Zonguldak zehir soluyor

Kentteki arsenik oranı tehlike sınırındaki Kuzey İspanya'dan 7 kat yüksek çıktı.

Yayınlanma: 10.06.2012 - 07:48
Abone Ol google-news

Bülent Ecevit Üniversitesi’nin (BEÜ) araştırmasına göre, Türkiye’nin taşkömürü ihtiyacının yüzde 95’inin karşılandığı Zonguldak’taki ağır metal kirliliğinin, insan sağlığını tehdit eder seviyeye ulaştığı ortaya çıktı. Çalışmada kentteki kobalt, demir, krom, arsenik ve nikel kirlilik oranlarının Avrupa ülkelerindeki ortalama kirlilik oranlarından katbekat fazla olduğu belirlendi.

BEÜ, çalışma alanı olarak belirlenen 155 kilometrekarelik bölgede şehri kuşatan 16 noktadan karayosunu bitkisi örneği aldı. Çalışma sonunda, kaynakları yoğun kömür kullanımı ve madencilik faaliyetlerinin yanında, çelik ve metal üretimi, yoğun araç trafiği olan arsenik oranı 2.91 mikrogram olarak bulundu. Kent merkezinde tespit edilen bu oranın, en yüksek arsenik kirliliği değerine sahip Kuzey İspanya’dan (0.40) 7 kat yüksek olduğu belirtildi.

Çevreciler endişeli

Çevre Koruma Derneği Başkanı Meltem Gürbüz, “Gelişmemiş ya da gelişmesi anormal bebekler dünyaya gelebilir. Durum buyken Zonguldak’ta sanayileşme daha da artıyor. Ve bu bir müjdeymiş gibi halka duyuruluyor. Zonguldak’ın geleceğinden endişe duyuyoruz” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler