Tüketici Hakları Derneği'nden tüketicilere çağrı

Tüketici Hakları Derneği(THD), Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'ndan çıkan baz istasyonu kararı sonrası, tüketicilerin yaşadıkları yerlerin yakınındaki baz istasyonlarının sökülmesi için dava açmaya çağırdı.

Yayınlanma: 04.06.2012 - 11:14
Abone Ol google-news

Tüketici Hakları Derneği, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'ndan çıkan baz istasyonu kararı sonrasında Kızılay'da bir basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun baz istasyonlarının yerleşim yerleri dışına kurulmasına karar vererek tartışmada son noktayı koyduğu, baz istasyonlarının yerleşim yerlerine kurulamayacağı konusunun Yargıtay Hukuk Genel Kurul kararıyla tartışmasız hale geldiği ifade edildi.

'45 bin baz istasyonu var'

GSM şirketlerinin ve Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun(BTK), belediyelerin, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın ve ilgili diğer kamu kuruluşlarının Yargıtay Hukuk Genel Kurul kararına göre hareket etmek zorunda olduğunun belirtildiği açıklamada, "Bugün, Türkiye'de 45 bin dolayında baz istasyonunun çok büyük bir çoğunluğu mahallelerde, çocuk parklarında, cami minarelerinde, okul, hastane ve kreş yanlarında kurulmuştur. Özellikle de yerleşim yerlerine, mahallelere, çocuk parklarına, hastane, okul ve kreş yakınlarına ve insanların çalıştıkları işyerlerine kurulan on binlerce baz istasyonu sağlık ve güvenlik açısından çok büyük tehlike oluşturmaktadır" denildi.

Açıklamada GSM şirketlerinin masraftan kaçınarak baz istasyonlarını yerleşim yerlerinin dışına kurmak istemediği ileri sürülerek, BTK'nin de kamu yararını, tüketicinin sağlık ve güvenlik hakkı ile tüketicinin sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını ön plana alması gerekirken, yargı kararlarına rağmen baz istasyonlarının yerleşim yerlerine kurulmasını savunduğu belirtildi. BTK'nin bilimsel gerçekleri çarpıttığının iddia edildiği açıklamada, "Bir çok belediye aynı yanlışı yaparak para karşılığında yerleşim yerlerine, çocuk parklarına baz istasyonu kurulmasına onay vermektedir. Türkiye'deki GSM şirketleri, dünyada olduğu gibi baz istasyonlarını ortak kullanmıyorlar. Eğer ortak kullanım gerçekleşseydi üç baz istasyonu yerine bir baz istasyonu olacaktı" denildi.

'Özellikle çocukları, yaşlıları ve hamileleri etkiliyor'

Baz istasyonlarının yaydığı elektromanyetik dalgaların, en çok çocuklar, hamileler ve yaşlılarda etkisini gösterdiğinin, bu dalgaların özellikle çocuklarda lösemi ve beyin tümörünün artışına neden olduğunun belirtildiği açıklamada, elektromanyetik dalgaların verdiği zararlar, "Hücrenin kanserleşmesine neden olmaktadır, sinir sisteminin tahribine yol açmaktadır, bağışıklık sisteminin bozulmasına neden olmaktadır, kadınlarda adet bozuklukları, düşükler, erken doğumlar ve ucube bebeklerin doğmasına yol açmaktadır, erkeklerde kısırlığa yol açmaktadır, baş ağrısına, baş dönmesine, bunamaya unutkanlığa, sinirliliğe, uykusuzluğa, tansiyon yüksekliğine ve parkinson hastalığına neden olmaktadır, gen bozukluklarına neden olmakta, kansere karşı bağışıklık sisteminden sorumlu olan P53 genine hasar vererek lenfomaya neden olmaktadır, kan hücrelerinin azalmasına ve kan kimyasının bozulmasına neden olmaktadır, bellek, dikkat, öğrenme, ayırt etme ve zaman algılamada azalmaya neden olmaktadır" şeklinde sıralandı.
 

'Dava açın söktürün'

BTK'ye, belediyelere ve diğer ilgili kamu kuruluşlarına "Yargıtay Hukuk Genel Kurul kararı ile tüketicinin sağlık ve güvenlik hakkına ve sağlıklı bir çevrede yaşama hakkına saygılı olunuz" diye seslenen dernek üyeleri, tüketicileri de evlerinin yakınına kurulan baz istasyonlarını söktürmek için yargı yoluna gitmeye çağırdı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler