Ölenlerin sayısı 1000'i geçti

İsrail saldırılarının 19. gününde Gazze'de ölenlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Ölenlerin sayısının 1000'i geçtiği açıklandı. Yaralıların sayısı ise 4580'i geçiyor. İsrail ise havadan, karadan ve denizden vurmaya devam ediyor.

Yayınlanma: 14.01.2009 - 07:20
Abone Ol google-news

İsrail'in karadan, havadan ve denizden vurduğu Gazze Şeridi'nde ölenlerin sayısının 1000'i geçtiği bildirildi. Filistin acil servis şefi doktor Muaviye Hasaneyn, 19. gününe giren saldırılarda ölenlerin sayısının 1001 olduğunu, yaralı sayısının 4580'i aştığını belirtti.

Öte yandan Lübnan'dan İsrail'in kuzeyine bu sabah roket saldırısı düzenlendiği bildirildi. Yerel televizyon kanalları, iki roketin Kiryat Şimona yakınlarına düştüğünü duyururken, Lübnan'daki görgü tanıkları da sınırda en az 3 patlama duyduklarını belirttiler.

Olayda ilk bilgilere göre can kaybı olmadığı bildirildi. Lübnan topraklarından geçen perşembe günü de İsrail'e roket saldırısı düzenlenmiş, bu gelişme ikinci bir cephenin açılabileceği olasılığını gündeme getirmişti.

İki yıl önce İsrail ile çatışmaya giren Hizbullah bu saldırıyla ilgisi olmadığını açıklamış, saldırının Lübnan'daki bazı küçük Filistinli gruplar tarafından düzenlemiş olması ihtimali üzerinde durulmuştu. Roket saldırısı, Lübnan hükümetince de kınanmıştı.

 

UNICEF: Ölenlerin 300'den fazlası çocuk

BM Çocuk Fonu (UNICEF), İsrail'in saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde 300'den fazla çocuğun öldürüldüğü bildirdi.

UNICEF yetkilisi Ann M. Veneman, BM örgütünün çocukların durumuna ilişkin yıllık raporunu yayımlayacağı Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde yaptığı açıklamada, İsrail'in 19 gündür havadan, denizden ve karadan saldırı düzenlediği Gazze'de 1500'den fazla çocuğun da yaralandığını kaydetti.

Gazze'de çocukların ve ailelerin "acımasız şiddetin" içinde kıstırılmış halde bulunduğu belirten Veneman, Gazze nüfusunun çoğunluğunu oluşturan çocukların, "kendilerinin olmayan bir çatışmanın" kurbanı olduğunu vurguladı.

Gazze'nin 1,5 milyonu aşkın nüfusunun yarıdan fazlasını 18 yaşın altındakiler oluşturuyor.
İsrail'in Gazze Şeridi'ne 27 Aralık'ta başlattığı saldırılarda ölenlerin sayısı Gazze'deki Sağlık Bakanlığı verilerine göre 1000'i aştı, ölenlerin 400'den fazlasını kadın ve çocuklar oluşturuyor.

 

Çatışmalarda 2 Filistinli futbolcu öldü

İsrail'in Gazze saldırılarında iki Filistinli futbolcunun öldüğü bildirildi. Filistin Futbol Federasyonu'ndan yapılan açıklamada, eski milli takım oyuncusu 28 yaşındaki 3 çocuk babası Eyman El Kürd'ün 2 gün önce İsrail bombardımanında hayatını kaybettiği kaydedildi.

Filistin futbol takımının eski teknik direktörü Fassan Belavi, Ramallah'da Reuters'a yaptığı açıklamada, "Eyman'ın ölümünün Filistin futbolu için büyük kayıp olduğunu" belirtti.
Açıklamada ayrıca, Filistin olimpiyat takımının oyuncusu Vecih Muştahi'nin de bu haftaki çatışmalarda yaşamını yitirdiği belirtildi. İslami Cihad da Muştahi'nin savaşçılarından biri olduğunu ve çatışmada hayatını kaybettiğini duyurdu.

 

İsrail'den Lübnan'a top ateşiyle karşılık

İsrail'in, Lübnan topraklarından düzenlenen roket saldırılarına top ateşiyle cevap verdiği belirtildi.
Lübnan güvenlik yetkilileri, roket saldırılarının ardından İsrail'den Lübnan'ın güneyine 8 atış yapıldığını söyledi.

 

İsrail, Gazze'ye giden İran yardım gemisini engellidi

İsrail'in Gazze'ye giden İran yardım gemisini engellediği açıklandı. İran devlet televizyonu, İsrail deniz kuvvetlerinin Gazze'ye doğru yola çıkmış olan ilaç, gıda ve giyecek yüklü İran gemisini Mısır limanına gitmeye zorladığını duyurdu.

Organizasyonun sponsoru olan insanı yardım kuruluşunun başkanı Ahmed Nevebi, İsrail deniz kuvvetlerinin Gazze'nin 30 kilometre açıklarında Shaded adlı kargo gemisine yaklaştığını ve geri dönmesini söylediğini aktardı.

Geminin İran'daki Bandar Abbas limanından iki hafta önce demir aldığını belirten Nebevi, yardımları Mısır sınırındaki Refah sınır kapısından Gazze'ye ulaştırmaya çalışacaklarını kaydetti.

 

İsrail saldırılarında ihtiyaç molası

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde yaşayanların ilaç ve gıda malzemelerini alabilmeleri için, bölgede saldırılarını saat 13.00-16.00 arasında durduracağını bildirdi.

Ayrıca bugün 111 kamyon dolusu insani yardım Kerem Şalom geçişinden Gazze tarafına aktarıldı. Ordunun verdiği bilgiye göre, Gazze Şeridi'ne harekatın başladığı günden bu yana binden fazla kamyon dolusu yardım malzemesinin geçişi sağlandı. Bugün ayrıca Gazze Şeridi'ne 104 bin litre fuel oil gönderildi.

 

İsrail: Hamas misket bombası attı

İsrail polisi, Hamas militanlarının Gazze Şeridi'nden ilk kez fosfor bombası attığını bildirdi.
Polis sözcüsü Micky Rosenfeld, bombanın, sınır kenti Sderot yakınlarındaki bir alanda infilak ettiğini kaydetti. Sözcü, saldırıda yaralanan ya da can kaybı olmadığını belirtti.
İngiliz The Times gazetesi geçen hafta yayımladığı haberinde, İsrail'in, Gazze Şeridi'ne 27 Aralık 2008 tarihinde başlattığı saldırılar sırasında fosfor bombası ve diğer tartışmalı mühimmat kullandığını yazmıştı.

İsrail ordusunun söz konusu bombaları saha üzerinde duman yaratmak için kullandığı belirtilen haberde, sivil Filistinlilerin ciddi yanıklara neden olan bu bombalar tarafından yaralandığına dair kanıtlar bulunduğu bildirilmişti. İsrail ise The Times'ın iddialarını yalanlamıştı.

 

Mısır'ın ateşkes planıyla ilgili görüşmeler

Hamas, Mısır'a, ateşkes planıyla ilgili görüşlerini ilettiğini bildirdi. Hamas yetkilisi Salah El Berdavil Kahire'de düzenlenen basın toplantısında, örgütün detaylı görüşlerini Mısır yönetimine verdiklerini belirtti.

Hamas yetkilisi, Mısır yönetimiyle anlaşmazlıklarının bulunmadığını belirterek, konunun, bu girişimin maddeleri aracılığıyla İsrail ile nasıl anlaşacakları konusundaki farklılıklar olduğunu söyledi. Yetkili, Hamas'ın görüşlerinin neler olduğu konusunda ayrıntıya girmedi.

Diğer bir Hamas yetkilisi Usame Hamdan da yaptığı açıklamada, Mısır'ın ateşkes planı konusunda hala ihtilaflı noktaların bulunduğunu bildirmişti.

 

Moranitos: Hamas ateşkes planını kabul etti

İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos, Hamas'ın, Mısır'ın ateşkes planını kabul ettiğini söyledi. Taraflar arasında ateşkese varılması amacıyla Orta Doğu'da temaslarda bulunan Moratinos, bu akşam geldiği Kudüs'te gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Hamas, Mısır'ın bu girişimini desteklediğini ve kabul ettiğini açıkladı'' dedi. Moratinos, ''Buraya geldiğimizde tek bir hedefimiz vardı: Mısır'ın ateşkes planına destek vermek. Yarın, İsrailli temsilcinin de Mısır'ın planını kabul etmesi için aynı ilgi ve istekle çalışmayı sürdürüyoruz'' diye konuştu.

İsrail Savunma Bakanlığı yetkilileri, bakanlığın üst düzey yetkilisi Amos Gilad'ın, Hamas ile ateşkes çabaları çerçevesinde yarın Mısır'a gideceğini açıklamıştı. İspanya Dışişleri Bakanı Moratinos, Orta Doğu turu çerçevesinde bu sabah Mısır'ın başkenti Kahire'de Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile görüştü. Moratinos, daha sonra Kudüs'e geçerek İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Başbakan Ehud Olmert ile bir araya geldi.
Bu arada, adının açıklanmasını istemeyen Mısırlı bir diplomatik yetkili de Hamas'ın planı kabul ettiğini ve İsrail'den yanıt beklediklerini söyledi. Mısırlı yetkili, ''Amos Gilad gelince neler olup bitecek göreceğiz'' dedi.

 

BM aracı isabet aldı

İsrail'in Gazze kentindeki saldırıları sırasında bir BM aracı isabet aldı. BM yetkilisi Chris Gunnes, yaptığı açıklamada, İsrail'in bombardımanı sırasında bir merminin BM aracına isabet ettiğini, olayda araç sürücüsünün yaralandığını söyledi. Gunnes, BM bayrağı taşıyan aracın üzerinde BM'nin İngilizce kısaltması olan''UN'' harflerinin yazılı bulunduğunu belirtti.Gazze'deki üst düzey BM yetkililerinin ulaşımında kullanılan araçta olay meydana geldiği sırada sadece sürücünün bulunduğu öğrenildi.
İsrail ordusundan yapılan açıklamada konunun araştırıldığı belirtildi


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler