Çiçek'ten özel yetkili mahkemeler yorumu

TBMM Başkanı Çiçek, özel yetkili mahkemelerin yetkilerinin sınırlandırılması tartışmalarıyla ilgili olarak, ''Bir şeyin varlığından şikayet ederken, yokluğunda ortaya çıkabilecek problemleri de iyi hesap etmemiz lazım'' dedi.

Yayınlanma: 09.06.2012 - 11:34
Abone Ol google-news

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 13. Uluslararası Beypazarı ve Yöresi Festivali'nde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun görüşmelerine ilişkin sorusu üzerine Çiçek, bunu olumlu bulduğunu belirterek, ''Sadece iki parti arasında değil, herkesle uygun görüldüğü takdirde bu görüşmelerin yapılması ülkedeki gerginlikleri, kutuplaşmaları azaltır. Konuşamazsak anlaşamayız'' diye konuştu.

Türkiye'nin her sorununu başkalarıyla konuştuklarını ifade eden Çiçek, ''Birbirimizle niye konuşmuyoruz? Ya da birbirimizle bugüne kadar niye konuşmadık?'' değerlendirmesinde bulundu. Seçimlerin üzerinden 1 yıl geçtiğini belirten Çiçek, bu süre boyunca ilk kez böyle bir görüşmenin gerçekleştiğine dikkati çekti. Çiçek, bu görüşmelerin çok daha önce yapılması halinde bugün yaşanılan bazı sıkıntıların yaşanmayabileceğini söyledi.
 

Özel yetkili mahkemeler

Çiçek, özel yetkili mahkemelerin görev alanlarının daraltılmasına ilişkin tartışmaların hatırlatılması üzerine de bu konuda henüz ortaya çıkmış bir tasarının olmadığını söyledi.
CMK'nın 250. maddesiyle ilgili tartışmanın bu maddeyi uygulayan bütün mahkemelerle ilgili olmadığına dikkati çeken Çiçek, bunun daha çok İstanbul'daki mahkemelerin uygulamaları nedeniyle gündeme geldiğini kaydetti.

Çiçek, şöyle devam etti: ''Sorun mahkemelerden mi yoksa uygulamalardan mı kaynaklanıyor? Bence tepkisel değerlendirmeler yerine soğuk kanlı değerlendirme yapmak gerekecektir. Çünkü bu 250. madde ile ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine de müracaatlar yapıldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, bu mahkemelerin adil yargılama ve tabii hakim ilkesi açısından o kararlarda görüşleri var. Bunlar olumsuz görüşler değil, daha çok uygulamanın getirdiği sıkıntılar olarak gözüküyor. Uygulamadan kaynaklanan sıkıntılar varsa bunlar değerlendirilebilir. Yeni baştan düzenlemeler yapılabilir. Bir şeyin varlığından şikayet ederken yokluğunda ortaya çıkacak problemleri de iyi hesap etmemiz lazım. Bunun altını tekrar çiziyorum. Bir şeyin varlığından şikayet ediyoruz, yokluğunda ortaya çıkacak sorunları da iyi öngörebiliyorsak düzenlemeleri ona göre yapmak lazım.''

'Partili cumhurbaşkanı'

'Partili cumhurbaşkanı sistemi'' ile ilgili bir soruyu yanıtlarken de Çiçek, şu anda yeni anayasanın temel hak ve özgürlükler bölümünü yazdıklarını, bunun arkasından yasama ve yürütme organlarının görev yetki ve sorumlulukları bölümünün geleceğini belirtti. Bu düzenlemelerde bu tür konuların tartışılacağını anlatan Çiçek, ''Çünkü benimsediğiniz modele göre de devletin organları arasındaki yetkiyi düzenleyeceksiniz. Zamanlama olarak bu türlü tartışmalar yapılabilir'' dedi.

 

'Başka kültürlerin taşeronluğunu yapmamalıyız'

Ankara'da ilk kez alışveriş günleri düzenlendiğini hatırlatan Çiçek, etkinliğin ilanlarında ''Shopping Fest'' ifadesinin kullanıldığını belirtti. Ankara'da aynı zamanda 135 ülkenin katıldığı Türkçe Olimpiyatları'nın düzenlendiğini kaydeden Çiçek, ''Biz Afrika'ya, Avrupa'ya, okyanus ötesine, Asya'ya kendi dilimizi anlatmaya, benimsetmeye çalışırken başka kültürlerin taşeronluğunu yapmamamız gerekir. Ben buradan sorsam 'Shopping Fest'i bilen kaç tane Beypazarlı çıkar? Ama alışveriş günleri dediğimiz zaman bunu herkes anlayacaktır'' dedi. Ankara'da birçok yerin adının yabancı olduğuna dikkati çeken Çiçek, Türkiye'nin bir dil ve kültür erozyonuna maruz kaldığını söyledi.

Diğer konuşmalar

Etkinliğe katılan Ankara Vali Yardımcısı Yıldırım Uçar da dünyada her yıl 1 milyar kişinin seyahat ettiğini ve bu insanların yıllık 8 milyar dolar harcama yaptığını belirtti. Beypazarı'nın Anadolu'nun diğer kentlerin sahip olduğu potansiyele sahip olduğunu anlatan Uçar, ''Ama bu sahipliğin farkında olmak önemli'' diye konuştu. Beypazarı Kaymakamı Mustafa Kaya da ilçenin önemli ticaret yolları üzerinde bulunduğunu kaydederek, festival ile ilçenin tarihi ve beşeri zenginliklerini geniş kitlelerle paylaşmayı amaçladıklarını dile getirdi. Belediye Başkanı Cengiz Özalp ise ilçenin tarihi hakkında bilgi verdiği konuşmasında, Beypazarı'nın geçmiş ile gelecek arasında bir köprü oluşturduğunu ifade etti.

 

Çiçek'ten sakal esprisi

Konuşmaların ardından Çiçek, etkinliğe katılan AKP Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz ve beraberindekilerle festival kortejine katıldı. İlçe merkezindeki esnafla da selamlaşan Çiçek, gözleme yapan bir bayan esnafla sohbet etti. Çiçek, esnafa Salih Kapusuz'un sakalını kastederek, ''Buradan bir siyah bir beyaz kopar, işlerin rast gider'' dedi. Bu arada festival kapsamında yöresel kıyafetlerin tanıtıldığı bir defile ile halk dansları gösterisi de sunuldu.

 

'Türkçemizi perişan ediyoruz'

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, ''Ülkemizde Türkçemizi perişan ediyoruz. Türkçemizi sıkıntıya sokuyoruz. Türkçemize ve kültürümüze karşı ciddi bir saygısızlık yaşadığımızın altını hassaten buradan çizmek istiyorum. Kişi, kurum ve kuruluşların, büyük bir saygısızlık içerisinde, Türkçeye karsı maalesef büyük bir lakayıt içerisinde olduğunu görmemiz lazım. Bu bir aymazlıktır. Bu milletimize ve kültürümüze karşı ciddi bir sorumsuzluktur'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler