Belediyelere otopark şoku

Meclis Dilekçe Komisyonu otopark sorununu inceledi. Belediyelerin otopark hesaplarında yasaları uygulamadığını saptadı. Komisyon, bakanlık ve Sayıştay'a hesapların denetlenmesi için suç duyurusunda bulundu.

Yayınlanma: 07.06.2012 - 14:58
Abone Ol google-news

Yürürlükteki mevzuata göre binaların yapımında otopark yerlerinin ayrılması eğer ayrılamıyorsa ilgili kanun ve yönetmelikte belirtilen bedelin belediyenin hesabına yatırılması gerekiyor.

Ama mevzuat tam olarak belediyelerce uygulanmıyor. Şikayetler Meclis'e ulaşınca Dilekçe Komisyonu konuyu gündemine aldı. Çalışması neticesinde de uygulamanın tam olarak yasa ile örtüşmediğini saptadı. Açıklamayı komisyon başkanvekili Halil Ürün yaptı. Buna göre, pek çok belediye otopark için hesap bile açmamış.

Bazı belediyelerinse hesap açtığı ama amacına göre kullanmadığı ortaya çıktı. Adıyaman, Artvin, Aydın, Batman ve Mersin belediyeleri hiç otopark yapmadı. Toplanan paraya da dokunmadı.  Çalışmaya göre, kasasında en çok para olan il İzmir.  Otopark hesabında 45 milyon lira var. Üstelik bu paranın bir bölümü ile de 1184 araçlık otopark yapıldı. Ama Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyeleri'nin hesabında fazla birikmiş para yok.

Rapora göre, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin hesabında, 700  bin lira var. Belediye otopark hesabındaki parayla, şu ana kadar 600 araçlık otopark yaptırdı. Paranın diğer bölümünü ise yol yapımı ve trafik hizmetlerinde kullandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hesabında da yaklaşık 756 bin lira birikti .11 bin 821 araçlık otopark yapımı gerçekleştirdi.

Komisyon, tüm bu nedenlerle içişleri ve çevre bakanlığı ile Sayıştay'a suç duyurusunda bulundu. Bu kurumların belediyeleri ve hesaplarını denetlemesini istedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler