Ülker'in kurucusu yaşamını yitirdi

Ülker Grubu'nun kurucusu Sabri Ülker, 92 yaşında hayata veda etti.

Yayınlanma: 12.06.2012 - 13:21
Abone Ol google-news

Sabri Ülker'in yaşlılığa bağlı nedenlerle vefat ettiği öğrenildi. Sabri Ülker'in cenaze namazı yarın öğle namazına müteakiben Fatih Camii'nde kılınacak.

Cumhuriyetin ilk kuşak sanayicilerinden Sabri Ülker, 1920 yılında Kırım’da doğdu. Ailesi 1929 yılında Türkiye’ye göç ederek İstanbul’a yerleşti.

İlkokul yıllarında yaz tatillerinde ağabeyi Asım Ülker ile birlikte Besler Bisküvi Fabrikası'nda çalıştı. İlkokuldan sonra İstanbul Erkek Lisesi'ne kaydoldu. Orta ikinci sınıfta iken parasız yatılı sınavını kazanarak Bilecik Lisesi'ne gitti. Ortaokulu Bilecik'te, liseyi Kütahya'da okudu. Yüksek öğrenimini Sultanahmet İktisadi ve Ticari İlimler Mekteb-i Âli'de tamamladı.

1944 yılında Eminönü´ndeki Nohutçu Han´da küçük bir bisküvi atölyesini satın alarak iş hayatına atıldı. Ağabeyi Asım Ülker ve üç çalışanla birlikte 100 metrekarelik bu atölyede üretime başladı. Günde 200 kilo üretim yapıyorlardı.

Bu atölyedeki başarısının ardından 1948 yılında eski Sağmalcılar Köyü’ndeki Takkeci Camii’nin hemen yanında, bisküvi üretimi için bir fabrika kurdu, bisküvi kapasitesini üç katına çıkarttı. Daha sonra bu bisküvi fabrikası Davutpaşa’daki yerine taşındı.

1970’te halka açık bir şirket olan Anadolu Gıda’yı Ankara’da kurdu. 1974’te Ülker’de ilk bisküvi ihracatını başlattı. İhracata başlandığında ilk hedef Ortadoğu pazarıydı.

1979’da İstanbul’da kurulan ikinci fabrikayı çikolata üretimine tahsis etti. Aynı yıl Ülker’de Araştırma ve Geliştirme departmanını kurdurdu.

1980’lerden itibaren Ülker’in üretim çeşitliliğinin zenginleşmesini sağladı. 1983’te BOPP ve oluklu mukavvayı üretim listesine ekletti. 1992’de bitkisel-endüstriyel yağ ve margarin sektörüne girme kararı aldı ve Pendik Nişasta, kuruldu.

1996’da süt sektörüne girdi. 2000 yılında Ülker’in onursal başkanlığını üstlendi. Ülker'in 1944 yılında 3 kişi ile başlayan serüveninde bugün çalışan sayısı 25 bini aştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler