Balinalarda yeni bir organ

Küçük bir organ, dev oluklu balinaya beslenirken yardımcı oluyor.

Yayınlanma: 08.06.2012 - 08:42
Abone Ol google-news

Amerikalı ve Kanadalı bilim insanları balinanın altçenesinde greyfurt büyüklüğünde bir organ saptadılar. Nature dergisindeki habere göre söz konusu organ besin alımını koordine ediyor. Bu organın evrim süresince gelişimi belki de oluklu balinaların bu kadar büyümelerine yol açmıştı. Oluklu balina ailesine dünyanın en büyük hayvanlarından bazıları dahildir. Mesela ortalama uzunluğun 26 m. ve ağırlığı 200 ton kadar olan dünyanın en büyük ve en ağır hayvanı olan mavi balina. Bu balina ailesine adını veren, gırtlaktan, göğüs kısmına oradan da bedenin ortasına kadar uzanan oluklardır. Bunlar sayesinde balinalar ağızlarını açtıklarında gırtlak kesesi muazzam bir şekilde genişliyor.

Balina bu sayede içinde bol miktarda karides veya balık bulunan suyu burada toplayabiliyor. Hayvanın ağzı kapanırken, dışarı çıkan su balenler (diş yerine uzanan kemiğimsi yapılar) tarafından süzülür ve yiyecekler ağızda kalır.

Washington Ulusal Doğa Tarihi Müzesi’nden Nicholas Pyenson’un açıklamasına göre örneğin Fin balinası (Balaenoptera physalus) bir seferde 80 metreküp su alıyor ki bu hayvanın kendi hacminden bile büyüktür. Her “yudumda” böylece balinanın ağzında on kilo karides kalır. Duyusal organın bilgileri beyne yollayarak, besin alımının karmaşık sürecini yerine getirdiğini tahmin ediyoruz diyor araştırmacılar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler