"Ne borcunuz veya ne borcumuz var"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin belelediye başkan adayları tanıtım toplantısında Gazze'deki olaylara ilişkin açıklamalarda bulundu. Konuşmasında tüm dünya ülkelerine seslenen Erdoğan, "Ne borcunuz veya ne borcumuz var? Bunlar karşısında nasıl böyle sessiz durulabilir? dedi.

Yayınlanma: 11.01.2009 - 13:22
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,  Altındağ Belediyesi Karapürçek Spor Salonu Tesisleri'nde partisinin belediye başkan adayları tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, İsrail'in Gazze'de başlattığı operasyonun dün ikinci haftasını doldurduğunu anımsattı.

Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:
''İki hafta içinde dün itibariyle aldığım rakam 835 civarında Gazzeli ne yazık ki hayatını kaybetti, 3 bin 300 civarında yaralı var. Hayatını kaybedenlerin içerisinde o masum çocukların, annelerin, yaşlıların özellikle bulunması gerçekten bizleri yürekten yaralıyor. Ne yazık ki iki haftadır canlı yayınlarla tüm dünyadaki televizyonlara yansıyan, dünyada hemen her haneye ulaşan vahşet görüntüleri, uluslararası toplumun ortak bir tavır almasına yetmiyor. Okulların, hastanelerin, camilerin, ambulansların, altyapının hedef alınması, Birleşmiş Milletler'e ait tesislerin, yardım konvoylarının vurulması dahil vicdanların harekete geçmesine yetmiyor. Bütün insanlık, film seyreder gibi bu acımasız katliamı seyrediyor. Akan kanı durdurmak için ciddi bir girişimde bulunmuyor.
Türkiye olarak, Filistin'in geçmişinden bugüne tarihini çok iyi bilen ve bu tarihi paylaşan bir ülke olarak, bölgesel barışa uzan yıllardır katkı sağlayan bir ülke olarak, bu dramın son bulması için ilk andan itibaren büyük bir gayret gösterdik, hala da gösteriyoruz. Gazze'de savaşın durması, kan ve gözyaşının dinmesi için ilk günden itibaren samimi bir çaba içindeyiz.''

Erdoğan, ateşkesin sağlanması ve insani yardımların bölgeye ulaşabilmesi için öncelikle Suriye, Ürdün, Mısır ve Suudi Arabistan'da temaslarının olduğunu, ardından birçok Batılı ve Ortadoğu ülkeleri olmak üzere tüm ülkeleri telefonla aramak suretiyle bu konuları müzakere ettiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve özel temsilcisinin mekik diplomasisiyle önemli temaslar gerçekleştirdiğini, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün farklı ülkelerin cumhurbaşkanları ile görüştüğünü anlatan Erdoğan, BM Güvenlik Konseyi'nin Gazze'de kalıcı ve acil bir ateşkesin sağlanması için çağrıda bulunduğunu anımsattı. Erdoğan, şöyle devam etti:
''Amerika'nın çekimser oy kullandığı 15 üyesi olan, 5'i daimi 10'u geçici üye, 14'ünün az önce ifade ettiğim kararı almış olduğu toplantıdan sonra, İsrail, bu kararı tanımayacağını söyledi. BM Güvenlik Konseyi kararlarının bağlayıcılığının olmasına rağmen takınılan bu tavır karşısında, buradan tüm ülkelere sesleniyorum: Acaba bu takınılan tavır böyle mi kalmalı? Ne borcunuz veya ne borcumuz var? Bunlar karşısında nasıl böyle sessiz durulabilir? BM Güvenlik Konseyi'nin ve BM teşkilatının bu noktadaki yaptırımı neyse, bu yaptırımı BM teşkilatının ve Güvenlik Konseyi'nin gerçekleştirmesi lazım. Bugüne kadar onlarca kez İsrail bunu yaptığı için bu bir alışkanlık haline gelmiştir. Kusura bakmasınlar, acaba BM yarın Türkiye ile ilgili aldığı bir kararda biz de bunun aksini ifade eder de böyle bir yaptırıma gidersek, bunun örneği olarak İsrail ortada kalacaktır. Bunu böyle bilin.
Türkiye olarak, barış ve ateşkesin sağlanması girişimlerimizi sürdürüyoruz. Ambargonun sona erdirilmesi, Gazze'ye temel insani ihtiyaçların ulaştırılması için de girişimlerimiz sürüyor. Başta Türk Kızılayı olmak üzere yardım örgütlerinin örnek bir gayret içinde bölge için seferber olduklarını görüyoruz. Birçok yardım kampanyası düzenlendi. Halkımızın da bu yöndeki gayreti tüm dünyaya örnek olacak niteliktedir. Bölgedeki bazı siyasi liderlerin, kraliçe, bunun yanında cumhurbaşkanı eşleri, başbakan eşleri olmak üzere dün İstanbulumuzda yapılan toplantıyla da gerek ülkemizdeki sivil toplum örgütleri, iş kadınları, medyasıyla, dünya medyasını tekrar ayağa kaldırmak ve dünyaya bir çocuk anne ilişkisini ve annenin hıçkırıklarını duyurma görevini gayet anlamlı bir şekilde gerçekleştirdiler.
Bu vesileyle bir kez daha acilen saldırıların durması, ateşkesin sağlanması, ambargonun kalkması yönündeki çağrımı dile getiriyorum. Şu anda özel temsilcim, ekibiyle beraber Mısır'daki toplantıya katıldılar. Şu anda orada toplantı devam ediyor. Bakalım ne gibi bir karar çıkacak ve bu karara göre adımlarımızı atacağız.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler