"Aleviler, demokrasinin beşiğidir"

Muharrem ayı vesilesiyle Aleviler için Almanya'da verilen resepsiyona katılan Almanya Çalışma Bakanı Olaf Scholz, Alevileri, Türkiye'de ''demokrasinin beşiği'' olarak nitelendirerek, Almanya'nın Alevilerin modern yaşam tarzından faydalanma konusunda geç kaldıklarını söyledi.

Yayınlanma: 12.01.2009 - 10:52
Abone Ol google-news

Muharrem ayı vesilesiyle Aleviler için Almanya'da ilk kez Hamburg belediye sarayında Sosyal Demokrat Parti (SPD) Hamburg eyaleti parti teşkilatı tarafından verilen resepsiyona katılan SPD'li Almanya Çalışma Bakanı Olaf Scholz, Alevilerin modern ve çağdaş olduklarını belirterek, ''Aleviler Türkiye'de demokrasinin beşiği olmuştur'' dedi.

"Aleviler olmadan demokrasinin düşünülemeyeceği" görüşünü dile getiren Scholz, ''Almanya olarak Alevilerin modern ve çağdaş yaşamından faydalanmakta geç kaldık. Alevilere bu platformu Atatürk kazandırdı'' şeklinde konuştu.

Hamburg'un Altona semtinde oturduğunu, bu nedenle Alevileri çok yakından tanıma fırsatı bulduğunu ifade eden Scholz, ''Alevileri sadece Altona'da oturmuş olmam nedeniyle tanımadım. Onlarla birlikte çay içtim, yemek yedim, arkadaşlık ettim. Onları daha iyi tanıma fırsatı yakaladım. Aleviler bu toplumun bir parçası olarak görülmeli. Zaten Alevilerin uyum diye bir sorunu yok'' dedi.

Scholz ayrıca, ekonomik krizin en ağır şekilde yaşandığı bu günlerde işçi sınıfına daha fazla ihtiyaç duyulduğunu kaydederek, ''Alt tabakaları, işçi sınıfını elimizde tutmamız gerekiyor. Her zamankinden daha fazla onlara ihtiyacımız var. İş yerlerimizden bu zamanda işçilerimizi çıkartmayalım. Bu konuda vergi reformuna da ihtiyacımız var. Elbette az kazanandan daha az vergi alınmalı'' diye konuştu.

Vasıflı göçmenlerin Almanya'ya gelmesinde tüm bürokratik engellerin aşıldığı görüşünü dile getiren Scholz, göçmenler arasında işsizliği önlemek için dil eğitimi ve mesleki eğitimin önemine dikkati çekti.

Krizden etkilenmemek için vasıfsız işçilerin eğitilmelerine de ihtiyaç olduğunu ifade eden Scholz, ''Şimdiden işsizliği önlemek için çare aramak gerekir. 10 yıl sonra buna çözüm aramak elbette geç olur. Almanya'da günümüzde 500 bin insanımızın diploması yok. Bunun dışında kalifiye çok sayıda vatandaşımız var. Yurt dışında alınan diploma ve meslek diplomalarının Almanya'da da tanınması için gerekli çalışmaları hızlandırdık. SPD olarak da bu diplomaların tanınmasını destekliyoruz'' dedi.

SPD'li eyalet meclisi üyesi Bülent Çiftlik de "Alevilerin bu toplumun bir parçası olduklarını" belirterek, "Almanya'nın ikinci büyük kenti olan Hamburg'da bu kadar çok insanın toplanmasından dolayı mutlu olduğunu" söyledi.

Çiftlik, ''Umarım böyle bir etkinlik Almanya'nın diğer kentlerinde de gerçekleştirilir. Hamburg belediye sarayında 5 yıldır geleneksel olarak Ramazan resepsiyonu verilmektedir. Umarım Aleviler için de Muharrem resepsiyonu gelenek haline gelir'' şeklinde konuştu.

Alevi dedesi Hasan Kılavuz'un konuşmanın ardından, Hamburg Alevi Toplumu Semah Grubu gösteri sundu.

Kılavuz resepsiyonla ilgili yaptığı açıklamada, ''Bu uzun bir çalışmanın ürünü. Alevilerin tanınması, kendilerini anlatması bakımından büyük bir fırsat oldu. Aleviler bu yolda yürürlerse gelecek kuşaklara da örnek olurlar'' dedi.

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Genel Sekreteri Ali Ertan Toprak da ''Devlet tarafından kabul görmemiz bizi mutlu etti. Umarım diğer eyaletlerde de Aleviler bu şekilde kabul edilir. Bu büyük tablodan çok gurur duydum'' diye konuştu.

Hamburg Alevi Toplumu Başkanı Cengiz Orhan ise ''Bu kabul, SPD'nin bize vermiş olduğu değerden kaynaklanmaktadır. Gerçekten de mutluluk duydum bu tablodan. Her şeyden önemlisi birinci nesil açısından çok önemli. İlk defa kabul görüldüklerini anladılar. Bazı kesim, yaklaşan seçimler dolayısıyla SPD'nin Alevileri kullandığını ve bu nedenle böyle bir kabul düzenlediklerini öne sürmekte. Bizim insanlarımız kime oy vereceğini çok iyi bilir. Aleviler olarak şiddetten yana olmayan tüm partilerle birlikte çalışmaya hazırız'' dedi.

Hamburg belediye sarayındaki resepsiyonuna Scholz'un yanı sıra Hamburg eyalet meclisinin Yeşil Alternatif Liste (GAL) partisinden Başkan Vekili Nebahat Güçlü, Hamburg eyalet meclisi SPD parti grubu Genel Sekreteri Britta Ernst, SPD eyalet meclisi grubu Başkanı Michael Neumann, eyalet meclisi üyesi Metin Hakverdi, eski SPD'li eyalet meclisi üyesi Aydan Özoğuz, Hristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) eyalet meclisi üyesi Aygül Özkan, Sol Partili Bremen eyalet meclisi üyesi Şirvan Çakıcı, Hamburg Başkonsolos Yardımcısı Canan Ünal, ABD'nin Hamburg Başkonsolosu Karen E. Johnson, Hamburg Süryani Toplumu temsilcileri ve din adamları olmak üzere yaklaşık 1000 kişi katıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler