"Kapasite kullanımı 2001'de bile bu seviyeye inmedi"

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, "Kapasite kullanım oranındaki yüksek düşüş, Aralık 2008'de aylık sanayi üretim endeksinde de büyük bir düşüş gerçekleşeceğinin habercisi. 2008 sanayi üretiminde, 2001 sonrası dönemin en olumsuz yılı olacak" dedi.

Yayınlanma: 12.01.2009 - 15:02
Abone Ol google-news

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, Aralık 2008 imalat sanayi kapasite kullanım oranı ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada son birkaç ayda düşük olan kapasite kullanım oranının Aralık ayında daha da düşerek, yüzde 64.7'ye gerilemesinin imalat sanayinin en zor dönemlerinden birinde olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

Küçük şunları dedi: "Aralık ayında, imalat sanayi kapasite kullanım oranı, toplamda yüzde 64.7 oldu. Son birkaç ayda zaten düşük olan kapasite kullanım oranının Aralık ayında daha da düşerek, yüzde 64.7'ye gerilemesi imalat sanayimizin en zor dönemlerinden birinde olduğunu ortaya koyuyor. 2001 yılında bile, toplamda bu kadar düşük bir kapasite kullanım oranı ile karşılaşılmadı. Halihazırda, yatırımlarda büyük bir durgunluk varken, kapasite kullanım oranının da bu kadar düşmesi, üretim ve istihdam açısından çok ciddi bir darboğaz içinde olduğumuza işaret ediyor. Kapasite kullanım oranındaki yüksek düşüş, Aralık 2008'de aylık sanayi üretim endeksinde de büyük bir düşüş gerçekleşeceğinin habercisi. 2008 sanayi üretiminde, 2001 sonrası dönemin en olumsuz yılı olacak."
 

"En büyük düşüş taşıt araçları sektöründe"

Küçük, kapasite kullanımında, en büyük düşüşün taşıt araçları sektöründe olduğunu belirterek, kapasite kullanımında geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 50'den fazla düşüş olmasının, bu sektörde, bir yıl içinde, ne kadar büyük bir kan kaybı olduğunu açıkça gösterdiğini ifade etti.

Küçük şunları söyledi, "Geldiğimiz bu noktanın, Türk sanayi için krizde dip nokta olması, daha da aşağılara gidişin durdurulabilmesi için acilen önlem alınması gerekli. İç talebi canlandırıcı tedbirler acilen hayata geçirilmeli, ihracatta yeni pazar arayışlarına destek olunmalı. Alarm veren üretimi ve istihdamı desteklemek üzere, kamu kaynaklı girdi maliyetlerinin azaltılması başta olmak üzere, yapılması gereken ancak uzun yıllardır bir türlü yapılamayanlar artık bir an önce yapılmalı"


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler