Tutuklu gazetecilerin tanıkları anlatıyor

Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP), tutuklu basın emekçilerine destek olmak amacıyla kampanya başlattı.

Yayınlanma: 06.06.2012 - 06:49
Abone Ol google-news

Gazetecilere Özgürlük Platformu’nun (GÖP), tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması amacıyla düzenlediği “Tanıklık Günleri” kampanyası dün Çağlayan’daki adalet sarayı önünde yapılan oturma eylemiyle başladı. Kampanyanın ilk gününde, tutuklu gazeteciler Kenan Kırkaya, Sedat Şenoğlu, Turhan Özlü, Zeynep Kuray ve Sevcan Atak’ın tanıkları dinlendi.

GÖP Dönem Başkanı, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Ercan İpekçi, “Bugün itibarıyla hapisteki gazeteci sayısı, 15’i hükümlü, 87’si tutuklu olmak üzere 102’dir. Bu rakama, dağıtımcı, matbaa çalışanı gibi basın emekçileri de eklenirse sayı 200’ü de geçmektedir. Ayrıca, para ya da hapis cezası almış, dosyaları temyizde olan ve infazları ertelenmiş olan 100’e yakın gazeteci var” dedi. Son 3 yıl içerisinde 180 gazetecinin hapse girdiğine dikkat çekerek “Tutuklu ve tutuksuz olmak üzere yaklaşık 600 gazeteci yargılanıyor. Gazeteciler hakkında en az 10 bin soruşturma ve davanın bulunduğunu tahmin ediyoruz” diye konuştu. Hükümetin bu konudaki tutumunu da eleştiren İpekçi, devam etti: “Tasmalarınızı ve hakaretlerinizi size bırakıyoruz. Bizler bugün, fikir suçlarından yargılanan meslektaşlarımıza tanıklık etmeye başlıyoruz. Her gün hapisteki 6 arkadaşımıza tanıklık yapıp adalet sarayı önünde, adalet arayacağız.”

Haber nedeniyle cezaevinde

Dicle Haber Ajansı Ankara Büro Sorumlusu Kenan Kırkaya’nın eşi Nevroz Kırkaya, “Eşim 2002’den bu yana yaptığı haberler nedeniyle tutsak. Ağırlaştırılmış cezaevi koşullarını, 2.5 yaşımdaki kızımız da yaşıyor. Cezaevine gidip gelmekten hasta oldu ve iyileşmiyor...” dedi. Kırkaya’nın eşi, “Kenan iyi bir gazeteciydi ama savcının iddianamede söz ettiği ‘normal gazetecilerden’ değildi. Biz istenilen gazeteci olmayacağız” diye konuştu. Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Turhan Özlü’ye tanıklık eden Ulusal Kanal Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Büyükdağlı, Özlü’nün davasının Silivri’de devam ettiğine dikkat çekerek “Bu dava, Başbakan ve bakanların telefon kayıtlarının Ulusal Kanal’da yayımlanması nedeniyle açıldı. Asıl bu kayıtları yayımlamamak suç olurdu” dedi.

Atılım Gazetesi Genel Yayın Koordinatörü Sedat Şenoğlu’nun avukatı Gülizar Tuncer, Şenoğlu’nun sosyalist basının içinde yer alması nedeniyle defalarca tutuklandığını belirtti. Tuncer, Şenoğlu’nun uzun yıllar tutuklu kaldıktan sonra beraat ettiğini, ancak gözaltında 15 gün ağır işkence gördüğünü belirtti. Fırat Haber Ajansı ve Birgün muhabiri Zeynep Kuray’ın annesi Ayşe Emel Mesci ise “Zeynep’in mücadelesine destek olmaya devam edeceğiz” dedi. Eyleme Cumhuriyet Gazetesi yazarı yazarı Şükran Soner, tutuklandıktan sonra serbest bırakılan gazeteciler Ahmet Şık ve Baha Okar ile siyasi parti temsilcileri de destek verdi.

Tanıklık günlerinin bugünkü ikinci gününe, Cumhuriyet Gazetesi yazarı CHP Milletvekili Mustafa Balbay’ın de aralarında bulunduğu 6 gazetecinin ailesi ve meslektaşları katılacak.
         


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler