Fransa'da sol partiler önde

Fransa'da düzenlenen genel seçimlerin ilk turunu, resmi olmayan sonuçlara göre, sol partiler önde tamamladı.

Yayınlanma: 10.06.2012 - 06:55
Abone Ol google-news

Resmi olmayan sandık çıkışı anket sonuçlarına göre, sol partilerin oluşturduğu ittifak yüzde 47,10 oy aldı.

Merkez sağdaki Halk Hareketi Birliği ve diğer küçük sağ partilerin oluşturduğu koalisyon ise yüzde 35,40 oy toplarken, aşırı sağa yüzde 13,40 oranında oy çıktı.

İlk turdaki seçim sonuçlarının, gelecek hafta düzenlenecek ikinci turda da tekrarlanması halinde sol ittifak Meclis'te 305 ile 353 arasında sandalyeye sahip olacak.

Sağ partilerin ise 222 ile 266 arasında sandalyeye sahip olması bekleniyor.
Fransa Meclisi'nde 577 sandalye bulunuyor. Seçim sistemine göre ilk turda seçim bölgesinde yüzde 50'den fazla oy alan milletvekili doğrudan milletvekili seçiliyor, aksi takdirde yüzde 12,5'in üzerinde oy alan adaylar ikinci turda yarışma hakkı kazanıyor.
Fransa'da 6,5 milyon oy potansiyeline sahip aşırı sağ, hiçbir partiyle ikinci turda ittifak yapamadığı için meclise temsilci gönderemiyor.

Fransa'da sol partiler Senato'da da oy çokluğuna sahip olduğu için, yeni hükümetin yasa çıkartması ve anayasa değişikliğine gitmesi daha kolay olacak.

Fransa'da düzenlenen genel seçimlerin ilk tur sonuçları, Cumhurbaşkanı François Hollande'ın vaat ettiği reformları gerçekleştirmek için parlamentoda mutlak çoğunluğa sahip olacağını ortaya koydu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler