Kiraz, üreticinin yüzünü güldürdü

Türkiye'nin önemli meyve üretim merkezlerinden Çanakkale'nin Lapseki ilçesindeki üreticiler, rekoltenin düşük olmasına rağmen ihraç edilen kirazın kilosunun 7 liradan alıcı bulmasından memnun.

Yayınlanma: 07.06.2012 - 09:00
Abone Ol google-news

Lapseki'de ihraç edilen ''Ziraat 900'' isimli kirazın kilosu, 5 ile 7 lira arasında alıcı buluyor. İlçe merkezinde 7 ihracatçı firma tarafından alımı yapılan kirazlar, Rusya, İtalya ve Almanya'ya ihraç ediliyor.

İlçede 30 yıldır meyve üreticiliği yapan Ali Rıza Gündoğdu, kirazın altın yılını yaşadığını söyledi.

Kirazın kilosunun 5 ile 7 lira arasında alıcı bulduğunu ifade eden Gündoğdu, bundan yaklaşık 10 yıl kadar önce yine bu fiyatlarda kiraz sattığını belirterek, ''Yağışlar nedeniyle kiraz bu yıl biraz azaldı ama fiyatlar, az olan kirazın açığını kapatacak. Bereket versin'' dedi.

Meyve üreticisi Mehmet Gündoğdu da en son 2004 yılında bu fiyatlara kiraz sattığını hatırlattı.
Bu sene Lapseki bölgesinde kiraz üretiminin azaldığını ifade eden Gündoğdu, ''Buna bir de yağmur eklendi. Bazı bölgelerde kirazda yüzde 30'a varan çatlaklar oluştu. Bazı ağaçlarda kiraz yok denecek kadar az. En son yağan yağmur ağaçlara oldukça fazla zarar verdi. Ama buna rağmen fiyattan memnunuz'' diye konuştu.

Lapseki'den uzun yıllardır kiraz alımı yapan Alara firmasının Çanakkale bölge sorumlusu Halil İbrahim Özkan ise kirazda rekoltenin oldukça düşük olduğunu belirterek, 16 yıldır Çanakkale bölgesinden kiraz alımı yaptıklarını söyledi.

Geçen yıl Çanakkale bölgesinden 600 ton kiraz alımı yaptıklarını ifade eden Özkan, ''Geçen yıl Çanakkale bölgesinde bin ton civarında kiraz üretimi yapıldığı tespit ettik. Bu yıl ise üretimin 600 ton civarında olması bekleniyor. Bunun 200 tonunu bizim şirket alacak'' diye konuştu.

Lapseki Ziraat Odası Başkanı Sadık Özdem de kiraz fiyatlarının üreticinin yüzünü güldürdüğünü söyledi.

Fiyatların böyle devam etmesi temennisinde bulunan Özdem, ''Çünkü bu yıl kiraz üretimi ortalama yüzde 30 oranında azaldı. Son günlerde yağan yağmurlardan dolayı kirazlarda çatlamalar oldu. Üreticimiz adına üzüldük. Ama fiyatların yüksek olmasının düşük olan üretimdeki açığı kapatacağını tahmin ediyoruz. İnşallah fiyatlar düşmez, böyle devam eder'' diye konuştu.

Lapseki merkez ve köylerinde 8 bin dönüm civarında bulunan bahçelerde yaklaşık 200 bin adet kiraz ağacı bulunuyor. Bölgede bu yıl üretimin geçen yıllara göre yüzde 40 ile 60 oranında düşük olduğu öğrenildi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler