Bakanlık'tan belediyelere izleme

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı "Kentleri İzleme Projesiyle" tüm büyükşehir belediyelerini, sağlık, yoksulluk, yaşanabilirlik gibi onlarca kritere göre izlemeye alarak, bilgi haritalarını çıkaracak.

Yayınlanma: 21.05.2012 - 09:24
Abone Ol google-news

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre belediyelerin kapasitesini artırmak, belediyiler arasında işbirliğini geliştirmek için çalışmalarına hız veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Almanya, İspanya, İngiltere gibi Avrupa Birliği ülkelerinin de kullandığı Kentleri İzleme Projesi'ni 2017 yılına kadar Türkiye'de faaliyete geçirecek.

AB, BM ve diğer uluslararası kuruluşların çalışmalarıyla Türkiye'ye benzerlik gösteren sosyal yapı, ekonomik yapı, yurttaşlık, mekansal yapı, çevre, ekoloji ve bunlara bağlı alt alanlarda 159 göstergeden oluşan kentsel gösterge seti oluşturdu. Göstergeler farklı ölçek ve nitelikteki yerleşmelerde sınanması için pilot olarak seçilen Samsun, Denizli ve Osmaniye'de uygulandı. Göstergelerin hangilerinin Türkiye'de toplanabildiğine ya da toplanamadığına, hangilerin öncelikli, hangilerinin büyükşehirde, hangilerinin orta ölçekte toplanabildiğine ilişkin tablolar oluşturuldu. Daha sonra pilot bölgeden çıkan sonuçlara göre 159 gösterge azaltılacak. Kamu Kurum ve kuruluşları ile Türkiye İstatistik Kurumu tarafından üretilmesi veya derlenmesi gereken göstergelerle ilgili sorumluluklar belirlenecek. Bu yıl içerisinde göstergelerin öncelikle hangi belediyelerde ve hangi süreler içinde uygulanacağı ve izleneceğine dönük çalışmalar yapılacak.

Dünya Bankası'nın teknik işbirliği ile ortaklaşa yürütülecek projeye 2017 yılına kadar tüm büyükşehir belediyelerinin katılımı sağlanacak. Böylece kent yöneticileri, kentleriyle ilgili tüm mekansal kararları, projenin sonucuna göre üretilen endeksler ve raporlara göre verecek

Bakanlık ayrıca kent bilgi standartlarını belirleyerek belediyelerin e-devlet entegrasyonunu sağlamayı hedefliyor. Bilgileri merkezinde toplayarak anlık olarak izleyecek olan bakanlık yerel yönetimlerin iş süreçlerinin iyileşmesini mükerrer veri üretilmesinin önüne geçerek, veriye hızlı ve güvenli ulaşılmasını sağlayacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler