Doğalgaz krizi aşıldı

Rusya ile Ukrayna arasındaki krize sonunda bir çözüm bulundu. Uluslararsı gözlemcilerle ilgili anlaşmanın imzalanmasının ardından açıklama yapan Rus doğalgaz tekeli Gazprom'un başkan yardımcısı Aleksandır Medvedev, yarın Rusya saati ile sabah 10'dan itibaren Ukrayna üzerinden Avrupa'ya gaz pompalamaya başlayacaklarını söyledi.

Yayınlanma: 12.01.2009 - 09:27
Abone Ol google-news

Rus doğalgaz tekeli Gazprom'un başkan yardımcısı Aleksandır Medvedev, AB ile temaslarının ardından düzenlediği basın toplantısında, Ukrayna, Rusya ve Avrupa'daki doğalgaz istasyonlarında akışı izleyecek uluslararası gözlemcilerle ilgili anlaşmanın imzalanmasının ardından görevlilerin, izleme noktalarına ulaşarak olur vermeleriyle pompaları çalıştıracaklarını bildirdi.

Rusya ve Ukrayna, karşılıklı suçlamalarla Avrupa'ya gaz transferini 7 Ocak'ta durdurmuştu.
Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin ise AB'nin doğalgaz arzında Ukrayna'yı devre dışı bırakacak Kuzey Avrupa ve Güney Akım boru hattı projeleri üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırmasını istedi.

Seçin, Nabucco projesiyle ilgili bir soru üzerine ''Bunun için gaz nereden gelecek? Bu gazın maliyeti ne olacak? Bu projenin maliyeti ne olacak? Bunların değerlendirilmesi lazım'' şeklinde konuştu.

Rusya'nın Nabucco'ya alternatif olarak desteklediği Güney Akım projesi, Rusya'nın Novorisisk Limanının, Karadeniz'in altından geçerek Bulgaristan ya da Romanya'ya bağlanmasını öngörüyor. AB Komisyonu, doğalgazda Rusya'ya bağımlılığı daha da artıracak bu proje yerine Hazar ve Orta Doğu gazını Türkiye üzerinden taşıyacak Nabucco'ya ağırlık verilmesini istiyor.

 

Honzak: Açıklamayı büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz

Rusya'nın, Ukrayna üzerinden Avrupa'ya gönderdiği ve Ukrayna ile arasındaki gaz anlaşmazlığı yüzünden kapattığı vanaları yarın sabah yeniden açabileceğinin açıklanması üzerine, AB Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti sözcülerinden Radek Honzak, açıklamayı büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Belçika'nın başkenti Brüksel'de temaslarda bulunan Gazprom Başkanı Aleksandır Medvedev, Rus İtar-Tass ajansına yaptığı açıklamada da, ''Anlaşmayla ilgili herhangi bir engel ortaya çıkmazsa (Gazın geçişinin gözlemciler tarafından denetlenmesi) yarın sabah Moskova saatiyle 10.00'da (TSİ 09:00) transit gazın yeniden verilebileceğini ümit ediyoruz'' dedi.

AB dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti sözcülerinden Radek Honzak da, yaptığı açıklamada, Rus gazının pompalanmasına yarın sabah yeniden başlanabileceğini belirterek, ''Bu açıklamayı büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz'' dedi.

Rusya ve Ukrayna transit gazı sorununu, Rusya'dan gönderilen ve Ukrayna'dan çıkan gazın Avrupalı gözlemciler tarafından izlenmesiyle ilgili anlaşmayı imzalayarak çözerken, Moskova-Kiev arasındaki gaz pazarlıklarında ise henüz bir ilerleme sağlanamamış durumda.

Kiev, Gazprom'un yılbaşından önce yaptığı bin metreküplük Rus doğal gazı için 250 dolar önerisinden hareket edebileceğini açıklarken, Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in Basın Sözcüsü Dimitriy Peskov, bugün yaptığı açıklamada, söz konusu önerinin yılbaşından önce yapıldığını ve Kiev'in bunu kabul etmeyerek masadan kalktığını kaydetti.

Peskov, 250 dolar önerisinin artık gündemlerinde olmadığını ve Ukrayna ile görüşebilecekleri en düşük gaz ücreti fiyatının 418 dolar olabileceğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler