"Ortaklık için Rusya'ya yürüyerek gitmeye hazırım"

Gürcistan Dışişleri Bakanı Grigol Vaşadze, ''Rusya, Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü kabul ederse stratejik ortaklık anlaşmasını imzalamak için uçakla değil, yürüyerek gitmeye hazırım'' dedi.

Yayınlanma: 15.01.2009 - 15:43
Abone Ol google-news

Gürcistan Dışişleri Bakanı Grigol Vaşadze, gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD ile imzalanan stratejik ortaklık anlaşmasının Gürcistan ve Ukrayna için çok önemli olduğunu belirterek, bu stratejik ortaklığın Barack Obama yönetimi tarafından da destekleneceğini kaydetti.

Rusya'nın, ülkesinin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini tanıması halinde bu ülkeye stratejik ortaklık anlaşması imzalamak için uçakla değil, yürüyerek gideceğini belirten Vaşadze, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) Gürcistan'daki faaliyetlerinin devam etmesi için görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

Bu arada Gürcistan'ın yeniden bütünleştirmeden sorumlu Devlet Bakanı Temur Yakobaşvili, AGİT'in ülkesindeki faaliyetlerine devam etmesi konusunda halen bir fırsat bulunduğunu kaydetti.

Rusya'nın, AGİT'in tek yanlı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'de ofisinin açılması talebinin kabul edilebilir bir öneri olmadığını vurgulayan Yakobaşvili, ''Moskova bu konuda ısrarcı olacaksa ve düşüncesini değiştirmeyecekse o zaman AGİT, Gürcistan'dan çekilmek zorunda kalacak'' dedi.

AGİT, Gürcistan'da 1992'den bu yana açık olan bürosunu Rusya'nın muhalefeti yüzünden Ocak başında kapatmak zorunda kalmıştı.


"Saakaşvili, savaş suçlusu olarak yargılanmalı"

Öte yandan Güney Osetya'nın lideri Eduard Kokoeti, gazetecilere yaptığı açıklamada, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin ''savaş suçlusu olarak yargılanması'' gerektiğini savundu.

''Saakaşvili, sadece Oset halkının değil Gürcülerin de kanının akıtılmasından sorumlu'' diyen Kokoeti, Tiflis hükümetinin sorunların barışçıl çözümü için konuşmaya başlamadan önce Güney Osetya halkının ''soykırıma maruz kaldığını'' kabul etmesi gerektiğini iddia etti.

Gürcistan'da bugünkü iktidarın, Güney Osetya halkı ile konuşmaya manevi hakkının bulunmadığını öne süren Kokoeti, ''Biz, Gürcistan'da halkın benimsediği politik güçler ile konuşmaya hazırız'' dedi.

Kokoeti, Gürcistan'ın barış görüşmelerine başlayabilmek için bölgede yeniden güç kullanmayacağına dair anlaşma imzalaması gerektiğini de ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler