İngiltere'de zorla evlilik yaptıran Türkler hapse girebilir

İngiltere Başbakanı Cameron, zorla yapılan evliliklerin iğrenç ve kölelikten de daha kötü olduğunu ve yasa dışı hale getirileceğini söyledi.

Yayınlanma: 08.06.2012 - 08:57
Abone Ol google-news

Türkiye'de büyük bir sorun olan zorla yapılan evlilikler İngiltere'nin de gündeminde. İngiltere Başbakanı David Cameron, zorla yapılan evliliklerin iğrenç ve kölelikten de daha kötü olduğunu ve yasa dışı hale getirileceğini söylerken, İçişleri Bakanlığı İngiltere'de zorla evlilik olaylarının yaklaşık yarısının Pakistan'dan gelen kişilerde gözlemlendiğini, diğer ailelerin ise Bangladeş, Hindistan, Afganistan ve Türkiye'den olduğunu belirtti.

İngiliz The Guardian gazetesine göre, İngiltere'de ve Wales'te birini evliliğe zorlamak suç olacak ve çocuklarına evlenmesi için baskı yapan aileler hapse girme ihtimaliyle karşı karşıya kalabilecek. İngiltere Başbakanı David Cameron, "Zorla yapılan evlilikler iğrenç ve kölelikten de daha kötü" derken, söz konusu suçun ne zaman yasa olacağının kesin olarak belli olmadığı ancak parlamentoda 2013'den önce gündeme gelmesinin muhtemel olmadığı belirtildi.

Gazete, İçişleri Bakanlığı'nda zorla yapılan evliliklerle ilgili oluşturulan bir birimin, bu yıl yaklaşık 600 olayda danışmanlık yaptığı ya da destek sağladığını kaydederek, bu evliliklerin yüzde 14'ünde zorla evlendirilenlerin 15 yaşın altında olduğunun altını çizdi.

Bu davaların yaklaşık yarısının ise Pakistan'dan gelen ve İngiltere'de yaşayan kişilerde gözlemlendiği diğer ailelerin de Bangladeş, Hindistan, Afganistan ve Türkiye'den olduğu ifade edilen haberde, zorla evlilik olaylarının yüzde 10'unun İngiltere doğumlu ailelerde yaşandığı kaydedildi.

Guardian, İranlı ve Kürt Kadın Hakları Örgütü Müdürü Diana Nammi'nin, "Zorla yapılan evlilikler bir insan hakkı ihlalidir ve fiziksel şiddete, tutukluluğa, tecavüze ve hatta 'namus' cinayetine neden olabilir. Azınlık olan toplumlardaki kadın ve genç kızlar bu şiddetten uzun zamandan beri acı çekiyor. Bu yeni yasa onları güçlendirecek" ifadelerine yer verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler