Erdoğan ve Laricani'den Hamas vurgusu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, İran Meclis Başkanı Ali Laricani ile görüşmesinde, Türkiye’nin, “Ateşkes, ambargonun kaldırılması, İsrail askerlerinin geri çekilmesi, Hamas-El Fetih uzlaşmasının sağlanması” yönündeki görüşlerini ifade ettiği öğrenildi.

Yayınlanma: 13.01.2009 - 17:48
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran Meclis Başkanı Ali Laricani ile Başbakanlık Merkez Binası’nda yaklaşık bir saat görüştü. Edinilen bilgiye göre, İran tarafı Türkiye’nin bu konudaki görüşlerini desteklerken, İran Meclis Başkanı Laricani, “Hamas’ı dışlayan bir çözüm gerçekçi olmaz” dedi. Görüşmede iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler de ele alındı. Başbakan Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin ürün çeşitliliği yaratılarak, 20 milyar dolara yükseltilmesinin gereği üzerinde durdu. Bu çalışmaların bir an önce bitirilmesinin gereğine dikkat çekilirken, İran doğal gazının Avrupa’ya taşınması projesinin bir an önce gerçekleştirilmesinin önemi üzerinde duruldu. Terörle mücadele konusunun da ele alındığı görüşmede, İran tarafı terörle mücadelede ortak hareket etmenin önemine değindi.

Görüşmede Gazze konusu ele alınırken Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin bugüne kadar  yaptıkları ve yapmayı sürdürdükleri ile ilgili bilgiler verdi. İran tarafının, Şam’da ve Kahire’de bulunan Türk heyetinin temaslarının hangi aşamada olduğunu sorması üzerine Erdoğan, heyetin Şam’da olduğunu, bu akşam (dün akşam) Kahire’ye geçeceğini, iyi bir sonuç almak için uğraşıldığını bildirdi.

Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin “Ateşkes, ambargonun kaldırılması, İsrail askerlerinin geri çekilmesi, Hamas-El Fetih uzlaşmasının sağlanması” yönündeki görüşlerini sıraladığı görüşmede, İran tarafı da Türkiye’nin bu konudaki görüşlerini desteklediğini bildirdi. İran Meclis Başkanı Laricani’nin, “Hamas’ı dışlayan bir çözüm gerçekçi olmaz” görüşünü ifade ettiği öğrenildi.

Avrupa’nın, Ukrayna üzerinden iletilen gaz konusundaki sıkıntılar nedeniyle İran doğal gazının, Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırılması projesine olan ilgisinin yükseldiğine işaret edilen görüşmede, İran’ın doğal gaz iletim hatlarının verimli hale getirmesi çalışmalarının olumlu karşılandığı kaydedildi. İran Parlamentosu Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Borucerdi’nin de önümüzdeki hafta Türkiye’ye geleceği ifade edildi. Bu arada İran, Suriye ve Endonezya’nın “Asya Parlamentolar Troykası” oluşturdukları kaydedildi.

Erdoğan’dan sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de İran Meclis Başkanı Laricani ve beraberindeki heyeti, Çankaya Köşkü’ne kabul etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler