Sabancı Üniversitesi araştırma ödülleri sahiplerini buldu

Sabancı Üniversitesi tarafından, Mütevelli Heyeti Onursal Başkanı Sakıp Sabancı'nın vasiyeti üzerine verilen "Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü" törenle sahiplerine verildi.

Yayınlanma: 09.06.2012 - 11:20
Abone Ol google-news

Sabancı Üniversitesi tarafından ihdas edilen "Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü", 8 Haziran Cuma akşamı Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi-the Seed'de, Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve Rektör Prof. Dr. Nihat Berker'in ev sahipliğinde gerçekleşen törenle 7. kez verildi.

Sabancı Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre ödül töreninin açış konuşmasını Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı yaptı. Jüri adına söz alan Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve TÜSİAD-Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu Direktörü İzak Atiyas jüri gerekçeli kararını açıkladı. Ardından, birincilik ödülünün sahipleri Florin Misch ve Atılım Seymen birer konuşma yaptı.
Bu yılki konusu "Küresel Krizlerde Türkiye Ekonomisinin Performansı" olarak belirlenen ödülde birinciliğe "Son Ekonomik Krizde Countercyclical Para Politikasının Türkiye'deki Etkinliği: Bir Doğal Deneyden Kanıtlar" adlı çalışmalarıyla, Almanya'nın Mannheim kentinde bulunan Center for European Research'te araştırmacı olarak görev yapan Florin Misch ve Atılım Seymen layık görüldü.

Yarışmanın ikincilik ödülünü ise "Türkiye'de Küresel Krizde Ticaret ve Cironun Mikro Ölçekte Evrimi" başlıklı çalışmaları ile İtalya'daki Universita Politecnica delle Marche'de görevli olan Alessina Le Turco ve Daniella Maggioni kazandı.

Birinci olan makale 2009 krizini inceliyor

Makale, Türkiye'de 2009 yılında ekonominin daralmasına karşı genişleyici bir önlem olarak bazı dayanıklı mallar üzerindeki katma değer vergisi ile özel tüketim vergisi azaltılmasının etkisini araştırıyor. Bunun için de bu politikadan faydalanan ve faydalanmayan şirketlerin performanslarını karşılaştırıyor. Elde edilen bulgulara göre, vergi indiriminden faydalanan şirketlerin satış büyüme oranları diğerlerine göre daha yüksek olduğu, yani bu maliye politikası araçları hedeflerine uygun sonuçlar doğurduğu sonucuna varılıyor. Yazarlar bu bulgulardan kalkınarak geçici vergi indirimlerinin talebi canlandırarak ekonomik daralmanın azalmasına olumlu bir katkıda bulunmuş olabileceği sonucuna ulaşıyorlar.
 

Krizin Türkiye'deki firmalar üzerindeki etkisi

İkincilik ödülüne layık görülen makale, kriz döneminde uluslararası ticarette yaşanan çöküşün Türkiye'deki imalat sanayi firmalarına etkisini firma düzeyinde veriler kullanarak inceliyor. Makale, "Türkiye'de uluslararası ticaretin kriz döneminde kriz öncesi yıllara göre azalmasının temelinde mevcut firmaların mevcut ürünlerinde meydana gelen değişiklikler mi yatmaktadır yoksa firmaların ve ürünlerin piyasaya eklenmesi veya piyasadan çıkması mı daha önemli olmuştur?" sorusunu ele alıyor. Makalede elde edilen sonuçlara göre ithalatın azalmasında firmaların veya ürünlerin piyasadan çekilmesi daha önemli bir rol oynuyor. Buna karşılık imalat sanayi ihracatının azalmasının arkasında ise mevcut firmaların mevcut ürünlerinde meydana gelen düşüşler yatıyor.

Makalede hangi tür firmaların krize karşı daha dayanıklı oldukları konusunda da bazı bulgular da yer alıyor. Buna göre, kendi ürünlerini ihraç eden firmalar ihracata aracılık eden yani üretici firmalardan mal alıp bunları ihraç eden firmalara göre krize karşı daha dayanıklı olduğu sonucuna varılıyor. Genel kanının aksine, yabancı yatırım içeren firmalar, yerli firmalara göre krize karşı daha dayanıklı olmadıkları görülüyor. Genel olarak makale, krizin Türkiye'deki firmalar üzerindeki etkisini anlamak için firmaların uluslararası üretim ağlarındaki konumunu incelemenin önemli olduğunu ortaya koyuyor.

Bu yıl ilk defa verilen "İslam Sanatı ve Kültürü Jüri Özel Ödülü"ne Harvard Üniversitesi'nin ilk "Ağa Han İslam Sanatı ve Mimarisi" kürsüsü sahibi, Emeritus Öğretim Üyesi, geçtiğimiz yıl aramızdan ayrılan Oleg Grabar layık görüldü. Oleg Grabar'ın ödülü Türk ve İslam sanatı ve kültürü alanında çalışmaların sürdürülmesi için kurulan "Oleg Grabar Memorial Found"a verildi.

İslam sanatının hemen tüm alanlarında yazdığı kitap ve makalelerinde sadece özgün bilgileri aktarmakla yetinmeyen Oleg Grabar, farklı yönlerden yaklaşarak İslam sanatını objelere odaklı geleneksel anlatım yerine, fikir ve bağlamlarıyla inceledi. Ufuk açan vizyonu yayınlarının evrenselliğine yansırken, bu farklı yaklaşım İslam sanatı ve mimarlığının uzmanı olmayan kişilerin bile ilgisini bu alana yöneltmeyi başardı. Bugün bu alanın başyapıtları olan kitap ve makaleleri, katıldığı konferans ve verdiği sayısız bildiri; küratörlüğünü yaptığı sergiler ve belgesel filmler; katıldığı ve yönettiği arkeolojik kazılar; üyesi olduğu prestijli akademik kurumlar ve çıkmasına önayak olduğu saygın yayın organları, bu büyük bilim insanının yaşamının sonuna kadar süren verimliliğini belgeliyor. Yetiştirdiği ve bugün her biri dünyanın en saygın eğitim kurumlarında öğretim üyesi, müzelerinde müdür veya baş küratör olan yetmişi aşkın doktora öğrencisi de onun bu misyonunu, günümüzün saygın bilim insanları olarak sürdürüyor.

Koordinatörlüğünü Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi Direktörü Nazan Ölçer'in üstlendiği "İslam Sanatı ve Kültürü Jüri Özel Ödülü"nün jürisinde, Prof. Dr. Doris Behrens-Abouseif (Londra Üniversitesi, SOAS), Doç. Dr. Tülay Artan (Sabancı Üniversitesi), Prof. Dr. François Déroche (Sorbonne Üniversitesi), Dr. Dorothea Duda (Viyana-Avusturya Bilimler Akademisi), Prof. Dr. Gönül Öney (Ege Üniversitesi), Prof. Dr. Priscilla Soucek (New York Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü) ve Prof. Dr. Zeren Tanındı (Sabancı Üniversitesi) yer aldı.

Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü töreninde konuşma yapan Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, "Türkiye'nin krize karşı dayanıklılığını veya kırılganlığını hangi etkenler belirliyor? 'Şirketler ve aileler krizden nasıl etkilendiler?', 'Ne tür kamu politikaları krizin etkisini azaltabilir ve büyümeye geçişi kolaylaştırabilir?' sorularına cevap arayan araştırmaların gelecekte yaşanabilecek krizlere karşı oluşturulacak politikalara katkıda bulunmasını ümit ediyoruz" dedi.

Bu sene, geçmiş yıllardan farklı olarak, "İslam Sanatı ve Kültürü Jüri Özel Ödülü"nün de takdim edileceğini belirten Sabancı, "Bu özel ödül için de, tıpkı, araştırma ödüllerinde olduğu gibi, alanında dünyanın sayılı uzmanları arasında olan bağımsız ve uluslararası bir jüri oluşturuldu. İslam sanatı ve kültürü alanında çok önemli çalışmalara imza atmış çok değerli bir kişiye bugün bu ödülü olmaktan ayrıca büyük mutluluk duyuyorum" diye konuştu.

Dereceye girenler ödüllerini, merhum Sakıp Sabancı'nın eşi Türkan Sabancı, Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker'den aldılar. Gecenin sunuculuğunu ünlü oyuncu Meltem Cumbul üstlendi.

Ödüle bu yıl Türkiye ile birlikte ABD, Avrupa, Ortadoğu ve Uzakdoğu'dan olmak üzere toplam 20 başvuru yapıldı. Ödülün bu yılki jürisinde; Prof. Dr. İzak Atiyas (Sabancı Üniversitesi), Prof. Dr. Hasan Ersel (Sabancı Üniversitesi), Prof. Dr. Jeffrey Nugent (University of Southern California, L.A), Prof. Dr. Ziya Öniş (Koç Üniversitesi) ve Prof. Dr. Dani Rodrik (Harvard Üniversitesi) yer aldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler