Enerji darboğazı, AB'ye karşı getirtti

Slovakya hükümeti, AB'nin iki yıl önce kapatma kararı aldığı Bohunice nükleer reaktörünü yeniden hizmete soktu. Slovakya Başbakanı Robert Fico, Rusya ile Ukrayna arasındaki doğalgaz krizi nedeniyle girilen enerji darboğazından çıkmak için başka bir seçenekleri olmadığını belirtti.

Yayınlanma: 11.01.2009 - 14:44
Abone Ol google-news

Slovakya hükümeti hafta sonunda yaptığı olağanüstü toplantıda Bohunice nükleer reaktörünü yeniden hizmete sokma kararı aldı. Hükümetin Bohunice reaktörünün V1 birimini yeniden hizmete sokma kararı aldığını doğrulayan Başbakan Robert Fico, "Bu kararımızla AB üyelik anlaşmasını ihlal ettiğimizi biliyoruz ancak, halkın ısınma ve aydınlanma ihtiyacını karşılayabilmek için buna mecburuz" dedi.

Ülkesinin doğalgaz krizi nedeniyle büyük enerji sıkıntısı çektiğini anlatan Başbakan Fico, "AB anlaşmasının ihlalinden doğan tüm sorumluluğu üstlendiğini" söyledi.

Ülkesinin doğalgaz rezervinin son kısmını elektrik üretimi için kullandığını ifade eden Fico, yeniden hizmete sokulan 440 megavatt gücündeki Bohunice reaktörünün ülkenin elektrik ihtiyacını yüzde yüzünü karşılayacağını kaydetti.

Hafta sonundan itibaren hizmete sokulan Bohunice reaktörünün ikinci blokunun yedi gün içinde yeniden elektrik üretebileceğini belirten Fico, "Rusya ve Ukrayna'dan doğalgaz akışı normale dönünceye kadar reaktörün açık kalacağını" bildirdi.

Eski Sovyetler Birliği yapısı olan Bohunice reaktörünün çevre kirliliğine neden olduğu ve Birliğin güvenlik normlarına uymadığı için iki yıl önce kapatıldığını anımsatan siyasi gözlemciler, "AB'nin Slovakya hakkında üyelik sözleşmesini ihlal etmekten işlem yapacağını" belirtiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler