Bayrağını alan koştu

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı İstanbul'da birçok merkezde yurttaşlar tarafından coşkuyla kutlandı. Binlerce yurttaş, Şişli, Bağdat Caddesi ve Beyoğlu'nda buluştu.

Yayınlanma: 19.05.2012 - 11:36
Abone Ol google-news

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı İstanbul'a birçok etkinlikle kutlanıyor.

İstanbul'da kutlamaların yapıldığı adreslerden biri de Şişli. Şişli Belediyesi öncülüğünde, Şişli'nin en işlek caddesi olan Halaskargazi'de dev bir yürüyüş gerçekleşti. Yürüyüşün sloganı da 'Bayrağını al, bayramına gel.' Türk bayrakları ve Atatürk posterleriyle donatılan caddedeki yürüyüş 12.00’de Şişli Atatürk Evi’nin önünden başladı ve Cevahir Alışveriş Merkezi’nde sona erdi. Burada Ekrem Ataer yönetimindeki 500 kişilik koro, Atatürk’ün en sevdiği şarkıları seslendirdi, şarkıcı Kenan Doğulu da konser verdi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

TGB öncülüğünde onbinler yürüdü

Tünel'den başlayan yürüyüşte, Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıktığı ''Bandırma'' vapurunun maketi gruptakiler tarafından taşındı.

''Mustafa Kemal'in askerleriyiz'' sloganları atan ve ellerinde Türk bayrakları taşıyan gruptakiler, ilk olarak Taksim Meydanı'ndaki Cumhuriyet Anıtı'na geldi. Yürüyüş sırasında çevredeki binalarda bulunan yurttaşlar alkış tutarken, gazeteci-yazar Uğur Mumcu ve Deniz Gezmiş ve Sivas'ta katledilenlerinin resimlerinin bulunduğu posterler asıldı.

Yürüyüşe katılan Arap Öğrenciler Birliği Genel Sekreteri Karmel Al-Ramahi ve Suriye'den kaçarak Türkiye'ye gelen bir grup Suriyeli de ellerinde ülkelerinin bayraklarını taşıdı.

Taksim Meydanı'nda bir süre bekleyen gruptakiler, daha sonra Dolmabahçe Meydanı'na yürüdü. Yürüyüş yaklaşık 3 saat sürdü. Burada DSP Beyoğlu İlçe Başkanlığınca ''Bandırma'' yazısı bulunan bir tekneden Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi okundu.

CHP'liler de yürüdü

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın iktidar eliyle unutturulmaya çalışılmasına tepki gösteren CHP’liler, sabah saatlerinde ilçe örgütlerinin organizasyonuyla kendi ilçelerindeki Atatürk Anıtı’na çelenk koydu.

Saat 11.30’da ise binlerce CHP’li, CHP İstanbul İl Başkanlığı’nın çağrısıyla Beyoğlu Tünel Meydanı’nda toplandı. Aralarında CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, CHP Grup Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, İstanbul Milletvekilleri Mahmut Tanal, Ali Özgündüz, Celal Dinçer, Haluk Eyidoğan, İhsan Özkes, PM Üyesi Ayşe Aytaç Yılmaz, Belediye Başkanları ve İlçe Başkanları’nın bulunduğu CHP korteji, “Bugün 19 Mayıs 1919 Durma İstanbul Yürüyoruz” yazılı pankartın arkasında Taksim’e doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüş sırasındaki katılımlarla onbin kişiyi geçen CHP korteji İstiklal Caddesi boyunca, “Faşizme Karşı Omuz Omuza”, “Susma Haykır AKP’ye Hayır”, “Gün Gelecek Devran Dönecek AKP Halka Hesap Verecek”, “Atatürk Gençliği Görev Başında” sloganlarıyla gerçekleştirdiği yürüyüşü Taksim Meydanı’nda tamamladı. CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı Taksim’deki Atatürk Anıtı’na çelenk koydu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından da meydandaki CHP’lilere seslendi.

Bugünkü törenin devletin değil halkın töreni olduğunu vurgulayan CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, “Her şeye rağmen, bütün yasaklama, unutturma çabalarına rağmen 19 Mayıs’ın halkın bayramı olarak kutlanması gerektiğini düşünen bütün yurttaşlarımız bugün buradayız. Siz kutlamazsanız biz sonsuza kadar kutlamaya devam edeceğiz. İzin vermezseniz zorlayarak geleceğiz. Eğer izin vermezseniz halkımız kendi kutlamasını size rağmen yapacak, ayağınızı denk alın” diye konuştu.

Bağdat Caddesi'nde büyük coşku

Kadıköy Belediyesi'nin düzenlediği "Fener Alayı ve Gençlik Yürüyüşü"ne binlerce kişi katıldı. Türk bayraklarıyla yürüyüşe katılan kadın ve çocukların çoğunluğunu oluşturduğu kalabalık Suadiye Işıklar'dan Göztepe Parkı'na kadar yürüdü. Binlerce insan, hep bir ağızdan Onuncu Yıl marşı ve Atatürk'ün sevdiği türküleri birlikte seslendirdi. Etkinliğe Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk'ün yanı sıra CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ve coşkulu binlerce Kadıköylü katıldı. Bağdat Caddesi boyunca süren yürüyüş Göztepe Parkı önünde olaysız şekilde sona erdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler