ABD'de azınlık bebeklerin sayısı yüzde 50'yi geçti

ABD'de 2011 yılında bir ilk yaşandı. Bugün açıklanan nüfus sayımı sonuçları, geçtiğimiz yıl doğan bebeklerin yarısından fazlasının ırksal ve etnik azınlık gruplarına mensup olduğuna işaret etti.

Yayınlanma: 17.05.2012 - 13:44
Abone Ol google-news

Ekonomik krizin etkilerinin halen devam etmesi ABD’ye göçü yavaşlatsa da ülke nüfusunun etnik yapısı hızla değişiyor.

Geçmişte Nüfus Dairesi Irk İstatistikleri Birimi Başkanı olan bugün ise Howard Üniversitesi’nde sosyoloji dersleri veren Roderick Handerson, bunun çok önemli bir dönüm noktası olduğuna dikkat çekerek, “Bu nesil, büyüklerine kıyasla nüfus çeşitliliğine daha alışkın olarak büyüyor” diye konuştu.

Nüfus sonuçlarının zamanlaması da ilginç. Zira, ABD Yüksek Mahkemesi’nin önümüzdeki günlerde Arizona eyaletinde uygulanan katı göç yasasının hukuki olup olmadığını karara bağlaması bekleniyor.

Harrison, “Şu an çok tehlikeli bir dönemde yaşıyoruz. Göçmen karşıtı açıklamalar, üstesinden gelmesi onlarca yıl sürebilecek bir bölünme ve düşmanlık yaratıyor” diye konuştu.

 
Göç azalıyor azınlıklar artıyor

Genel olarak bakıldığında ABD’deki azınlık nüfusu artmaya devam ediyor. 2010 yılına kıyasla azınlıkların oranı yüzde 1.9 artarak 114.1 milyona ulaştı. Bu da toplam ABD nüfusunun yüzde 36.6’sına tekabül ediyor. Bunların büyük bir kısmı da çocuk doğurma yaşındaki genç kadınlar.

Ancak Hispanik ve Asyalı göçmenlerin nüfuslarındaki büyüme hızı geçtiğimiz yıl yüzde 2 civarında düştü. Bu da Hispanik olmayan beyazların ABD’de azınlık haline geleceği tarihin daha önce açıklandığı gibi 2040’ta değil daha sonra olacağına işaret etti.

Sonuçlarda öne çıkan diğer noktalar şöyle:

- Siyahi Amerikalıların güneye göçü yavaşladı.

- California eyaletinde Sutter ve Yolo, Georgia’da Quitman, New Jersey’de Cumberland, New Mexico’da Colfax ve Teksas’ra Lynn, Mitchell, Schleicher ve Swisher şehirlerinde tüm yaş gruplarında azınlıkların nüfusu yüzde 50’yi geçti.

- Teksas’ın Maverick County şehri yüzde 96.8’le azınlık nüfusunun en yüksek olduğu şehirken, Teksas’ın Webb County ve Alaska’nın Wade Hampton şehirlerinde oran yüzde 96 oldu.

- Hawaii, California, New Mexico ve Teksas eyaletleriyle District of Columbia’da azınlık nüfusları yüzde 50’yi aştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon