Dink ailesi avukatlarından itiraz dilekçesi

Dink ailesi avukatları, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili davaya ilişkin kararı temyiz etti.

Yayınlanma: 30.05.2012 - 15:07
Abone Ol google-news

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 17 Ocak tarihinde verilen karar sonrası kısa temyiz dilekçesi veren avukatlar, gerekçeli kararın kendilerine ulaşmasının ardından uzun gerekçelerini sıraladı.

Bugün Çağlayan’daki Adalet Sarayı’na gelerek dilekçesini İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne veren avukatlar, dilekçenin Yargıtay’a gönderilmesini talep etti.

Dink cinayetinde aydınlatılmayan noktalar
 
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink davasındaki beraat kararlarına itiraz eden Dink ailesi avukatları, temyiz dilekçelerinde, yargılamanın eksik bırakılan yönlerini de sıraladılar.

Avukatlara göre, Dink’in katili Ogün Samast’ın cinayet mahallinde tek başına olup olmadığı, Trabzon’dan İstanbul’a hangi tarihte ve hangi vasıta ile geldiği, silahı  nereden temin ettiği, İstanbul’da bulunduğu süre içinde kimlerle görüştüğü, cinayetten sonra nasıl kaçtığı araştırılmadı. Samast’ın, ifadesinin aksine Trabzon’dan İstanbul’a Metro Turizme ait otobüsle geldiğine dair bir bulguya rastlanmadı.  Samast’ın kullandığı silahın Ardeşen el yapımı olduğu yakalanmadan önce Trabzon İl Jandarma Komutanlığı tarafından biliniyordu. Bu bilginin kaynağı da araştırılmadı.

Samast’ın son durağı

Samast, cinayetten hemen önce, bir saatten fazla zamanını Agos’un bulunduğu Sebat Apartmanı’nın yanındaki Şafak Sokak’taki internet kafede geçirdi. Ancak, kafenin sahiplerinin ve o sırada orada bulunan kişilerin tanıklığına başvurulmadı. Zanlının kullandığı bilgisayar kayıtları hiç araştırılmadı. Bu kafe, bir binanın ikinci katındaydı ve tabelasında Kritik Güvenlik Sistemleri, Temizlik Hizmetleri ve Danışmanlık Şirketi yazılıydı. Şirketin sahibi Adem Kılıç’ın Feriköy Karakolu’nda görevli polis memuru oğlu Cavit Kılıç, cinayet günü bürodaydı.

Kameralara takılanlar

Samast, cinayetten sonra Şafak Sokak’ta koşarken Saray Kumaşçılık kameralarına takıldı. Samast’ın hemen arkasından onu izleyen ve uzaklaştığını gördükten sonra, sokağın köşesindeki inşaatın kapısından içeri girip kaybolan iki kişiye ilişkin hiçbir araştırma yapılmadı. Oysa davranışlarıyla şüphe çeken bu iki kişinin eşkâli, Samast’ın yalnız olmadığını söyleyen kimi tanıkların anlatımlarıyla da örtüşüyordu. Akbank ATM ve Saray Kumaşçılık Mağazası’nın kameralarına, cinayet günü, çeşitli noktalarda yaptığı telefon görüşmeleri ile takılan ve oldukça şüpheli görünen siyah montlu diğer şahsın kimliği müdahillerin bütün ısrarlarına karşın inceleme konusu yapılmadı

Kayıp görüntüler

Cinayetin ardından polis, cinayet mahalli çevresindeki bütün mobese ve güvenlik kamera kayıtlarını toplamıştı. Akbank Osmanbey Şubesi’ne ait ATM kamera kayıtlarının cinayet gününe ait önemli bir bölümü Emniyet birimlerinde yok edildi ve bugüne kadar tüm çabalara rağmen bu görüntülere ulaşılamadı. Emniyete ait bilgisayarlar ile taşınabilir hard disk ile DVD ve CD’ler incelenmedi. Akbank’a ait olduğu söylenen 5JT3H7GQseri No.lu hard diskin kaybolması ile ilgili herhangi bir araştırma ve soruşturma yapılmadı.

Osman Hayal orada mıydı? 

Sanıklardan Yasin Hayal’in ağabeyi Osman Hayal’in cinayet mahalinde olup olmadığının tespiti için görüntüler Adli Tıp Kurumuna gönderildi.  Adli Tıp, görüntülerin uzak çekim ve düşük kalite olduğu için mukayeseye yetersiz olduğunu bildirdi. Görüntülerin İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümüne gönderilmesini talebi kabul edilmedi. Osman Hayal’in cep telefonunun, 13 Ocak 2007 tarihinden itibaren cinayet günü akşamına kadar İstanbul’da sinyal verdiği dosyadaki HTS raporlarında açıkça görülüyordu.

Sayfa neden kopuktu?

Sanıklardan Tuncay Uzundal’ın evinde yapılan aramada ele geçen ajandanın 19 Ocak sayfasının tamamen koparılmıştı… TİB’den gönderilen olay günü Şişli’de yapılan telefon görüşme kayıtlarına dair, sanıklarla iletişim olup olmadığına ilişkin bilirkişi incelemesi yapılmadı. Savcılığın talebine rağmen sanık Mustafa Öztürk hakkındaki dinleme kayıtları gönderilmedi. Trabzon Emniyet Müdürlüğünden gönderilen ve Erhan Tuncel ve Yasin Hayal’e ait toplam 6250 ses veri dosyası titizlikle incelenmedi.

Takibe neden ara verildi?

Hayal, İstanbul iline geldiği ve Agos gazetesi ile Hrant Dink’in evi arasında güzergâh ve kroki çalışmasının yapıldığı bir dönemde teknik takip yapılmadı. Tuncel ve Hayal’e ait dinleme tapelerinin bir kısmı dosyaya hiç sunulmadı, bir kısmının ise eksik sunuldu.

Kollukla ilişkiler

Tuncel ve Hayal’in Trabzon Emniyet ve Jandarma ilişkileri derinlemesine araştırılmadı. Dönemin TEM Şube Müdürü Yahya Öztürk’ün ifadesi alınmadı. Jandarma arşivlerinde bir çalışma yapılmadı. Trabzon emniyeti sanıklara ait görüşme dökümlerini tam ve eksiksiz göndermedi ancak bu konu da soruşturulmadı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler