'Yıl sonu Doğalgaz Boru Hattı inşaasına başlanacak'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye'nin ekonomik bölgesinden geçecek Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı için nihai izni verdiğini hatırlatarak, Güney Akım'ın inşasına bu yıl sonunda başlayacaklarını söyledi.

Yayınlanma: 04.06.2012 - 12:27
Abone Ol google-news

Putin, bugün yapılan Rusya-AB 29'ncu zirvesinin açılışındaki konuşmasında, AB ve Rusya halkları arasında vize bariyeri olduğu sürece gerçek bir ortaklıktan söz etmenin mümkün olmadığını belirterek, ''Ancak Rusya ve AB üyesi ülke vatandaşları arasındaki vize rejiminin yumuşatılması konusunda iyimseriz. Bildiğimiz gibi bu konudaki karşılıklı adımlar atılmış duruma. Bu adım bir ekonomik ve insani önlem açısından siyasi adımlardan daha da önemli'' dedi.

Rusya-AB arasındaki enerji işbirliğine değinen ve Kuzey Akım Doğal Gaz Boru Hattı'nın ilk bölümünden gaz vermeye başladıklarını kaydeden Putin, ''İkinci hattın inşaatı son hız devam etmekte. Sevgili meslektaşlarım Kuzey Akım'ın ikinci hattın deniz bölümündeki inşaatı neredeyse tamamlanmış durumda olduğu konusundaki bilgiyi sizlerle paylaşmak isterim'' diye konuştu.

Putin, Kuzey Akım'ın yanı sıra geçen yıl Güney Akım Doğal Gaz Boru Hattı'nın da Türkiye'nin ekonomik bölgesinde inşaat izni vermesinin ardından yeni bir ivme kazandığını belirterek, ''Türk hükümeti nihai iznini verdi. Bu hattın inşasına bu yıl sonunda başlamayı planlıyoruz. Bu sistemin faaliyet geçmesi bir kaç yılı alacak'' ifadesini kullandı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da yaptığı açılış konuşmasında, bugün Rusya-AB arasında 29'ncu zirvenin yapıldığını ve kendisinin de bu zirvelerin 15'inde yer aldığını belirterek, ''Bugün stratejik ortaklık için sıkıntı yaratan bir dizi ikili konu üzerinde duracağız. Bunun da özellikle sizin başkanlığınızda ve yeni hükümetin göreve başladığı bu döneme denk gelmesinin son derece uygun olumlu olduğunu düşünüyorum'' dedi.

Putin, Avrupa Konseyi Başkanı Herman van Rompuy ve Barroso ile dün gece gayr-ı resmi akşam yemeğinde bir araya gelmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler