Mısır'da ''Milyonluk gösteri''

Mısır'da çok sayıda siyasi grup ve partinin de katılımıyla ''Siyasetten men'' kanununun uygulanması talebiyle düzenlenecek ''Milyonluk gösteri'' için Tahrir meydanı ve diğer bölgelerde hareketlilik başladı.

Yayınlanma: 08.06.2012 - 13:44
Abone Ol google-news

Kahire'de, Cuma namazı sonrasında binlerce Mısırlı, gösteriler için Tahrir Meydanı'na akın etti.

Mısır'daki siyasi partiler, çeşitli gruplar ve cumhurbaşkanlığı seçimini kaybeden adaylar, bugünkü gösterilere katılacaklarını daha önce duyurmuştu.

Gösterilerde yer alan grup ve hareketler, devrik Mübarek rejimini temsil ettiği ileri sürülen Ahmed Şefik'in partisine, ''Siyasetten Men Kanunu''nun uygulanmasını, 25 Ocak gösterilerinde yaşanan ölümlerin sorumlularının ''suç delilleri gizlenmeden yargılanmasını'' ve ''devrik rejimin yeniden canlandırılması çabalarına engel olunması'' gibi bazı taleplerde bulunuyor.

Göstericiler ayrıca, ikinci tur seçimleriyle ilgisi olmayan ve meşruiyetini parlamentodan alan sivil bir başkanlık konseyi kurulmasını talep ediyor.

Müslüman Kardeşler Genel Sekreteri Mahmud Hüseyin, gösteri öncesi yaptığı açıklamada, ''İhvan bugün diğer gruplarla beraber Tahrir Meydanı ve diğer bölgelerde devrimin sürdürülmesini desteklemek için gösterilere katılacak'' dedi.

El Vasat Partisi adına konuşan Mühendis Ömer Faruk ise devrimin tamamlanması için tüm devrimci gruplara Tahrir Meydanı'na inme çağrısını yaparak ''İsteklerimiz gerçekleşene kadar Tahrir Meydanı ve bütün meydanlarda olmaya devam edeceğiz'' diye konuştu.

En Nur partisi de önceki duruşunu değiştirmeyerek devrik rejimin temsilcilerine ''siyasetten men kanunu''nun uygulanması talebiyle bütün bölgelerdeki gösterilere katılacağını açıkladı.

Partinin resmi sözcüsü Nadir Bekar, ''Bütün siyasi gruplar, Mübarek yanlılarının siyasetten men edilmesi noktasında birleşti. Önceki gösterilerin istenilen etkiyi göstermemiş olmasının sebebi, ortak bir hedefte buluşulmamış olmasıydı'' açıklamasında bulundu.
Bekar, seçimlerde sahteciliğin önüne geçilmesi için halkın seçimlere katılımının teşvik edilmesi ve seçimleri boykot çağrılarından kaçınılması gerektiğini kaydetti.

Öte yandan, Mısır'daki cumhurbaşkanlığı seçimini birinci turda kaybeden adaylardan Halid Ali, ''Mısır devriminin ikinci versiyonu'' olarak nitelendirdiği bu gösterileri, atılacak adımların sadece bir parçası olarak gördüğünü ifade etti.

Gösterilerde, Hamdin Sabbahi ve Abdulmunim Ebu'l Futuh'un da yer alacağı öğrenildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler