin başat rolü oynamasına faydası olacağını söyledi.

Türkiye'de de ekonomik krize karşı Fransa'da alınan tedbirlerin benzeri tedbirlerin alınmasını öneren Türker, "bizim sürekli yutturulan mali disiplin kavramını artık açıklığa kavuşturmamız lazım" dedi. Fransa'da 35 saatten fazla çalışılması halinde fazla mesainin vergiden muaf tutulması, yatırım üretecek yatırımdan vergi alınmaması gibi uygulamalara gidildiğini hatırlatan Masum Türker "Bu kriz artık küresel finans krizi olarak anılmamalı. Reel sektör, yatırımlar birlikte ele alınmalı.Buna özel sektör öncülük etmez, hükümet öncülük etmeli, yatırım üreten yatırım planı devreye sokulmalı, devlet memura zam vermeli, tarım sektörü sübvansiyonlarla desteklenmeli, emekli maaşları yükseltilmeli" dedi.

IMF bütçeye ağırlığını koydu

Panele katılan CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi ise Türkiye'nin bu güne kadar 9 IMF destekli bütçe hazırladığını, bunlardan 6'sının AKP hükümetleri döneminde yapıldığını söyledi. 2009 bütçesinin IMF'siz hazırlanmaya başlandığını ancak son aşamasında IMF'nin bu bütçeye de damgasını vurduğunu kaydeden Hamzaçebi, "IMF bu bütçeye de ağırlığını koydu." dedi. Ekonomide uygulanan politikalar nedeniyle 2006 yılından itibaren büyümede, diğer ülkelerden kopulduğunu, enflasyonun tekrar yükselmeye başladığını kaydeden Hamzaçebi, Türkiye'nin tasarruflarının azaldığını, buna da IMF programlarının yol açtığını belirtti.
 

Vahşi kapitalizm iflas etmiştir

İstanbul Yüksek Ticaret ve Marmara Üniversitesi İ.İ.B.F Mezunları Derneği Genel Başkanı Saffet Açıkgöz, dünyada vahşi kapitalizmin iflas ettiğini yeniden toparlanması için arayış içinde olunduğunu belirtirken, ekonomik krizin yükünü ise çalışanların, sabit gelirlilerin ve KOBİ'lerin çektiğini kaydetti. Ankara Serbest Mali Müşavirler Odası Başkanı Ali Metin Polat Türkiye'nin ekonomik krize hazırlıksız yakalandığını, "teğet geçecek ve psikolojik" gibi ifadelerle geçiştirilmeye çalışıldığını söyledi. 2009'un zor bir yıl olacağını ifade eden Polat, para ve mali politikaların gevşetilmesi, Merkez Bankası'nın faiz indirimine devam etmesi, yeni istihdam yaratılması ve ücretlere katkı sağlanması gerektiğine işaret etti. Marmara Üniversitesi İ.İ.B.F Dekanı Prof. Dr. Suat Oktar ise 2009 yılında işsizliğin patlayacağı ve işsizlikte tarihi bir rekor kırılacağı uyarısında bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler