Ban Ki-mun Gazze için Türkiye'ye geliyor

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun İsrail'in Gazze saldırılarını görüşmek üzere Cuma günü Türkiye'ye geliyor. Ban Ki-mun, Türkiye'de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile görüşecek. Görüşmelerde, "Gazze'de nasıl ateşkes sağlanabilir?" sorusunun yanıtı aranacak.

Yayınlanma: 12.01.2009 - 15:18
Abone Ol google-news

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, yarın Türkiye'yi de içeren Orta Doğu turuna çıkmadan önce bir basın toplantısı düzenledi ve soruları yanıtladı.

Gazze'de çok fazla insanın öldüğünü ve çok fazla sayıda sivilin ıstırap çektiğini belirten Ban, Gazze'de toplumun temellerinin yıkıma uğradığını, evlerin, sağlık tesislerinin, okulların ve altyapının tahrip olduğunu söyledi.

BM Güvenlik Konseyi'nin geçen hafta kabul ettiği 1860 sayılı kararın taraflardan ''derhal ve kalıcı ateşkes'' sağlamalarını istediğini belirten Ban, ''İnsanlık ve uluslararası hukuk adına bu karara uyulmalı. Hamas militanlarının roket saldırıları sona ermeli ve İsrail birlikleri de Gazze'den geri çekilmeli. Artık ölümleri ve yıkımı durdurma zamanı'' dedi.

Ban, bölge ülkelerine yapacağı ziyaretin amacının diplomatik çabaların hızını arttırmak ve acil insani yardımın, ihtiyacı olanlara ulaşmasını garanti etmek olduğunu belirtti.

Filistin topraklarında ve İsrail'de görevli 10 bin BM çalışanı olduğunu belirten Ban, ziyaretin bir amacının da en zor şartlar altında çalışan ''bu cesur insanlara'' bizzat oraya giderek destek vermek olduğunu söyledi.

Ban şu ana dek Gazze'de 900'den fazla Filistinlinin öldüğünü, 4 binden fazlasının da yaralandığını belirterek, ''Bu insanların ne saklanacak ne de gidecek bir yerleri var'' dedi.
 

Bölgeyi ziyaret

Genel Sekreter Ban, ziyaretine yarın Mısır'ın başkenti Kahire'den başlayacağını, oradan Ürdün, İsrail, Filistin, Türkiye, Lübnan ve en son Suriye'ye gideceğini, her ülkeyi ziyaretinde, tarafların BM Güvenlik Konseyi'nin 1860 sayılı kararına uymaları gerektiği mesajını vereceğini söyledi.

Ban, gezisinden dönüşte ABD'nin yeni başkanı Barack Obama'dan neler isteyeceğinin sorulması üzerine, kendisinden özellikle Orta Doğu sorununa özel öncelik vermesini isteyeceğini belirtti.

Ban gezisi sırasında özellikle ''ateşkesin sağlanması, Filistin halkının korunması, Gazze'ye geçişlerin açılması, silah kaçakçılığının önlenerek sınırların güvenliğinin sağlanması, Batı Şeria ve Gazze'de yaşayan Filistinlilerin kendi aralarındaki birliğin sağlanması'' konularının üzerinde duracağını, İsrail'in Devlet Başkanı, Başbakanı ve Dışişleri Bakanıyla görüşeceğini söyledi.

Ban bir soru üzerine BM Güvenlik Konseyi'nin ateşkes kararını almasının hemen ardından İsrail Başbakanı Ehud Olmert'i telefonla aradığını ve ondan İsrail'in karara uymasını ve askeri operasyonu sona erdirmesini istediğini de aktardı.

Avrupa, ABD yönetimi ve bölge liderleriyle her gün telefonla görüştüğünü anlatan Ban, ABD yetkililerinin İsrail'i etkileyebileceğini, böylece İsrail'in askeri operasyonu durdurabileceğini söyledi.

Ban başka bir soru üzerine, başta Mısır hükümeti olmak üzere, Suriye ve Türkiye gibi ülkelerin de Hamas'la bir süredir görüştüklerini belirterek, Hamas'ın da Filistin halkının geleceğini düşünerek roket saldırılarını durdurması gerektiğini söyledi. Ban bu kapsamda, ateşkesin sağlanması konusunda bir fark yaratacak, katkıda bulunacak ülkelerin liderleriyle görüşeceğini, bu ülkelerin diplomatik çabalarından da memnuniyet duyduğunu belirtti.

Ban, Hamas'la BM'nin ve kendisinin temas kurup kurmadığının sorulması üzerine, BM'nin uluslararası toplum tarafından tanınan lider Mahmud Abbas'la temas halinde olduğunu ve görüştüğünü, kendisinin de Abbas ile görüşeceğini, ancak BM'nin Gazze'de görev yapan personelinin bazı konularda Hamas ile temas kurduğunu belirtti.

Ban bir soru üzerine, Gazze'deki BM okullarını hedef alan İsrail birliklerinin saldırı konusunda bağımsız bir soruşturma yapılmasını istediğini de söyledi.

Ban, Gazze'ye bizzat gidip gitmeyeceğinin sorulması üzerine ise kişisel olarak bunu yapmayı, bölgedeki insanlarla ve BM personeliyle görüşmeyi istediğini, ancak şu an güvenlik koşulları nedeniyle gidip gidemeyeceğinden emin olamadığını söyledi.

Genel Sekreter Ban yarın çıkacağı Orta Doğu turu kapsamında Türkiye'yi de ziyaret edecek ve Ankara'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler