Pfizer, 800 kişiyi işten çıkarıyor

Dünyanın en büyük ilaç şirketi Pfizer, araştırma alanlarını daraltarak bu alanlarda çalışan 800 kişiyi işten çıkaracak. İşten çıkarmaların ekonomik kriz nedeniyle değil, araştırmaların Alzheimer, kanser, şizofreni, ağrı, iltihap ve şeker hastalığına odaklanacak olmasından kaynaklandığı duyuruldu. İşçi çıkarmaları Türkiye birimini kapsamıyor.

Yayınlanma: 14.01.2009 - 10:08
Abone Ol google-news

New York merkezli dünyanın en büyük ilaç şirketi Pfizer, bu yıl küresel araştırma işgücünü oluşturan 10 bin kişiyi yüzde 5 ile yüzde 8 arasında azaltmayı planlıyor.

Şirketin Sözcüsü Kristen Neese, işten çıkarmaların araştırma alanlarına yeniden odaklanma çerçevesinde olduğunu söyledi. Pfizer, eylül ayında yaptığı açıklamada, diğer alanlardaki araştırmalarını sınırlayarak, Alzheimer, kanser, şizofreni, ağrı, iltihap ve şeker hastalığına odaklanacağını duyurmuştu. Pfizer küresel araştırmalar bölümü başkanı Martin Mackay, söz konusu 6 alanda, harcamalar düz bir seyir izlemesine karşın araştırmaların büyüdüğünü söyledi.

Şirketin terk ettiği alanlardan biri de kardiyovasküler hastalıklar. Pfizer, bu alanda yıllık 13 milyar dolarla hakim durumda bulunuyor ve kolestrolle savaşta kullanılan, dünyanın en çok satan ilacı Lipitor'u üretiyor. Pfizer'in yıllık gelirinin dörtte biri Lipitor'dan geliyor, ancak 2011 yılının sonlarından itibaren ilacın generik ilaçlarla (eşdeğer, ucuz ancak patent dışı ilaçlar) rekabetle karşı karşıya gelmesi bekleniyor.

Halihazırda, Lipitor satışları, çok daha ucuz bir generik ilaç olan Zocor yüzünden bir parça düştü.
Michigan Üniversitesi İş İdaresinden Profesör Erik Gordon, işten çıkarmaların durgunluktan kaynaklanmadığını, ilaç sanayinin uzun dönem sorunlarından kaynaklandığını söyledi. Gordon, generik ilaçlarla tam rekabet ve araştırma üretkenliğinin yokluğunun bu nedenler arasında sayılabileceğini ifade etti.

Pfizer, 2007 Ocak ayında başlayan büyük yeniden yapılanmayla 14 bin 600 kişiyi işten çıkarmış, 8 fabrika ile başka üretim yerlerini de kapatmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler