Zam yok, biber gazı var

Memurlar, hükümetin yüzde 3.5+4 zam teklifine karşı iş bıraktı. Trenler kalkmadı, öğretmenler dersbaşı yapmadı, hastaneler acil servisler dışında hizmet vermiyor. Ankara, Konya ve Mersin'de polis biber gazı ve cop kullanarak eylemcilere müdahale etti.

Yayınlanma: 23.05.2012 - 06:17
Abone Ol google-news

Mersin'de Kamu-Sen üyesi yaklaşık 1000 kişi Hastane Caddesi’nden AKP ilçe binasına yürümek isteyince polis müdahalesiyle karşılaştı. Polisin biber gazı ve cop kullanarak dağıtmak istediği eylemciler sopalarla karşılık verince arbede yaşandı. Olayda 3'ü polis 10 kişi yaralandı.

Konya'da da polis, izinleri olmayan gurubun yürüyüşüne izin vermedi. Daha sonra polis eşliğinde sloganlar atarak gara yürüyen grup yaptıkları basın açaklaması sonrası olaysız bir şekilde dağıldı.

Türkiye Kamu-Sen üyelerinin Abdi İpekçi Parkı'nda yaptıkları eylemin ardından Kızılay'a yürümek istemesine izin vermeyen polis, gruba biber gazıyla müdahale etti. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve çok sayıda eylemci gazdan etkilendi. 

 FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ

İSTANBUL: Memur-Sen, Eğitim Bir-Sen, KESK ve Kamu-Sen'e bağlı sendikaların eylemi sabahın ilk saatlerinde başladı. Türk Ulaşım-Sen ile Birleşik Taşımacılık Sendikası üyeleri iş bıraktı. İstanbul'da 05.00'da başlaması gereken Haydarpaşa-Pendik-Haydarpaşa seferleri grev nedeniyle yapılamadı.

Seferler iptal

KESK'e bağlı Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) üyelerinin grev yapması nedeniyle 05.00'da başlaması gereken Haydarpaşa-Pendik-Haydarpaşa seferleri yapılamadı. Grevin duyurulduğu için kimsenin hiçbir yolcunun gelmediğini söyleyen grup üyeleri, "Bu iş yerinde grev var" pankartı asarak, "Yaşasın Grev -Yaşasın Toplu sözleşme" sloganları attı. Grev nedeniyle Haydarpaşa-Pendik ve Sirkeci-Halkalı arasındaki seferlerin iptal olduğunu belirten Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Yavuz Demirkol, "Saat 05.00 itibariyle tüm türkiye çapında devlet demiryolu işçileri iş bırakma eylemine başladılar. Şu anda başarıyla grevimiz sürüyor. Grev bugün saat 24' e kadar sürecek. Demiryolu emekçileri bu greve büyük bir çoğunlukla destek veriyorlar" dedi.

Beyazıt Meydanı'nda eylem

KESK, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), Basın-Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber-Sen) ve Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyelerinin Beyazıt Meydanı'ndaki eylemi sona erdi.

Kamu çalışanlarının iş bırakma eylemi kapsamında Çapa'da toplanan gruptakiler, Beyazıt Meydanı'na yürüdü.

Burada konuşan KESK Genel Başkanı Lami Özgen, insanca yaşamak için toplu sözleşmeye karşı omuz omuza grev yaptıklarını söyledi.

Kamu emekçilerinin haklarını her yerde, her durumda savunacaklarını vurgulayan Özgen, ''Bugün bizimle dalga geçenlere, bize kapı kulu gibi bakanlara karşı dimdik ayaktayız. Grev hakkımızı kullanıyoruz. Tüm memurların kalbi bugün bir atıyor. Hakkımızı sonuna kadar arayacağız'' diye konuştu.

Özgen, işverenin her şeye karar verdiği bir yönetim biçiminin dünyanın hiçbir yerinde olmadığını belirterek, Yunanistan, İtalya ve İspanya'daki ekonomik krizlere halkın değil, hak yiyenlerin sebep olduğunu kaydetti.

İstanbul Tabip Odası Başkanı Taner Gören de bugünkü sözleşme şartlarının memurlar için uygun olmadığını öne sürerek, sağlık sektöründe milyonlarca insanın taşeron olarak çalıştırıldığını savundu.

Bazı siyasi parti üyelerinin de destek verdiği eylem olaysız sona erdi. Eylem sırasında polis Beyazıt Meydanı'nda geniş güvenlik önlemi aldı.

Adalet Sarayı'nda eylem

Kamu çalışanlarının toplu sözleşme görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda görevli KESK'e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) İstanbul 2 No'lu Şube üyelerince de protesto edildi.

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanan sendika üyeleri adına konuşan BES 2 No'lu Şube Başkanı Özer Avanaş, hükümetin her yıl yüksek büyüme oranları açıkladığını ve toplumsal zenginleşmenin arttığını iddia ettiğini belirtti.

Avanaş, ''Ancak sıra kamu çalışanlarının ücret artışları ve dar gelirli kesimlere kaynak ayırmaya gelince bütçe imkanlarının kıt olduğu ve bu kesimler için yapılacak iyileştirmelerin ekonomik krize yol açacağı gerekçe gösterilerek bu kesimler açlık sınırında yaşamaya mahkum edilmektedir'' dedi.


ANKARA: Zam konusunda hükümet ile anlaşamayan kamu çalışanları, Ankara Garı'nda iş bıraktı. Türk Ulaşım-Sen ile Birleşik Taşımacılık Sendikası üyeleri, garın girişine “Grevdeyiz” pankartı astı.

Saat 01.33'de Diyarbakır'a gidecek Güney Ekspresi, hareket etmedi. Memurların iş bırakması üzerine Ankara Garı'nda bilet satışları durdu. Satılan biletlerin bedelleri kesintisiz olarak yolculara iade edildi. TCDD, yolcuların mağdur olmaması ve gidecekleri yerlere zamanında ulaşabilmeleri için AŞTİ'ye belirli aralıklarla servis düzenledi.

Hükümetin teklif ettiği yüzde 3,5+4 zammı yetersiz bulan Eğitim-Sen üyeleri Kızılay YKM önünde toplandı. Davul zurna eşliğinde halaylar çeken grup, "Sadaka değil toplu sözleşme", "Hükümet zammını al başına çal", "Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek", "Hak verilmez alınır, zafer sokakta kazanılır" sloganları atarak Milli Eğitim Bakanlığı'na doğru yürüyor.

Hükümetin zam önerisini protesto eden binlerce Eğitim Sen üyesi, Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) yürüdü. MEB önünde yapılan basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen 2 No'lu Şube Başkanı Dengiz Sönmez, haklarına ve geleceklerine sahip çıkmak için grevde olduklarını söyledi. Hükümetin öngördüğü teklifin günde ancak bir simit parasına, maaşlarda aylık olarak 45-50 TL'ye denk geldiğini vurguladı.

''Biz varız''

Memur-Sen'e bağlı Eğitim-Bir-Sen üyeleri, Güvenpark'ta oturma eylemi yaptı.

Grup ''Elektriğe yüzde 19 memura yüzde 3,5 4 zam'', ''Vermezsen ek ödeme kapıma da gelme'', ''Bedava kitaptan sonra bedava öğretmen projesine de start verildi'' yazılı pankartlar taşıdı.

Ahmet Gündoğdu, burada yaptığı konuşmada, hükümet ile toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşmaya varılamadığını ve sürecin Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na kaldığını hatırlatarak, 81 ilde ''iş bırakma'' eylemi yaparak kendilerini yok sayanlara ''Biz varız'' diyen öğretmenleri kutladığını söyledi.

Memur-Sen olarak bugüne kadar iş bırakma eylemi yapmaya gerek duymadıklarına işaret eden Gündoğdu, ''Öğretmenler, Mili Eğitim ve Maliye Bakanları eliyle dövülüyorsa buna sessiz kalmayacağız. Kimse öğretmenleri sahipsiz sanmasın, değersizleştirmesin, öğretmenlerin yaptığı işi yok sayarak siyaset yapmaya çalışmasın'' diye konuştu.

 

"Emekçilerin biraraya gelmesinden korkuyorlar"

KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, Türkiye'nin dört bir yanında kamu emekçilerinin, insanca bir yaşamı hak eden herkes için grevde olduklarını söyledi. Hükümetin, 4,5 milyon kamu emekçisine ve emekliye 2012 yılı için yüzde 3,5+4, 2013 için de yüzde 3+3 zam teklifi yaptığını hatırlatan Tombul, "Günde ancak bir simit parasına denk gelen, maaşlarımızda aylık olarak ortalama 45-50 TL artış öngören teklifleriyle kamu emekçilerine, emeklilere verdikleri değeri bir kez daha göstermişlerdir. AKP Hükümeti, her zaman olduğu gibi, patronlara gelince 'bonkör', kamu emekçilerine gelince 'cimri' olmayı sürdürmektedir. Her fırsatta ekonomik büyüme rakamları ile övünenlerin bu büyümeden pay istediğimizde birden küçülmeleri bu yüzdendir" dedi.

Emekçilerin bir araya gelmesinden korkulduğunu dile getiren Tombul, şöyle konuştu:
"Şafaktan, sevmekten, türkülerimizden ve her şeyden önce umuttan korkanların bu korkusuna defalarca tanık olduk. Ama ne yaparlarsa yapsınlar, ne kadar korkarlarsa korksunlar, bugün Türkiye'nin dört bir yanında zulmün kayalarına vurmaya başlayan grev dalgaları, emekçilerin birleşik gücünün önünü açıyor. Bugün grev önlüğü giyip halaya duranlar yarın tüm ülkeyi bayram yerine çevireceklerinin müjdesini veriyor. KESK, kamu emekçilerinin taleplerini ve iradelerini yok sayan, geleceğini ipotek altına almaya çalışanların oyununu bozmaya kararlıdır. Tek teminatı şiddet, baskı ve daha fazla yoksulluk olanlara karşı bizim teminatımız fiili meşru mücadele geleneğimiz olmaya devam edecektir. Tüm emekçileri, işçileri, halkımızı, yoksulluğun, sefaletin, baskıların karanlık dünyasına karşı mücadele içinde birleşmeye ve geleceğimize hep birlikte sahip çıkmaya çağırıyoruz."

Konuşmanın ardından eylemciler, "Sadaka değil toplu sözleşme", "Direne direne kazanacağız", "AKP'ye teslim olmayacağız", "Zafer direnen emekçinin olacak", "Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz", "Yaşasın iş, emek, özgürlük mücadelemiz" şeklinde sloganlar attı, davul zurna eşliğinde halaylar çekti. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı Ziya Gökalp Caddesi, eylemin sona ermesiyle trafiğe açıldı.

Türkiye Kamu-Sen üyelerine biber gazı

Öte yandan, Türkiye Kamu-Sen üyelerinin Abdi İpekçi Parkı'nda yaptıkları eylemin ardından Kızılay'a yürümek istemesine izin vermeyen polis, gruba biber gazıyla müdahale etti. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve çok sayıda eylemci gazdan etkilendi. Eylemciler, daha sonra Mithatpaşa Caddesi üzerinden Konfederasyon Genel Merkezi'ne doğru yürüyüşe geçti.

 

İZMİR: İzmir'de KESK'e bağlı sendikalara üye kamu çalışanları, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin önünde bir araya geldi. Türkiye Kamu-Sen üyeleri de Basmane'deki tren garının önünden Konak'taki eski Sümerbank binasının önüne kadar yürüdü. Eğitim Bir-Sen ise Konak Meydanı'nda toplandı. Grup adına basın açıklaması yapan KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ramis Sağlam, 12 Eylül 2010'da yapılan anayasa değişikliğiyle ilgili referandum öncesinde kamu emekçilerine ''artık sizler de toplu sözleşme yapacaksınız, haklarınızı koruyacaksınız'' denildiğini ancak bu sözün tutulmadığını söyledi. Sağlam, ''Grev hakkının olmadığı bir toplu pazarlık sistemi olur mu? İşverenin çalışanına hangi konularda talepte bulunabileceğini belirlediği, son kararı kendisinin verdiği bir toplu pazarlık sistemi dünyanın neresinde var? Hükümet tercihini kamu emekçilerinden, emeklilerden yana değil sermayeden yana kullandı'' dedi. Eyleme, 23 Nisan İlköğretim Okulu'ndan öğrenciler de katılarak, 4+4+4 düzenlemesini protesto eden pankartlar açtı. Açıklamanın ardından kamu çalışanları türküler eşliğine halay çekti.


KONYA: Konya'da memurların bir günlük iş bırakma eylemi saat 00.00'da KESK'e bağlı sendika üyelerinden oluşan 200 kişilik grubun Konya Gar'ına yürümek için bir araya gelmesiyle başladı. Polis, izinleri olmayan gurubun yürüyüşüne izin vermedi. Daha sonra polis eşliğinde sloganlar atarak gara yürüyen grup yaptıkları basın açaklaması sonrası olaysız bir şekilde dağıldı.

MERSİN: Kamu çalışanlarının iş bırakma eylemi nedeniyle Adana-Mersin arasındaki tren seferleri yapılmıyor.

ESKİŞEHİR: 1 günlük grev kararı alan memurlar, Eskişehir’de tren garına grev pankartı astı.

VAN: Van'da, Memur-Sen, Kamu-Sen ve KESK Platformu üyeleri eylem yaptı. Beşyol'da bir araya gelen Memur-Sen üyeleri Cumhuriyet Caddesi'nden Sanat Sokağı'na kadar yürüdü. Eğitim-Bir-Sen Van Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Naci Dündar, kamu işveren heyetinin kamu görevlilerinin genelini ilgilendiren onlarca talebini görmezden ifade ederek, ilk toplu sözleşmede anlaşma imzalanamamasının sorumlusunun kamu işveren heyeti olduğunu bildirdi. Basın açıklaması sırasında bazı üyeler, güneşten etkilenmemek için sendika bayraklarını başlarına örttü. Kamu-Sen üyesi memurlar ise Milli Eğitim Müdürlüğü'nün bahçesinde eylem yaptı. KESK'e bağlı SES üyeleri de Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin önünde eylem yaptı. Bazı hasta yakınları, doktor ve sağlık çalışanların iş bırakma eylemine tepki gösterdi.

BİTLİS: Bitlis'in eski sanayi sitesinde toplanan Eğitim-Bir-Sen Bitlis Şubesi üyeleri, AKP İl Başkanlığı'nın önüne kadar yürüdü. Parti binasının önüne siyah çelenk bırakmak isteyen sendika üyelerine güvenlik güçleri müdahale etti ve üyelerin çelenk bırakmasına engel oldu. Bunun üzerine güvenlik güçleri ve üyeler arasında tartışma yaşandı. Partinin önüne geçmelerine izin verilmemesi üzerine toplanan grup, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ve Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz'ı istifa etmeye çağırdı. Ulu Cami'nin önüne yürüyen üyeler, burada basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan Eğitim-Bir-Sen Bitlis Şube Başkanı Rasim Taşcan, Bitlis Valisi ve Emniyet Müdürlüğü'nün çelenk bırakmalarına engel olduğunu söyledi. Taşcan, şöyle konuştu: ''Bir yeri yıkmanın ve dökmenin meraklısı değiliz. Bitlis Valisi ve Emniyet Müdürü'nü burada protesto ediyoruz ve onları istifaya çağırıyoruz. Bitlis merkez ve ilçelerinde çalışan öğretmenleriz. Hükümet toplu görüşme masasında öğretmenlere bir şey vermedi. Memurlar içinde maaşı en düşük olan sınıf öğretmenlerdir. Bunun zararını halkımız görecek. Toplu görüşmeler anlaşmazlıkla sonuçlandı. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde öğretmenin en fazla mağdur edildiği ve hakarete uğradığı bu dönem AK Parti dönemidir. Bunların adil olmadığına inanıyoruz.''

KIRKLARELİ: Kırklareli'de KESK'e bağlı sendikalara üye memurlar, Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı. Slogan atarak yürüyüşe geçen grup, Kültür Anıt Park'a geldi.
Sendika üyesi memurlar burada ''Grevdeyiz'' pankartı açarak eylem çadırı kurdu, müzik eşliğinde halay çekip hükümet aleyhine slogan attı. KESK Şubeler Platformu sözcüsü ve SES Kırklareli Şube Başkanı Sevinç Sayın, Türkiye'nin dört bir yanında kamu emekçileri olarak sadece kendileri için değil insanca bir yaşamı hak eden herkes için grevde olduklarını söyledi. Günde ancak bir simit parasına denk gelen, maaşlarında aylık olarak ortalama 45-50 lira artış öngören teklifle kamu emekçilerine verelen değerin gözler önüne serildiği belirten Sayın, ''Hükümet dalga geçercesine 4.5 milyon kamu emekçisine ve emekliye 2012 yılı için önce yüzde 3 3, 2013 yılı için 2 3 maaş zammı teklif etmiştir'' diye konuştu. Eğitim-Sen Kırklareli Şube Başkanı Seyfi Meriç ise demokratik bir Türkiye'nin inşasını istediklerini belirtti. Sadece yüzdelik dilimler üzerinden kamu emekçilerine reva görülen yoksulluk zamlarına tepkili olmadıklarını ifade eden Meriç, ''Aynı zamanda yan ödemelerle maaşlarımızın yükseltilmesine karşıyız. Yan ödemelerin emekliliğe esas teşkil edecek şekilde maaşlarımıza yansıtılmasını istiyoruz. Şu anda yaklaşık 2 bin lira maaş alan bir kamu emekçisi emekli olduğu zaman maaşı bin liraya düşüyor'' dedi. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'na bağlı Eğitim-İş üyesi memurlar da Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı. Burada yolu trafiğe kapatmak isteyen memurlar ile polis arasında kısa süre tartışma yaşandı. Polisin yol kapatmaya izin vermemesi üzerine memurlar, Dingiloğlu Parkı'nın önünde basın açıklaması yaptı. Eğitim-İş Kırklareli Şube Başkanı Hayri Girgin, hükümetin teklifinin kabul edilir bir teklif olmadığını kaydetti. Grup daha sonra olaysız dağıldı.


Öğretmenler de grevde

Öğretmenlerin örgütlü olduğu Eğitim-Sen, Türk Eğitim Sen, Eğitim İş ve  Eğitim-Bir-Sen ilk kez birlikte eylem yapıyor. Öğretmen eylemine yaklaşık 500 bin eğitimcinin katılması bekleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler