Komisyon Başbakan ile görüşecek

TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri, yarın saat 13.00'te Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı TBMM AKP Grubu'nda ziyaret edecek.

Yayınlanma: 11.06.2012 - 14:11
Abone Ol google-news

Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in başkanlığında Köşk'e çıkarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüştü. Komisyon yarın Başbakan Erdoğan ile görüşecek. Liderler turu kapsamında komisyon üyeleri, 18 Haziran Pazartesi günü de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşecek.
 

Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in başkanlığında Köşk'e çıkarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüştü. Yaklaşık bir saat süren görüşmede Cumhurbaşkanı konuklarına çay ikram etti. Meclis Başkanı ziyarette anayasa yapımıyla ilgili süreci anlattı.

CHP'li Kart, söyleme dikkat çekti

Edinilen bilgiye göre Kart, Anayasa yapım sürecinin önemine dikkat çekerek ilk kez bu kadar geniş katılımla, toplumsal katılımla bir masa etrafında oturulduğunu, bunun bir fırsat ve sorumluluk olduğunu, bu sorumlulukla görev yaptıklarına işaret etti. Bu süreçteki kaygılarını dile getiren Kart'ın, "toplumda nefret ve ayrışma ortamının, toplumsal gerginliğin son derece yükseldiğine" dikkat çekerek, bundan duyduğu kaygıyı dile getirdiği belirtildi. Bunun her alanda ortaya çıktığını ifade eden Kart'ın, anayasa yapım sürecinin de bu sebeple çok önemli olduğunu, "Bu nefret ve ayrışma ortamını gidermek, bir barış dilini kullanmak, ortak paydayı yakalamak, toplumsal barışı yakalamak anlamında da bir fonksiyonu olduğunu buna herkesin dikkat etmesi gerektiğini" ifade ettiği öğrenildi.

Kart, " 'Toplumsal uzlaşma olursa olur olmazsa biz ittifaklarla ya da referandum yoluyla çözüm getiririz' yaklaşımının son derece sağlıksız, toplumu ayrıştırıcı, kutuplaştırıcı olacağını" belirtti. Kart'ın, "Toplumu ikiye bölerek anayasa yapılamaz. Mutlaka toplumsal uzlaşma, diyalogla anayasa yapılması gerekir" dediği ifade edildi.

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'ın konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Gül de bir değerlendirme yaptı. Edinilen bilgiye göre Cumhurbaşkanı, Anayasa yapımında metodolojinin önemine vurgu yaparak, "Şu anda o metodolojiyi yakalamış durumdasınız, bunu çok önemsiyorum" dedi.  "Uzlaşma Komisyonunun hemen dağılacağı" gibi bir beklenti olduğunu, ancak komisyonun çalışmalarına devam ettiğini ifade eden Cumhurbaşkanı'nın, bundan memnuniyetini dile getirdiği öğrenildi.

Cumhurbaşkanı'nın, anayasaların partilerin ortak mührüyle yapılması gerektiğini, bunun son derece önemli olduğunu ifade etti. Edinilen bilgiye göre Gül, 2007'deki sürece de dikkat çekti. Edinilen bilgiye göre Gül, gelinen noktada artık anayasa yapım konusunda toplumsal beklentinin çok yükseldiğini, buna cevap vermek gerektiğini, bunun gereği yapılamadığı takdirde bunun vebalinin, sorumluluğun ağır olacağını ve bundan sonraki muhtemel anayasa yapım süreçlerinin de inandırıcılığını kaybedeceğini söyledi.

Liderlerin olaya sahip çıkmasının çok önemli olduğunu ifade eden Gül'ün, "Keşke liderler anayasa yapım sürecinde bir araya gelselerdi de üslup konusunda bir mutabakat sağlasalardı" şeklinde bir değerlendirme yaptığı öğrenildi.

Başkanlık tartışmaları
Kart, başkanlık, yarı başkanlık tartışmalarına işaret ederek, "Bunların hepsi konuşulacaktır. Bunların hükümet eliyle medya gücüyle bilgi kirliliği ile bir dayatmaya dönüşmemesi gerekir" dedi. Cumhurbaşkanı'nın da, bu gibi temel kavramların, partilerin ortak mutabakat ile toplumda olabildiğince istişare edilmesi gerektiğini ifade ederek AB sürecini örnek verdiği öğrenildi. Gül'ün, AB'ye üyelik sürecinde uzmanların çalışma yaptığını, artıların, eksilerin değerlendirildiğini belirterek, çok önemli kararların araştırılması, toplumsal mutabakatla olabildiğince istişareyle tartışılması gerektiğini, ortak akılla değerlendirilmesi gerektiğini ifade ettiği öğrenildi.

BDP'li Altan Tan'ın tutuklamalar konusundaki sözüne de Gül'ün, özel yetkili mahkemelerin yapılışı sürecinde kendisinin de kaygılarını ifade ettiğini dile getirdiği öğrenildi. Edinilen bilgiye göre MHP'li Faruk Bal da, milletin problemlerine çözüm olabilecek, herkesin kabulleneceği bir anayasa yapılması gerektiğini belirtirken Cumhurbaşkanı da, "Faruk Bey iyi özetledi" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler