"İsrail sadece kırmızı ışık görmeli"

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, İsrail'in artık hiçbir yerden "yeşil ışık" görmemesi gerektiğini, bütün ışıkların "kırmızı" olması gerektiğini belirtti. Babacan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek arasında ise öngörülen bir görüşme olmadığını ifade etti.

Yayınlanma: 15.01.2009 - 14:49
Abone Ol google-news

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Saraybosna'da  basın mensuplarının İsrail'in Gazze'ye yönelik son saldırılarına ilişkin soruları üzerine, bugünkü olayların aslında bu askeri operasyonun seçici olup olmadığı, hedefler konusunda ne kadar ayrım yapılıp yapılmadığı konusunda bazı sinyal ve mesajlar verdiğini kaydetti.

Şimdiye kadar ölen sivillerin sayısının bini geçtiğine işaret eden Babacan, "Bütün bu olanlar bize aslında artık bazı ülkelerin harekete geçmesi gerektiğini de söylüyor. Biz Türkiye olarak zaten devredeyiz. Türkiye olarak şu anda bizzat sahadayız. Bir an önce ateşkesin sağlanması için şu anda heyetlerimiz Kahire'de görüşmeler yapıyorlar. Ancak bunu kuşkusuz başka ülkelerin çabalarıyla da desteklemek gerekiyor" dedi.

"İsrail bazı ülkelerden yeşil ışığı gördüğü sürece bu operasyona devam edecek gibi görünüyor" diyen Babacan, dolayısıyla uluslararası toplumun tek bir bütün olarak, bu olanlara dur demesinin gerektiğini ifade etti. Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tabii dur demek, BM Güvenlik Konseyi kararı ile olur, tek tek ülkelerin yaptığı açıklamalar ile olur. Ama bir bakıma İsral'in bu operasyonların devamı ile ilgili (şu şu ülkelerden zımni ya da açık destek alıyorum) deyip, cesaret bulmaması gerekiyor. Artık uluslararası toplumun, bütün ülkelerin tek bir vücut olarak dur demesi gerekiyor buna. Nasıl dur denecek, zaten şu anda fiilen bunun müzakereleri başlamış durumda."

Babacan, ateşkesin nasıl sağlanacağına ilişkin müzakerelerin halen devam ettiğini hatırlatarak, artık silahların bir an önce durup, diplomasiye alan açılması gerektiğini, ateşkes çabalarının da bir an önce sonuca ulaşmasının önemli olduğunu kaydetti. Babacan, "Burada, değil artık tek bir gün, tek bir saat, tek bir dakika beklemeye kimsenin tahammülü yok. Umarız ki bu birlik beraberliği ülkeler arasında sağlayabiliriz" diye konuştu.

İsrail'in bugünkü saldırılarının müzakereleri olumsuz etkileyip etkilemeyeceğinin sorulmasına karşılık Babacan, "Bana göre bu olanlar müzakereleri kesmektense tam tersine bir an önce neticelendirmekle alakalı tüm tarafları teşvik etmeli" yanıtını verdi.
Babacan, İsrail'e "yeşil ışık" yakan bazı ülkelerden kastının ABD olup olmadığının sorulması üzerine de şunları söyledi: "Şimdi ben ülke ismi özellikle vermekten kaçınıyorum, ama bu ülkelerin az çok kimler olduğunu herkes tahmin ediyor. Dolayısıyla artık İsrail'in hiçbir yerden bir yeşil ışık görmemesi gerekiyor, gördüğü bütün ışıkların kırmızı ışık olması gerekiyor. (Dur) mesajını çok açık seçik herkesten alması gerekiyor."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy ve Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in 20 Ocak'ta Kahire'de bir araya geleceğine ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine de Babacan, şu anda öngörülen böyle bir toplantı olmadığını bildirdi. Babacan, şöyle konuştu: "Böyle bir toplantıda bu isimler olur mu, daha başka ülkeler olur mu, olmaz mı, ancak ateşkes anlaşması üzerinde bir mutabakat sağlanır, belki devlet başkanlarının, hükümet başkanlarının da bir bakıma (destek veriyoruz, bu anlaşmanın arkasındayız, anlaşmayı garanti ediyoruz) gibi bir toplantı, belki bir noktada yapılabilir ama şu anda görülen bir toplantı yok"

Babacan, sadece bölgedeki Türk heyetinin değil, sahada kaç ülke varsa herkesin çaba göstermesi gerektiğini söyleyerek, diğer ülkelerin de bir an önce sonuca ulaşmak için daha çok teşvik vermesi gerektiğini kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler