"İstifa yetmez cezalandırılması gerek"

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in yakın bürokratlarından Burhan Yazar'ın Kanal D ekibine saldırması CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş tarafından TBMM gündemine taşınırken, Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay "Saldırganın görevinden istifası yetmez, cezalandırılmalıdır" dedi.

Yayınlanma: 15.01.2009 - 10:00
Abone Ol google-news

CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, Kanal D muhabiri ve kameramanının saldırıya uğraması olayını soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.

Ateş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, dün Ankara'nın Keçiören ilçesinde görev yapan Kanal D muhabiri Gamze Dondurmacı ile kameraman Durak Doğan'ın, Ankara Büyükşehir Belediyesi Asfalt İşleri Koordinatörü Burhan Yazar ve 20 çalışanı tarafından saldırıya uğradığını belirtti.

Dondurmacı ve Doğan'ın, olay yerine gelen polis tarafından güçlükle kurtarıldığını kaydeden Ateş, Başbakan Erdoğan'a, ''Sizin de ikamet ettiğiniz Keçiören bölgesinde içki sattıkları için esnaflarımız ve görevini yapan basın mensuplarımız Keçiören ve Ankara Büyükşehir Belediyesi görevlileri tarafından saldırıya maruz kalarak dövülmektedirler. Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Keçiören Belediyesinde hukuk dışı, mafya yöntemleri mi geçerlidir?'' diye sordu.

Gelen tepkiler üzerine olaya adı karışan Ankara Büyükşehir Belediyesi Asfalt İşleri Koordinatörü Burhan Yazar'ın istifa ettiğini bildiren Ateş, bu kişinin daha önce Ankara Emniyet Müdürlüğü tarafından ruhsatsız silah ticareti yaptığı iddiasıyla gözaltına alındığı yönündeki iddianın doğru olup olmadığına da açıklık getirilmesini istedi.

 

"İstifa halkı kandırmaya yönelik"

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in en önemli bürokratlarından olarak gösterilen Büyükşehir Belediyesi Genel Koordinatörü Burhan Yazar'ın; evinin bulunduğu sokağın asfaltlanmasının görüntülenmeye çalışan Kanal D muhabirlerine saldırması iddiası CHP Keçiören Belediye Başkan Aday Adayı Avukat Taner Güner'in de tepkisini çekti.

Güner, yaptığı açıklamada, "Ankara ve Keçiören'in başına 1984 yılından bu yana bela olan Melih Gökçek'in en yakın adamı Burhan Yazar. Kendisinin ilk avukuatı bu değil elbette. Kanal D muhabirlerine yapılan saldırının da özgür basına yapılan ilk saldırı olmadığı gibi. Kanal D ekibine görev sırasında saldırmaktan çekinmeyen anlayışın 25 yıldır Melih Gökçek'in bir numaralı adamı olduğunu da; onun olay sonrasında istifa etmesinin sadece yerel seçimler öncesi halkı kandırma hamlesi olduğunu da biliyoruz" dedi.

Güner, genelde ve yerelde iktidar olanların gerçekte nasıl kirli ilişkiler içinde olduklarının kendileri tarafından bilindiğini ifade ederek, "Bu bilinenin halkımızla paylaşılması noktasında 'özgür basın'a her zamankinden fazla ihtiyaç duyuyoruz. Basın emekçilerine yönelik bu hain saldırıyı kınadığımızı ve sonuçlarının takipçisi olduğumuzu tüm Keçiören ve Ankara halkının bilmesini isterim" diye konuştu.

 

ÇGD'nin tepkisi

Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay yaptığı açıklamada, "Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek'in Koordinatörlerinden ve asfaltlama sorumlusu Burhan Yazar'ın, yasalara aykırı işlemini ve usulsüzlüğünü belgeleyen Kanal D kameramanı Duran Doğan ile muhabir Gamze Dondurmacı'ya yönelik saldırısını ve şiddet kullanmasını protesto ediyoruz." diye konuştu.

Burhan Doğan'ın Büyükşehir Belediyesi'nin görev alanında olmayan evinin önünü asfaltlama "usulsüzlüğüne girişmiş" ve "yasa dışı işlem" yaptığını savunan Abakay, şunları kaydetti:
"Bu hukuk dışılığı belgeleyen gazeteci arkadaşlarımıza emrindeki görevlilerle birlikte şiddet uygulamıştır. Böylesine açık bir saldırıyı saklayamayacağını anlayan Büyükşehir Belediyesi söz konusu saldırganın bu görevden istifa ettiğini duyurmuştur. Son sıralarda Büyükşehir Belediyesinde suça bulaşanlar, yılbaşı gecesi doğalgaz zehirlenmesi sonucu ölen 7 genç ile ilgili sorumlu kişi de aynı yolu seçmişti. Başkan Adayı Melih Gökçek'i korumak için görevlerinden ayrılmaktadırlar. Bu yetmez, yasa dışı, hukuk dışı işlere bulaşanlar hakkında yasal işlem başlatılmalı cezalandırılmalıdırlar. Bu kişi kapsam alanı dışındaki evinin bulunduğu sokağı nasıl asfaltlamakta, bundan Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek'in bilgisi ve onayı yok mudur?" 

 

G-9'dan gazetecilere saldıran bürokrata haydut benzetmesi

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in bürokratlarından Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Koordinatörü Burhan Yazar'ın Kanal D ekibine saldırdığı iddialarına gazeteci örgütlerinin gösterdiği tepki giderek büyüyor. G-9 Gazeteciler Platformu, gazetecilere saldırdığı iddia edilen Yavuz'u "haydutluk"la suçladı.

G-9 Gazeteciler Platform'undan yapılan açıklamada, mesleğini yapmaya çalışan gazetecilere yönelik saldırılara her gün bir yenisinin eklendiği ifade edilerek, "Ne yazık ki, bu saldırılar yüzünden başkentin sokakları da gazeteciler için Gazze sokakları kadar tehlikeli hale geldi. Son saldırının kent sakinlerinin rahatını ve huzurunu sağlamakla görevli bir 'yerel yönetici'den gelmesi saldırının vahametini daha artırıyor" denildi.

"Saldırı anına ait kamera görüntüleri, olayda yerel yöneticilerin saldırganca davrandığını kanıtlamıştır." denilen açıklamada şu görüşler dile getirildi:
"Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Koordinatörü Burhan Yazar'ın Keçiören'deki evinin bulunduğu sokağı asfaltlanırken görüntüleyen Kanal D muhabirlerini tartaklamış, dövmüşlerdir. Kameraman arkadaşımız PHKD Derneği Başkanı Durak Doğan ve muhabir arkadaşımız Gamze Dondurmacı'nın görevlerini yapmak dışında hiçbir fiil içinde olmamalarına rağmen Burhan Yazar ve adamları tarafından engellenmeleri, hakarete ve şiddete uğramaları ancak 'haydutluk' tanımıyla açıklanabilecek bir davranıştır. Bu türden saldırıların biz gazetecileri görevimizi yapmaktan geri durdurmayacağını belirtiyor, saldırının sorumlularını şiddetle kınıyor, yapılanın cezasız kalmaması için yetkilileri göreve çağırıyoruz."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler