İnsan Hakları Kurumu kuruluyor

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, tartışmalı geçen toplantının ardından Türkiye İnsan Hakları Kurumu kurulmasına ilişkin tasarıyı kabul etti.

Yayınlanma: 07.06.2012 - 12:06
Abone Ol google-news

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun, dünkü tartışmalı toplantısından sonra bugünkü toplantısı da tartışmalı geçti.

Zaman zaman karşılıklı seslerin yükseldiği bir atmosferde gerçekleşen komisyon toplantısının başında, AKP Amasya Milletvekili Naci Bostancı, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in sabah Komisyon Başkanı ve üyelerine verdiği kahvaltıya atıf yaparak, CHP'li üyelere, ''Kahvaltıda eksikliğinizi hissettik'' dedi.

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, ''Milletvekillerinin tutuklu olduğu bir ortamda böyle bir davette bulunmayı, onlara saygısızlık olarak telakki ettik ve o yüzden katılmadık'' yanıtını verdi.

AKP Ordu Milletvekili İhsan Şener'in, ''Muhalefetin eksikliği her zaman hissediliyor'' sözlerini ise salonda bulunanlar gülerek karşıladı.

''Görüşmedeki olumlu hava buraya da yansısın''

Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün de ''Dün iyi başlamadık ama Sayın Başbakan ve Sayın Kılıçdaroğlu'nun yaptığı görüşmedeki olumlu havanın buraya da yansımasını istiyoruz'' dedi.

AKP'li milletvekillerinin, Cumhurbaşkanı'na da kurul üyesi seçme hakkı verilmesine ilişkin önergesi tartışmaya neden oldu. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile CHP'li Gök tartıştı.
Önerge üzerinde konuşan Levent Gök'ün, ''Bugüne kadar yaptığı icraatlarla ne yaptığı belli olan Cumhurbaşkanı'na atama yapma yetkisi verilemez, Cumhurbaşkanı'nın kurullara, mahkemelere, Anayasa Mahkemesi'ne nasıl atama yaptığını biliyoruz'' sözlerine Atalay tepki gösterdi.

Atalay'ın, ''Cumhurbaşkanı hakkında böyle konuşamazsın. Hiçbir komisyon üyesi Cumhurbaşkanı'na hakaret ederek konuşamaz, cevabını veririz'' sözlerine Gök, ''Komisyon üyesinin sözünü hiçbir bakan kesemez, buna hakkınız yok. Ben böyle konuşurken devletin bir bakanı böyle müdahale edemez. Benim konuşmamı kesmeye ne sizin ne de bakanın gücü yeter'' diyerek, Başkan Üstün'den konuşmasına müdahale edilmemesini istedi.

Bunun üzerine Atalay, ''Komisyon üyesi de ağzına geleni söyleyemez'' ifadesini kullanırken; Gök, 'İnsan Hakları Kurulu da Hükümet'e tabi olacağı için siz bu eleştirileri duymak istemiyorsunuz'' dedi.

AKP Kilis Milletvekili Salih Dal'ın, ''Cumhurbaşkanı'na hakaret ediyorsun'' sözlerine karşılık Gök, ''Ben kimseye hakaret etmiyorum'' yanıtını verdi. Gök, Atalay'a yönelik, ''Sizin benim sözümü kesmeye ne haddiniz ne de hakkınız var'' ifadelerini kullandı.

CHP'li Gök'ün tartışma sırasında bir ara işaret parmağını ileriye doğru göstermesi üzerine, AKP'li Şener, ''Parmak göstererek, tehdit ederek konuşamazsın'' dedi.

İngiltere ve Fransa örneği

Üstün, tasarıya ilişkin eleştirilere yanıt verdi.
Ne Paris prensipleri ne de uluslararası standartların kendilerine tek düze kurum kurulması hakkı vermediğini belirten Üstün, İngiltere'de kurul başkan ve üyelerini bakanın atadığını ve bunun da Paris prensipleriyle uyumlu olduğunu kaydetti.

Üstün, Fransa'da kurul başkanı ve genel sekreterin bile Başbakanca atandığını ifade ederek, ''İki ülke de bu konuda A notu almış'' dedi.

Ayhan Sefer Üstün, muhalefetin, ''kurul üyelerinin Bakanlar Kurulu yerine Meclis tarafından atanması gerektiğine'' ilişkin sözleri üzerine, ombudsmanlık yasasının Meclis'le irtibatlandığını ve bu nedenle de iki kurumun da Meclis'le irtibatlı olmaması için bu tasarıda atama yetkisinin Bakanlar Kurulu'na verildiğini söyledi. Üstün, tasarı ile ilgili toplantı yaptıkları STK'ların temsilcilerinin, başkan ve üyelerin nasıl atanacağı konusunda öneri getirmediklerini, ''Biz anlaşamadık, siz değerlendirin'' dediklerini anlattı.

''Cumhurbaşkanı'nın şahsıyla ilgili konuda hassasiyetimiz var''

Başbakan Yardımcısı Atalay, Türkiye'nin 10 yıldır demokratikleşme alanında önemli adımlar attığını söyledi.

Geçmiş dönemlerde Türkiye'nin işkenceler ve faili meçhullerle anıldığını ifade eden Atalay, geçmişteki karanlık noktaların aydınlatıldığını belirtti. Atalay, yapılan değişiklikle Anayasa Mahkemesi'nin insan hakları mahkemesi konumuna getirildiğini vurgulayarak, 23 Eylül'de Anayasa Mahkemesi'ne insan hakları başvurularının başlayacağını bildirdi.
Atalay, insan hakları alanındaki diğer tasarıları anlatarak, ''Burada bulunmayan Sayın cumhurbaşkanı'nı... Onun atadığı şunlardır... Burada temsilcisi olmayan Cumhurbaşkanı'nın şahsıyla ilgili konuda hepimizin hassasiyeti vardır. Bu Hükümet baştan beri 'insanı yaşat ki devlet yaşasın' diyor' diye konuştu.

Bütün karakollara kamera koyduklarını ve oradaki insan hakları ihlallerini tespit ettiklerini anlatan Atalay, ''2 yılda tek olay vardır'' dedi. Beşir Atalay, 2 yıldır, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne işkence ile ilgili bir tane bile dava gitmediğini söyleyerek, ''İktidara geldiğimizde Türkiye, işkenceci ülke olarak tanınıyordu'' dedi.
Atalay, sivil toplum örgütlerini çalışma arkadaşları gibi yakınında tuttuğunu ve onlarla çok verimli çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

''Güm güm sesini duydum''

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkcü, Başbakan Yardımcısı Atalay'ın, CHP'li Gök'ün konuşmasına müdahale etmesini ve masayı yumruklamasını kınadığını söyledi. Atalay'ın, masayı yumruklamadığını söylemesi üzerine Kürkcü, ''yumrukladığını gördüm ve güm güm sesini duydum. Eğer kamera görüntüsü varsa orada ortaya çıkar'' dedi.
Toplantı sırasında, Ertuğrul Kürkcü ile AKP Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner arasında da tartışma yaşandı.

Tartışmalara katılan CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir de ''Dünyanın hangi ileri demokrasisinde, Başbakan gazetecilere 'tasmalarını biz çıkardık' diyebiliyor, hangi ileri demokraside tutuklu 8 tane milletvekili vardır. Bunun neresi demokrasidir?. Vatandaşlara sorulsa, acaba kaç kişi 'benim telefonum dinlenmiyor' diyebilir?'' dedi.
Özdemir, konuşması sırasında kendisine laf atan Metiner ile tartıştı. Özdemir'in, ''Senin Genel Kurul'daki görevini biliyorum. Provokatörlük yapma, hadi oradan. Bir daha benim sözümü kesersem seni perişan ederim, haddini bileceksin'' sözlerine Metiner, ''Sen kim oluyorsun? Sen haddini bileceksin'' yanıtını verdi.

AKP'li Metiner, ''Söyleyecek sözü olanlar söz üzerinden tartışırlar, bel altı vuruşlara hiç gerek yok. Her milletvekili gibi Mehmet Metiner de konuşma özgürlüğünü kullanıyor'' diye konuştu.

Metiner: ''Başbakanım beni azarlayabilir''

CHP'li Özdemir'in, ''sen Başbakan tarafından azarlanıyorsun'' sözleri üzerine Metiner, ''Başbakanım beni azarlayabilir ama azarlamamıştır, o benimle Başbakanı ilgilendirir'' dedi. Özdemir, ''(Başbakan beni azarlayabilir) diyorsan bu senin ayıbın'' sözlerini kullandı.

Metiner'in, tartışma sırasında, ''Malik bey, Bir hesabın varsa dışarı çıkalım, hesabını buraya getirme her seferinde. Varsa bir hesabın dışarıda görelim'' demesine, Özdemir, ''Sen kabadayımızın, sen kimsin be? Bir milletvekiline yakışıyor mu? Burası meydan okuma yeri mi?'' diye karşılık verdi. Bunun üzerine Metiner de ''Kabadayıyım evet'' dedi.

Toplantının sonunda, CHP'li Gök, ''Eğer birisini kırdıysam özür dilerim'' dedi; Beşir Atalay da ''Görüşme sırasında şahsa dönük bir yanlış algılama olduysa, olmasın'' diye konuştu.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler