Zeytinyağında düşen ihracata yüksek rekolte de çare olamadı

Türkiye'nin ihracatta rekorlar kırdığı son yıllarda, ihracatı sürekli düşen tek sektör olan zeytin ve zeytinyağı sektöründe yüksek rekoltenin de düşüşe çare olamadığı bildirildi.

Yayınlanma: 11.06.2012 - 13:12
Abone Ol google-news

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkanı Metin Ölken, yaptığı yazılı açıklamada, ihracat rekorları kırmaya hazırlandıkları 2011-2012 sezonunda hayal kırıklığı yaşandığını kaydetti.
220 bin tonluk zeytinyağı rekoltesiyle girdikleri sezona yüzde 400 ihracat hedefi koyduklarını belirten Ölken, ''Sektör, yüksek rekolte sebebiyle ihracat artış hedefini de yüksek koymuştu. Mayıs ayı sonu itibariyle 37 milyon 453 bin dolarlık ihracatla hedefin gerisinde kaldık'' açıklamasında bulundu.

Ölken, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği verilerine göre, sezonun 7 aylık döneminde bir önceki sezonun aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 48, değer bazında ise yüzde 23'lük ihracat artışı yaşandığını vurguladı.

Metin Ölken, ''Bu performans son 6 sezona bakıldığında en kötü ikinci sezon olarak kayıtlara geçti. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ve Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi'nin 2007 yılından beri talep ettiği ihraç kaydıyla zeytinyağı ithalatına imkan veren Dahilde İşleme Rejimi'nin (DİR) ne kadar haklı bir talep olduğunu ortaya koyuyor'' ifadesini kullandı.

Zeytinyağı ihracatının sürekli düşüş gösterdiği son 5 sezonda ihracatını her yıl arttıran zeytin sektörünün de bu yıl gerilediğini belirten Ölken, açıklamasında şunları kaydetti:
''Yeşil zeytin ihracatı 2010-11 sezonunun aynı dönemine göre miktar açısından yüzde 4, toplam tutar açısından da yüzde 2 azalarak 16,7 milyon dolar oldu. Siyah zeytin ihracatı ise miktar olarak aynı kalırken değer bazında yüzde 2 düşüşle 67,2 milyon dolar olarak gerçekleşti.''
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler