Amazon'da 100 kuş türü tehlikede

Brezilya'nın Amazon bölgesinde yaşayan 100 kuş türünün, yaşama alanlarının bulunduğu yağmur ormanının, tarım ve hayvancılık alanı açmak için yok edilmesi nedeniyle tehdit altında olduğu bildirildi.

Yayınlanma: 08.06.2012 - 10:48
Abone Ol google-news

''BirdLife International'' adlı çevre koruma örgütünden yapılan açıklamada, International Union for Conservation of Nature adlı uluslararası çevre örgütünün yayınladığı Tehdit Altındaki Türler Kırmızı Listesi'ne göre dünyadaki 10 bin 64 kuş türünden 1331'inin tehdit altında olduğu belirtildi.

Listede geçen yıl yer alan tehdit altındaki kuş türlerine bu yıl 78 kuş türünün daha eklendiğine dikkati çeken BirdLife örgütünün açıklamasında, tehdit altındaki kuş türlerinde en büyük artışın, Brezilya'nın Amazon bölgesinde yaşayan kuş türlerinde görüldüğü vurgulandı.

Örgüt bu yıl içinde tehdit altındaki kuş türleri listesinde en büyük artışın Amazon'da rastlandığını belirtti. Amazon'da tehdit altındaki kuş türlerinden 3'ünün ise, listede en yüksek risk altındaki türler arasında yer aldığının altı çizildi.

Örgüt Direktörü Leon Bennun'un imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, Brezilya tarafından yeni kabul edilen, Amazon'daki koruma tedbirlerini gevşeten, gelecek aylarda yürürlüğe girmesi beklenen ''Orman Kanunu''na göndermede bulunuldu.

Açıklamada, ''Amazonlardaki kuş türlerinin karşı karşıya bulunduğu nesillerinin tükenme tehlikesini geçmişte küçümsedik. Brezilya'daki ormanlar hakkındaki kanuni düzenlemedeki zayıflıkları göz önüne aldığımızda durum, son çalışmalarda tahmin edilenden de kötü olabilir'' ifadesi kullanıldı.

BirdLife sözcüsü Martin Fowlie, nesli tükenme tehdidi altındaki Amazon kuş türleri arasında yer alan Rio Branco karınca kuşunun , geçen yıl ''tehdit altında olmaya yakın'' kategorisinden bu yıl listedeki en yüksek risk grubunu tanımlamak için kullanılan ''kritik ölçüde nesli tükenmekte olan'' kategorisine geçtiğine dikkati çekti.

Fowlie, kanatlarındaki narin beyaz işaretler bulunan bu küçük siyah kuş türünün diğer kuş türlerine göre uzun olan 10-12 yıllık ömrünün yaşam alanının yok olmasına uyum sağlamasını güçleştirdiğini kaydetti.

Örgüt açıklamasında, yaşam alanı, Brezilya'nın Guyana sınırında bulunan ak boyunlu iğnekuyruk adı verilen boynunda kahverengi ve beyaz lekeler bulunan paslı portakal rengi küçük bir kuş türünün de yaşam alanlarının kısıtlanması nedeniyle bu yıl açıklanan listede en yüksek risk altındaki kuş türleri arasına dahil olduğu anlatıldı.

Açıklamada, Amazon ormanlarında büyük baş hayvancılık ve soya üretimi için yer açılması çalışmaları nedeniyle bu kuş türünün sayısının gelecek on yıl içinde yüzde 80 oranında azalmasının beklendiği bildirildi.

Brezilya'nın Amazon bölgesi dışında, Atlas okyanusu boyunca uzanan sahil hattı da ülkedeki tehlike altında bulunan 152 kuş türünün yaşadığı diğer önemli bir yaşam alanını oluşturuyor.

International Union for Conservation of Nature adlı uluslararası çevre örgütünün yayınladığı Tehdit Altındaki Türler Kırmızı Listesin'de, durumları çevre korumacılar tarafından sürekli olarak izlenen, 10 bin 64 kuş türüyle birlikte toplam 62 bin kadar bitki ve hayvan türü bulunuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler