Kemalpaşa kirazı 6 ülkeye ihraç ediliyor

Tokat'ın Kemalpaşa beldesinden 6 ülkeye kiraz ihracatı yapılıyor.

Yayınlanma: 10.06.2012 - 09:46
Abone Ol google-news

Kemalpaşa Belediye Başkanı Erdal Kiran, beldede yaşayanların çoğunun geçimini meyvecilikle uğraşarak sağladığını belirtti.

Hasat döneminde yaklaşık bin işçinin Kemalpaşa'ya geldiğini ifade eden Kiran, Kemalpaşa'nın adeta ''bacasız bir fabrika'' gibi çalıştığını söyledi.

Beldede özellikle kiraz ve şeftali üretiminin ön planda olduğunu anlatan Kiran, ''Kirazda hasat dönemi başladı. Vatandaşlarımıza da şimdiden hayırlı kazançlar diliyorum. Kirazımızın hasadına başlayalı yaklaşık 20 gün oldu. Yaklaşık 20-25 gün daha hava şartlarına bağlı olarak hasat süresi devam edecek'' dedi.

Beldede yetiştirilen Vink, Lambert, 0900 ve Stella gibi kiraz çeşitlerinin yurt dışına ihraç edildiğini belirten Kiran, ayrıca Türkiye'nin hemen hemen her bölgesine de kiraz gönderdiklerini söyledi.

Kemalpaşa'da meyveciliğin çok eskiden beri yapıldığını ifade eden Kiran, şunları kaydetti:
''15-20 yıldır çeşidi biraz daha arttırarak kültür cinsi kirazlara yoğunluk verdik. Tokat'ta 15-20 civarında çeşit üretiyoruz ama kaliteden dolayı çeşit sayısını bir hayli azalttık. Son yıllarda 0900'e ağırlık verilmekte. Tabi bunun yanında da önemli kiraz çeşitlerimiz var. Vink, Lambert ve Stella'nın üretimi yoğun bir şekilde yapılmaktadır. Bu cins kirazları yurt dışına gönderiyoruz. Rusya, Ukrayna, Gürcistan, Almanya, Hollanda, İtalya gibi ülkelere ihracat yapıyoruz. İhracatla ilgili Tokat'taki en büyük sıkıntımız şoklama ünitesinin olmaması, ulaşım bir hayli sıkıntılı. Bu eksikliklerin sıkıntılarını yaşıyoruz.''

İhracat oranının yüzde 30'a çıkarılması hedefleniyor


Beldede yaklaşık 3 bin ton kiraz üretildiğini belirten Erdal Kiran, bunun yüzde 10'luk kısmının ihraç edildiğini ifade ederek, ''Hedefimiz bunu oranı yüzde 30'lara çıkartmak. Kiraz üretiminin beldeye genel olarak 10 milyon liranın üzerinde bir girdisi var. Biz üretim yaparak sadece Tokat'ın ekonomisine değil Türkiye'nin ekonomisine de katkıda bulunuyoruz. Pazarlama konusunda Türkiye'de kirazda ilk beşteyiz'' dedi.

Bu sene sıcaklardan dolayı en çok ihraç edilen 0900 cinsi kirazda fazla üretimin olmadığını anlatan Kiran, ''Bu seneki tek sıkıntımız 0900 cinsi kirazlarda, ihracatlık çeşitlerde, Nisan ayındaki aşırı sıcaklardan kaynaklanan bir verim düşüşü oldu. Onun dışında olan kirazlarda verim ve kalite anlamında bir sıkıntımız yok. Kiraz üretimi çok iyi durumda'' ifadelerini kullandı.

Kiraz üreticilerinden Alper Genç ise sabah saatlerinden itibaren kiraz toplamaya başladıklarını belirterek, ''Günlük 1 ton civarı kiraz topluyoruz. Kiraz, emek isteyen bir meyve. Onun için kiraz toplayan işçilerin de tecrübeli olması gerekiyor'' dedi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler