Gül işçiyi muhatap almadı

Bir zamanlar babası Ahmet Hamdi Gül'ün Kayseri Tayyare Fabrikası'nda işçi olduğu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hava-İş'in görüşme talebini reddetti. ITUC ve ITF federasyonlara küresel eylem çağrısında bulundu.

Yayınlanma: 02.06.2012 - 07:16
Abone Ol google-news

Türk Hava Yolları’nda (THY) 305 çalışanın işten atılması ile sonuçlanan eylem sürecinde ilginç gelişmeler yaşanıyor. Önceki gün 305 çalışanı SMS göndererek işten çıkardığını açıklayan THY, dün 100 çalışanı yine SMS yoluyla ‘sehven’ atıldıklarını bildirerek işe geri çağırdı. Raporlu çalışanların geri çağrıldığı bilgisini veren Hava-İş Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Yağcı, işten atılan 260 çalışanın tamamının raporlu olduğunu söyledi. Teknik AŞ’den işten atılan 45 çalışan ise zaten işe gitmemezlik etmiyor. Sendikanın basın açıklamasına katılan ve yarım saatlik geçikme ile işe giden personel, kameralarla saptanarak işten atılıyor. Söz konusu çalışanlar arasında da izin günü olduğu halde işten atılanlar var.

Küresel destek

Öte yandan uluslararası sendikal çevreler grev yasağı konusunda harekete geçti. Uluslararası Taşımacılık İşçileri Sendikaları Konfederasyonu (ITF) ile Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), grev yasağını ILO Konferansı’na taşıma kararı aldı. Yasak 6 Haziran’da ILO tarafından ele alınacak.

Ayrıca, sendikanın önceki gün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den istediği görüşme talebine de dün akşam saatlerinde ret yanıtı geldi. Pazartesi günü işten atılmalarla ilgili suç duyurusunda bulunacak sendika, THY’nin ‘masaya gelin’ çağrısına da ‘önce işten atılanların tamamı işe alınsın’ yanıtını verdi.

Destek artıyor

Diğer yandan havalimanındaki eyleme pek çok kesimden destek geliyor. BTS çalışanları dün Ankara’da kitlesel basın açıklaması yaparak grev yasağını kınarken, Sendikal Güç Birliği Platformu “Başbakan’a ve hükümete bir kez daha sesleniyoruz; grev yasaklama sevdasından vazgeçin. İşten çıkarılan işçileri işbaşı yaptırın. Ayrıca Sayın Cumhurbaşkanı Gül’e çağrıda bulunuyoruz: Anayasaya ve tarafı olduğumuz uluslararası sözleşmelere aykırı olan bu yasayı veto edin” çağrısında bulundu. Sendika içindeki Gökkuşağı Hareketi de hem sendika yönetimini uyardı hem de THY’ye işten atılanları geri alması konusunda çağrı yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler