Beren'in yüzü, Kıvanç'ın vücudu

Beren Saat ve Kıvanç Tatlıtuğ estetik cerrahi yaptırmak isteyenlerin yeni ikonları. Ortadoğu'dan gelen talepleri estetik cerrahi uzmanı İbrahim Oskui'den dinledik.

Yayınlanma: 20.05.2012 - 07:08
Abone Ol google-news

Estetik cerrahide yıllardır ideal tipin ölçütü olanlar ünlüler. Türkiye’nin çevre ülkelere açılmasıyla Beren Saat ve Kıvanç Tatlıtuğ da Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetler için yeni idoller. Estetik ameliyat yaptırmak isteyenler de Beren Saat’in elmacık kemiklerini ya da Kıvanç Tatlıtuğ’un vücudunu kendilerinde görmek istiyor. Bunları söyleyen, estetik cerrahi uzmanı İbrahim Oskui. Ona göre estetik cerrahinin de bir modası var ve yıldan yıla her şey değişebilir.

- Kendinizi tanıtabilir misiniz?

- Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mezunuyum. Aynı üniversitede estetik ve plastik cerrahi ihtisası yaptım. Tamamen özel çalışıyorum. Son yıllarda sağlık turizmine önem verdim. Dünyanın her tarafından hasta geliyor. Buradaki estetik cerrahinin kalitesini anlatmaya çalışıyoruz. Son yıllarda Türk dizilerinin her yerde gösterilmesinin ülke tanıtımında katkısı oldu. Hastalarımın yarısı yurtdışından geliyor. İran büyük ağırlıkta.

- Başka hangi ülkeler var?


- Azerbaycan, Bosna, Irak. Avrupa’dan gelen de var ama sayıları az. Eskiden bizde Dallas, Şahin Tepesi gibi diziler vardı ya, bizim diziler de Mısır, Dubai gibi yerlerde gösterilmeye başlandı. Bu sayede Arap turist sayısı da çok arttı.

- İnsanlar da bu dizilerdeki oyunculara benzemek istiyorlar sanırım.


- Bu aslında yıllardan beri var. Hastaların büyük kısmı dergiden bir kapak yırtar gelirdi. Ya da dünyaca ünlü oyuncunun dudağını, burnunu isterdi. Bunların bir kısmını makul karşılarız. Bir insanı tamamen başka insana benzetmek mümkün değil. O ancak tiyatroda olur. Biz gelen hastaların psikolojik yapısını inceliyoruz. Seda Sayan’ın dudağına sahip olmanın kendisini Seda Sayan yapacağına inanıyorsa onunla konuşup öyle olamayacağını söylüyoruz. İnsanlar sadece burnunun benzemesiyle sanatçı gibi olacaklarını düşünüyorlar. Estetik cerrahi çok enteresan bir dal, moda gibidir, her an takip edilir. Psikolojisi stabil olmayan kişiler farklı isteklerde bulunabilir. Bizim bunları ayıklamamız gerekir. Bazen hastayı psikiyatra yollarız ameliyattan önce.

Beren Saat gibi elmacık kemikleri ya da dudağı olabilir ama hiçbir zaman insanın bir diğerine benzemeyeceğini anlatırız.

- Revaçta olan istekler nedir?


- Seda Sayan dudağı, Beren’in yanakları. Kıvanç Tatlıtuğ; o tabii biraz farklı, atletik yapısı ilgi çekiyor. Lipo-plasti dediğimiz vücut şekillendirme de yapıyoruz. Göğüs kısmını kaldırıp beli inceltebiliriz.

- Bu daha komplike ama değil mi?

- Tabii, farklı bir şey yaratıyoruz orada. Vücut girinti çıkıntılarını düzeltebiliyoruz. Kasların kabardığı yerleri kabartıp diğer yerleri çukurlaştırabiliyoruz. Türk dizileriyle birlikte bu tip istekler de gelmeye başladı.

- Lipo-plasti nasıl uygulanıyor?


- Vücut yağıyla şekillendiriyoruz. Bu işlemler üç ile altı ay içerisinde oturur. Kocası tarafından durmadan aşağılanan bir hastamız vardı. Çocuğunun okuluna bile gidemiyordu, “canavar anne” diye bağırıyorlardı. Sokağa bile çıkamıyordu. Önce psikiyatrik tedaviye aldık ardından dahili tetkiklerini yaptırdık ve estetik cerrahiye aldık. Yanak ve bacaklarından bir parça biftek tarzında bir yağ alıp yanağa ekledik, burun ameliyatı yaptık. Bu lipo-plasti uygulamasından sonra kadının durumu düzeldi, hatta basında da sıkça yer aldı.


Beren de Kıvanç da kusursuz değil

- Kıvanç Tatlıtuğ, Beren Saat gibi isimler sizce kusursuz hatlara sahipler mi?

- Talep kusursuz oluşları sebebiyle değil, bu insanların popüler olması sebebiyle. Yoksa sokaktaki bir vatandaşın çok daha şekilli ve anatomik olması muhtemeldir. Yıllarca bizden Shakira’nın poposunu istediler. Bizim sokaklarda Shakira’dan büyük popolu binlerce insan var ama onları isteyen hiç yok.

- Herhangi bir deformasyon yaşamayan gençler de estetik cerrahi talep ediyor. Bunu nasıl karşılıyorsunuz?

- Estetik cerrahinin çoğu basit işlemlerdir. Ünlüye benzeyen dudak yapmak için kullandığımız dolgunun bir senelik ömrü vardır. Bir insanın canı çekmişse, dudak yüzüne yakışmıyorsa, kalınlaştırıyoruz. Bir sene sonra bakarsınız kalın dudak modası geçer. O zaman zaten bizim ilacın etkisi de geçmiş olur. O yüzden bunları yapıyoruz. “Ne gerek var” demiyoruz. Ancak normal ölçülerde bir dudağı varsa biz hastayı uyarıyoruz. Burun ameliyatı da öyle. 18 yaşından sonra zaten yapıyoruz ama eğer kemeri yoksa, eğri, kalın ya da geniş değilse ellemiyoruz. Ancak bir santim kalksa daha güzel görünecekse bunu yapıyoruz.

Karından yanağa estetik

- Ameliyat sonrası hastanın psikolojik durumunu takip ediyor musunuz?

- Yüzlerine müdahale ettiğimiz hastalarda ilk birkaç gün tereddüt oluşuyor. Çünkü ayna karşısında “ben kimim” gibi bir şey oluyor, ama biz söylüyoruz, “ertesi gün pişman olacaksınız, on beş gün tereddüt yaşayacaksınız, ondan sonra yeni yüze alışacaksınız, bu sırada şişleriniz inecek. Birkaç ay sonra da ‘iyi ki yaptın doktor eline sağlık’ diyeceksiniz.”

Artık bir karın estetiği yapıyorsam, hastadan aldığımız yağlardan bir parça yanağa da ekliyorum. Çünkü, muhakkak bir pürüz oluyor. Ya elmacık küçüktür, ya kırışıklık vardır. Elimizde malzeme de oluyor, on dakikalık bir iş ama onu tekrar yaptırmaya kalksa hasta işinden gücünden olacak, hem de maddi bir külfetin altına girecek. Burun ve meme ameliyatında da yanaklara müdahale ediyoruz. Meme ameliyatından memnun kalıyorlar zaten ama o kısımları herkes görmüyor. Hekesin gördüğü yer, yüz.

- Hastalar ne gibi psikolojik değişimler yaşıyor?


- Geçen gün bir hasta geldi, 30 yaşında. Bacakları çarpık diye bugüne kadar etek giymemiş. Vücuttan aldığımız yağlarla bacaklarını şekillendirdim. Gıdısından aldığımız yağları da yanaklarına ekleyelim dedik. Hiç öyle bir isteği olmamıştı. Ameliyattan sonra dedi ki, “doktor bacaklarımı yaptın sağol ama, yüzüm çok değişti. 22 yaşında sanıyorlar.” Hastaların özgüveni artıyor, bu çok önemli. Daha şık giyinip her sosyal ortama girebiliyorlar. Kocalarıyla daha mutlular. Koca, hanımı beğenmiyor, neden? Mesela karnı çatlamıştır doğumlardan sonra. Eve gelmemeye, aldatmaya başlıyor. Estetik cerrahideki birkaç saatlik işlemlerle bu aile birliğini de yeniden sağlıyoruz. Çocuklar perişan olmuyor, anne kocasız kalmıyor, erkek de evine devam ediyor. Bunun sosyal bir hizmet olduğunu düşünüyorum.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler