"Tanrı var mı yok mu?" tartışması

İngiltere'de ateistlerin belediye otobüslerine "Tanrı muhtemelen yok; siz dertlenmeyi bırakıp hayatın tadını çıkarmaya bakın..." şeklinde ilan vermelerinin ardından İspanya'da da tanrıtanımazlar ve inananlar arasında belediye otobüslerine verilen radikal ilanlarla benzer bir savaş yaşanıyor.

Yayınlanma: 13.01.2009 - 08:51
Abone Ol google-news

İspanya'nı başkenti Madrid'in güney dış semtlerinde çalışan bazı belediye otobüslerine 24 Aralık'tan itibaren "Evet Tanrı var. Hz İsa ile hayatın tadını çıkarın" diye ilan verilmesinden sonra, dünden beri de Barselona kent merkezinde "ateistlerin otobüsleri" dolaşmaya başladı.

Madrid'deki girişimin sahibi Evanjelik Papaz Fuenlabrada Paco Rubiales, Londra'daki ateist belediye otobüsü kampanyasının kendilerine ilham verdiğini ve bu şekilde yanıt vermek istediklerini belirterek, asıl hedeflerinin başkent merkezinde çalışan belediye otobüslerine ilan vermek olduğunu kaydetti.

Papaz Rubiales, 3 ay için 2 bin Avro tutan ilan giderinin inananların bağışlarıyla karşılandığını söyledi.

Kampanyalardan esinlenen İspanya Ateistler ve Özgür Düşünenler Birliği (UAL) de Barselona kent merkezinde çok sayıda otobüse, Katalan dilinde, İngiltere'deki gibi "Tanrı muhtemelen yok; siz dertlenmeyi bırakıp hayatın tadını çıkarmaya bakın" ilanını verdi.

UAL'ın Başkanı Albert Riba, kampanyalarının inananlara yönelik olmadığını, hatta onlara hitap bile etmediğini belirterek, ilanların, kuvvetli katolik baskısının yaşandığı ülkede cehennemle, ebediyete kadar yanmak ve başka işkencelerle tehdit edilen ateistlere yönelik olduğunu kaydetti.

Kampanyalarını gelecek bağışlar ölçüsünde Madrid, Valensiya, Bilbao ve Sevilla'ya yaymak istediklerini belirten Riba, "(inanmayanlara) Sakin olun, Tanrı muhtemelen yok demek istiyoruz" dedi.

E-Hristiyanlar adlı bir derneğin de ateistlerin otobüslerine karşı yeni bir kampanya başlatılması için bağış çağrısı yapması, İspanya'daki bu ilan savaşının iyice kızışacağını gösteriyor.

İngiltere'de bir Hristiyan grubu, belediye otobüslerine "Tanrı muhtemelen yok; siz dertlenmeyi bırakıp hayatın tadını çıkarmaya bakın..." şeklinde ilan veren tanrıtanımazlardan, Tanrı olmadığına dair "kanıt" istemişti.

"Hristiyan Sesi" adlı grubun lideri Stephen Green, otobüslere ve Londra metrosuna asılan afişlere reklam denetleme kurulu nezdinde itiraz etmiş, afişlerin reklam kurallarına uymadığını öne sürmüştü.

İngiltere'deki ilan kampanyasına, komedi yazarı Ariene Sherine öncülük ediyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler