TV'lerde Tuncay Güney günü

Ergenekon şüphelisi Tuncay Güney'in 2001'de verdiği belirtilen ifadelerin DVD'leri önce avukatlara sonra da medyaya ulaştı. Kayıtlarda polislerin her sorusuna yanıt veren ve çok sayıda iddiada bulunan Güney, dün gece TRT 2 canlı yayınına katılarak soruları yanıtladı. Tuncay Güney, görüntülerin ortaya çıkmasını demokrasi adına önemli bir gelişme olarak değerlendirdi.

Yayınlanma: 15.01.2009 - 07:55
Abone Ol google-news

Kanadada yaşayan Ergenekon şüphelisi Tuncay Güneyin 2001 yılında İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şubesinde verdiği belirtilen ve Ergenekon davasının temel dayanağı olan mülakatın görüntüleri DVD ortamında avukatlara dağıtıldı. Sanık avukatları, Güneye ait mülakatın 2001 yılına ait olmadığını, kasetler üzerinde oynama yapıldığını ifade ediyor.

Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Güneyin 8 yıl önce gözaltına alındığı sırada polise verdiği mülakata ilişkin 4 DVDyi sanık avukatlarına verdi. Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesindeki mahkeme kalemine giden avukatlar, kasetleri tutanakla aldılar. Mahkeme, avukatların talebi üzerine kayıtları verme kararı almıştı. Cezaevi önünde bekleyen tv kanalları Güneyin görüntülerini son dakika, canlı olarak yayınladılar.

 

Doğan Grubu’na tehdit

Ergenekon soruşturması şüphelisi olan ve Kanadanın Toronto kentinde yaşayan Tuncay Güney, dün açıklanan kayıtların ifadelerinin sadece bir bölümü olduğunu kaydederek, Bu kasetin ortaya çıkması devlet sırrı olmaktan çıkması demokrasi adına önemli bir gelişmedir dedi. Güney, “Susurluk bir hükümeti yıktı, Ergenekon da bir hükümeti yıkabilir” diye konuştu.

Güney, dün gece TRT 2 canlı yayınına katılarak soruları yanıtladı. TVlerde yayımlanan ifadelerinin işkence altında alındığını söyleyerek bu ifadeleri reddeden Güney, Bilgilerin hepsi doğru olsa da işkence altında olduğu için kabul etmiyorumdedi. Güney, Neden ifade vermekten kaçınıyorsunuzsorusuna Hiçbir yere kaçmadım. Kanadada adresim bellidir. Eğer Türkiyeye gelip ifade vermem isteniyor ise Türkiyeye gelenler öldürülmüştür. Mustafa Duyar ve Hiram Abbası devlet koruyamamıştırdedi. Savcı Zekeriya Özün kendisine gönderdiği 37 soruya da değinen Güney, Bana soru ulaşmamıştır. Devlet mektup arkadaşım değildir. Devletten bana mektup gelmesi Türkiyeyi rencide eder. Savcılıktan bana soru gelmesi imkânsız diye konuştu.

 

‘Hukuk açısından sakıncalı’

Ergenekon davasında yargılanan Prof. Kemal Alemdaroğlunun avukatı Metin Çetinbaş, Tuncay Güneyin ifadelerine 2001 yılında savcılık tarafından takipsizlik kararı verildiğini anımsattı. O dönemde ciddiye alınmayan kasetlerin 2007de yeniden gündeme getirildiğini söyleyen Çetinbaş,Bu ifade doğrudur değildir, tartışılır. Zamanlama önemlidiye konuştu. Mahkemenin yayın yasağı koymamasını değerlendiren Çetinbaş, şöyle konuştu: Bence mahkeme, temel delili oluşturan şahsın ne şekilde ifade verdiğinin, psikolojisinin bilinmesinde sakınca görmedi. İfadelerinde çelişkiler var. Ben parayı severimdedi. O zaman kim fazla para verdiyse ifadesini değiştirip değiştirmeyeceği nasıl ispatlanacak? Güney, iddianamenin eklerinde de olan bu mülakatı dolandırıcılık suçundan işlem görmesi nedeniyle vermiş. İddianameye göre dolandırıcılık suçlarını da kabul ediyor. Bu durumda bu mülakat hukuk bakımından sakıncalı.”

 

‘Oynama yapıldı’

İP lideri Doğu Perinçekin avukatı Mehmet Cengiz, “Bu mülakat kayıtlarının aslı olduğu kanısında değilimdedi. Çekimlerin hemen başında, yazılı metnin üçüncü sayfasına denk gelen bölümde, sorgucunun, Zaman gazetesinin reklam müdürünün ismi neydi?diye sorduğunu, Güneyin deİyi hatırlamıyorum. Benden üç yaş küçük. Şimdi 33 yaşında dediğini kaydeden Cengiz, şöyle devam etti: Kendisi bu durumda 36 yaşında oluyor. 1972 doğumlu olması da bu beyanların alındığı yılın 2008 olduğunu gösteriyor. Mülakatta 2005’teki olaydan söz ediyor. Bu olay, Veli Küçükün yaptırdığı heykelin dikilmesi meselesi. Bu olaylar mülakatın tertip olduğunu gösteriyor.

 

‘Kayıtta yok, özette var’

Mülakatın özetinin dosyaya sunulduğunu anımsatan Cengiz, özet mülakata dayanılarak iddianamede, Perinçekin Veli Küçükün talimatıyla Bilecikte yapılan toplantıda Ergenekonun belgelerini hazırlar iddiasına yer verildiğine dikkat çekti. Dağıtılan DVDlerde Güneyin böyle bir açıklamasının olmadığını söyleyen Cengiz, şöyle konuştu: Peki bu iddia metne nasıl giriyor? Kasetler ya kırpıldı ya da oynama yaptılar. Ya da 2008 yılında çektiler. Sorgucu sonra devam ediyoruz diyor. Nerede devamı?.

 

Rahatlığı dikkat çekici

Tuncay Güneyin İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’nde verdiği mülakatın görüntüleri DVD ortamında avukatlara dağıtıldı. Kayıtları ele geçiren TV’ler jet hızla görüntüleri yayımladılar. İfadeleri işkence altında verdiğini söyleyen Güney’in görüntülerdeki rahatlığı dikkat çekiyor. Polislerin her sorusuna yanıt veren Güney ayrıca çok sayıda iddiada bulunuyor.

 

'Çekirdek kadro'

Güney, Ergenekonun K. Irakta örgütlendiğini ileri sürüyor. Örgütün çekirdek kadrosundan Perinçek’in, PKK’nin Türk gladyosu içindeki adamı olduğuna, Veli Küçük’ün Kenya’da yapılan operasyona karşı çıktığından, Adnan Hoca’nın İsrail tarafından finanse edildiğine kadar birçok iddiada bulunuyor. Kayıtta, Cumhuriyet’le ilgili iddialar geniş yer tutuyor.

 

‘2 numara Türk’

Bir numara Türk vatandaşı mı değil mi sorusuna ise Güney, Geçmişteki bir numarayı herkes biliyordu. Ancak bugün için bir numaranın Türk vatandaşı mı değil mi sorusuna bir şey diyemem. Ancak iki numara Türktüryanıtını verdi. MİT veya JİTEM elemanı olduğu yönündeki iddiaları reddeden Güney Ergenekonun neresindesiniz?sorusuna, Hiçbir yerinde değildim. Gazetecilik gerekçesi ile ilgili kişilerle tanıştım diye yanıtladı. Daha fazla bilgi vermeyi reddeden ve soruları da yanıtsız bırakan Güney, 2001 yılında gözaltına alındığı sırada evinde 6 çuval belge bulunduğunu ve bütün soruların cevaplarının bu belgelerde mevcut olduğunu söyledi.

Kanal Dde 32. Gün programına katıldığında 1 numara Karl Marks, 2 numara Engelse benziyorduşeklinde açıklama yaptığını ve bunun üzerine Doğan grubu gazetelerinin kendisine saldırdığını savunan Güney, Eğer devam ederlerse, Türkiyedeki 5li çeteyi, Ertuğrul Özök ve Doğan Grubunun bağlantısını, Veli Küçük ve işadamlarının bağlantılarını servis yapacağız. Aynı kasetler birilerinin ellerindedir tehdidinde bulundu. Güneyin servis ederiz ifadesiyle ikinci kişileri ima ederek Türkiyede bağlantıları bulunduğu mesajı vermesi dikkat çekti.

 

Güney’e göre Ergenekon’un çekirdek kadrosu

Tuncay Güney, kayıtlarda Ergenekonun Kuzey Irakta da örgütlendiğini, Adnan Hoca olarak bilinen Adnan Oktarın İsrail tarafından finanse edildiğini ve İP Genel Başkanı Doğu Perinçekin de PKKnin Türk gladyosu içindeki adamı olduğunu öne sürüyor. Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Necip Torumtay, eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Teoman Koman, eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Rasim Betir, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Güven Erkaya, emekli Tümgeneral Nejat Müldür, emekli Tümgeneral Osman Özbek, emekli Tuğgeneral Engin Hoş, emekli Tuğgeneral Veli Küçükün Ergenekonun çekirdek kadrosu olduğunu ileri sürüyor.

 

Kuzey Irak’ta okul

Güneyin iddialarından bazı başlıklar özetle şu şekilde:

-Veli Küçükün Kuzey Irakta okulu vardı.

- Veli Küçük ile Turan Yazganın ilişkisi vardı.

-Hizbullah olayından sonra Veli Küçük ile Doğu Perinçekin arası bozuldu.

- Veli Küçük bana Hizbullahın normalde askerlerin gözetiminde olduğunu söyledi.

 

Özel kuvvetlerle hizipleşme

 

- Ergenekon örgütlenmesinin sağı-solu yok.

- Veli Küçük önemli bir general değildi, jandarma içine nüfuz edemezdi.

- Özel kuvvetlerle Ergenekon arasında hizipleşme vardı.

- Öcalanın avukatı Doğan Erbaşla görüştüm.

- Öcalan Moskovada teslim olacaktı. Veli Küçük Kenyada yapılan operasyona karşıydı.

- PKK Lübnanda Çevik Bir ile görüştü.

- Ergenekon Özel Kuvvetler Komutanlığını Amerikan uşağı olarak görüyor.

- Veli Küçük ile Öcalanın avukatı Doğan Erbaş hiç görüşmedi.

 

‘Küçük, Yeşil için patrondu’

 

- Veli Küçük Yeşil için patrondu.

- Yeşilin ölümü Veli Küçükün işine yaramazdı.

- Mehmet Eymür ile Veli Küçükün arası açıktı.

- Kimse Güneydoğuda kalmak istemezdi, Cem Ersever kaldı.

- Cem Ersever, JİTEMin 4. Bölge Komutanıydı ama hiçbir zaman muhalif değildi.

- Cem Ersever tarafında olanları tasfiye eden Veli Küçüktü.

- ‘Yeşilin hayalet olması Veli Küçükün işine yarardı.

- Kimse Yeşili Veli Küçükten habersiz öldüremez.

- Ergenekonda sadece devletten değil, bankalardan, mafyadan da kaynak akıyor.

- Veli Küçük, Cumhuriyet gazetesini ele geçirmek istedi. “İlhan Selçuk’la bu iş olmaz” dedi. Proje kaldı.

 

Yurtdışı örgütlenmeleri

 

- Siyasete girmeyi hiç düşünmedi. Perde arkasındaki lider olmak daha çok hoşuna gidiyor.

- Veli Küçükü Ergenekonun yöneticisi olarak görüyorum.

- Ergenekonun İran, Azerbaycan ve Ortadoğuda da örgütlenmesi var.

- Sadece Mehmet Eymür, Veli Küçüke yakındı.

-Abdullah Çatlı, İzmitte Veli Küçükün yanına gidip gelirdi.

Hablemitoğlu’nun raporu

-Ergenekon bir yeraltı örgütlenmesi olarak geçiyor.

-Bende olan belgelerin hepsi Veli Küçükte de var.

-Necip Hablemitoğlunun Fethullah Hoca raporu vardı.

-Veli Küçük, Teoman Koman Paşa ile de ilişkideydi.

-Veli Küçük, Abdullah Çatlıdan hoşnut değildi.

-Veli Paşanın Sedat Bucakla arası çok iyiydi.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler