İsrail Gazze'ye takviye birlik gönderiyor

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ağırlaşıyor. Saldırıların 17. gününde İsrail bölgeye takviye birlik gönderiyor. Saldırılarda ölü sayısı 900’e yaklaşırken, Gazze’nin altyapısının uzun yıllar toparlanamayacak hale geldiği söyleniyor. Ortadoğu Dörtlüsü olarak bilinen ABD, AB, Rusya ve BM'nin temsilcisi Tony Blair ise bugün Kahire’de Mısırlı yetkililerle ateşkes konusunu görüşecek.

Yayınlanma: 12.01.2009 - 09:54
Abone Ol google-news

İsrail’in, Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları üçüncü haftasında. Saldırıların yoğunlaşacağı belirtilen Gazze'de ölü sayısı 900'e yaklaşıyor. İsrail savaş botları sabah saatlerinde de, Gazze’yi denizden vurdu. Gazze’deki yıkımın korkunç boyutlara ulaştığı ve ateşkes sağlandıktan sonra da bölgede yaşamın çok güç olacağı vurgulanıyor. Altyapının tamamen çökmek üzere olduğu Gazze'de, bir çok Filistinli evlerini terk etmek zorunda kaldı. Sağlam kalan evlerin büyük bölümüne ise elektrik ve su verilemiyor. Gazze'de haberleşme de sağlanamıyor. Sokaklara akan lağım ise, salgın hastalık riskini artırıyor.

 

Ortadoğu Dörtlüsü'nün ateşkes çabaları

Ateşkes için diplomatik çabalar ise sürüyor. 'Ortadoğu dörtlüsü' olarak bilinen ABD, AB, Rusya ve BM'nin temsilcisi Tony Blair, Kahire'de Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile görüştü. Gazze Şeridi'ndeki çatışmaların sona ermesi yönünde önümüzdeki günlerde ateşkes sağlanabileceği beklentisini taşıdığını belirten Blair, acil bir ateşkes anlaşması için gereken unsurlar bulunduğunu düşündüğünü açıkladı.

Blair, halen yapılması gereken daha çok iş olduğunu, "önümüzdeki günlerde" bir ateşkesin sağlandığını görmeyi umut ettiğini söyledi. Eski İngiltere Başbakanı Blair, anlaşmayla ilgili olarak da Gazze'ye silah desteğinin durması ve kuşatma altındaki bölgede geçişlerin açılması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

Avrupa Parlamentosu'ndan bir heyet Gazze'de

Avrupa Parlamentosu'ndan bir heyet dün Mısır üzerinden Gazze Şeridi'ne girmeyi başardı. 8 kişilik parlamenter heyet, durumu yerinde görmek amacıyla salı gününe kadar kalacağı Gazze Şeridi'nde özellikle mülteci kampları ile hastaneleri ziyaret edecek. Heyete BM'nin Filistinli mültecilere yardım kuruluşu mensupları da eşlik edecek. Heyet çarşamba Strasbourg'a dönüşünde Avrupa Parlamentosu'na bilgi verecek ve bir basın toplantısı düzenleyecek.

 

Türk heyetinin ateşkes çabaları

İsrail'in Gazze'deki saldırılarının ardından ateşkesin sağlanması için Türkiye, mekik diplomasisi uyguluyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Dış Politika Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu ve beraberindeki heyet, bugün Şam'da aralarında Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim'in de bulunduğu Suriyeli ve Hamas'lı yetkililerle bir araya geldi. Heyetin, Kahire'ye döneceği, burada Mısır ve Filistinli yetkililerle görüşüceği bildirildi.

Basına kapalı olarak gerçekleştirilen görüşmelerin içeriğine dair açıklama yapılmadı. Ancak, üst düzey yetkililer ateşkes sürecinin başlamasına yönelik olumlu sinyaller alındığını belirtti.

 

Olmert: Amacımıza yaklaştık

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, dün haftalık kabine toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde Hamas'a karşı yürüttüğü harekatı daha ileriye götüreceğini belirterek, İsrail'in amaçlarına yaklaştığını söylemişti.

BM'nin, Gazze'deki BM okulunun bombalanmasının "savaş suçu" olarak değerlendirilebileceği açıklaması ve ateşkes çağrıları üzerine İsrail Başbakanı Ehud Olmert, "Bizim çocuk yuvalarımıza, okullarımıza bombalar atanları vurup vurmayacağımız konusunda kimsenin bizimle ilgili bir karar almasına izin vermedik ve gelecekte de vermeyeceğiz" diye konuşmuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler