Tarım Bakanı'ndan 'gen bankası' müjdesi

TBMM'de konuşan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de tarım sektörünün giderek daha iyi noktaya geldiğini söyleyerek, 2009 yılında Ankara'da 250 bin örnek kapasiteli gen bankası inşa edileceği müjdesini verdi.

Yayınlanma: 13.01.2009 - 15:18
Abone Ol google-news

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Güldal Mumcu'nun başkanlığında toplandı.

Gündem dışı söz alan CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan ve MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Akif Paksoy'un tarım sektörüyle ilgili eleştirilerini yanıtlayan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de tarım sektörünün 2002'den bu yana, görülmeyen bir şekilde 3 yıl üst üste büyüme kaydettiğini, 2007'de bazı bölgelerdeki kuraklık nedeniyle küçülme yaşandığını ifade etti.

Türkiye'de aslında tarım sektörünün giderek daha iyi bir noktaya geldiğini vurgulayan Eker, bunda, tarımsal politikalar, yeni projeler, doğrudan destekleme gibi çalışmaların önemli etkisinin olduğunu dile getirdi.

Tarımsal desteklemenin, yalnızca çiftçinin doğrudan cebine konulan nakit paradan ibaret olmadığını belirten Eker, bunun dışındaki çalışmalar ve yatırımların da dikkate alınması gerektiğine dikkati çekti.

Tarımsal dış ticaretle ilgili eleştirilere de yanıt veren Eker, bu konuda, sınıflandırmadan dolayı tarım sektörüne haksızlık yapıldığını söyledi. Eker, ''Tarımsal ham maddeler, tarım sektörünün ihracatı olarak görülüyor. Ancak, bunlardan elde edilen ürünlerin ihracatı, sanayi ihracatı olarak kaydediliyor. Bu nedenle, ithalat ile ihracat arasında fark görünüyor. Bu durum da (tarım kötüye gidiyor) gibi algılanıyor. Türkiye çok şükür ihracat fazlasına sahip, eksiğine değil'' diye konuştu.

Tarımsal Öğretimin 163. yılını da kutlayan Eker, ziraat mühendislerinin istihdamla ilgili sorunlarına da değindi. Eker, 2002'de Tarım Bakanlığı'nda 7 bin 51 olan ziraat mühendisi sayısının 2008'de 10'binin üzerine çıkarıldığını bildirdi.

Bakan Eker, tarım sektöründeki projelerde de ciddi ilerleme kaydedildiğini belirterek, 2009 yılında Ankara da 250 bin örnek kapasiteli gen bankası inşa edileceğini, bunun, Anadolu'nun bitki gen kaynaklarının işlevsel hale gelmesi, tarım ve üretimin çeşitliliği açısından son derece önemli olduğunu dile getirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler