Para yok yurt yok

AKP döneminde 45 bin öğrenci, parasını ödeyemediği için yurttan atıldı. 1684 öğrencinin de "yurttan süresiz çıkarma cezası" aldığı gerekçesiyle burs/öğrenim kredileri kesildi.

Yayınlanma: 10.06.2012 - 06:25
Abone Ol google-news

Ekonomik krizlerin Türkiye’yi “teğet geçtiğini” savunan AKP hükümeti döneminde, Kredi ve Yurtlar Kurumu yurtlarında barınan 45 bin öğrenci “ücret ya da depozito”yu ödemedikleri için “kapı dışarı” edilirken, 45 bin 349 öğrenciye de çeşitli gerekçelerle “disiplin cezası” verildi.

CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar’ın soru önergesini yanıtlayan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nda kalan öğrencilerle ilgili çarpıcı bilgilere yer verdi. Kılıç’ın verdiği bilgiye göre 2002-2012 yılları arasında kurum yurtlarında barınan 45 bin 349 öğrenciye çeşitli gerekçelerle disiplin cezası verildi. Kılıç, kurum yurtlarında barınan ve yurt ücretini süresi içinde ödeyemeyen öğrencilerin kayıtlarının silindiğini belirtirken, son 10 yılda ücret veya depozito farkını ödeyemeyen 44 bin 929 öğrencinin de yurtlardan kaydının silindiğini bildirdi. Öğrencilerin, borçlarını ödeyip, tekrar başvurmaları halinde “boş yer varsa” kaydının yenilendiğini belirten Kılıç, yurtla işiliği kesilenlerden “tabi afetler, kaza veya hastalık sebebiyle yurt ücretlerini zamanında yatıramayanların” izleyen ayın 15’ine kadar durumlarını belgelendirmeleri koşuluyla, yurtlarda kalmaya devam ettiklerini ifade etti. Hırsızlık, yurt idarecilerini tehdit, küçük düşürücü açıklama yapmak, ateşli silah, mermi, vs ile saldırı, “devletin güvenlik kuvvetlerine karşı gelme”, hakaret, “örgüt üyeliği” gibi hallerde yurtlarda kalan öğrencilere “süresiz çıkarma cezası, kınama ya da uyarma cezası” verildiğini bildirdi.

35 bin öğrenciye kınama

“Yurttan süresiz çıkarma” cezası verilen öğrencilerin bir daha hiçbir şekilde kurum yurtlarında barındırılmadığını belirten Kılıç, son 10 yılda 1684 öğrencinin bu şekilde yurtlardan çıkarıldığını, 1163 öğrencinin de bu ceza nedeniyle kredi ve burslarının kesildiğini ifade etti. Kılıç, ayrı gerekçelerle 8 bin 137 öğrenciye “kınama”, 35 bin 528 öğrenciye de “uyarma” cezası verildiğini bildirdi.

Acar’ın “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefetten” gözaltına alınıp adli makamlara intikal ettirildiği için yurtlarla ilişiği kesilen öğrenci olup olmadığına ilişkin sorusuna “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefet veya yasadışı öğrenci olaylarına katılmak suçlarından gözaltına alınmış olmak, adli makamlara intikal ettirilmiş olmak” hükmünün Danıştay tarafından iptal edilmesi nedeniyle, bu maddeye göre öğrencilere disiplin işlemi yapılmadığını bildirdi.
         


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler