Nükleer işbirliği anlaşması

ABD, George W. Bush yönetiminin görev süresinin bitmesine 5 gün kala, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile nükleer işbirliği anlaşması imzaladı.

Yayınlanma: 16.01.2009 - 07:44
Abone Ol google-news

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve BAE Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayed el-Nahayan tarafından dün Washington'da nükleer işbirliği anlaşması imzalandı.

Rice, imza töreninde, BAE ile nükleer işbirliğini övdü ve anlaşmayı Kongre'nin de onaylayacağına inandığını söyledi.

BAE Dışişleri Bakanı ise hükümetinin nükleer düzenlemeler konusunda ''şeffaf'' olduğunu belirterek, iki ülke arasında sivil nükleer enerji konusundaki ticaretle ilgili olarak yasal bir çerçeve oluşturduklarını bildirdi.

ABD Kongresi'nin kimi üyeleri, BAE'nin, İran'ın nükleer silah elde etme çabalarının engellenmesi konusunda yeterli çabayı göstermediğinden endişe duyuyorlar.

Anlaşmanın Kongre tarafından da onaylanması durumunda ABD ve BAE, barışçı nükleer enerji programı konusunda işbirliği yapacak.

BAE ayrıca anlaşmayla, ülke içinde nükleer yakıt zenginleştirme ve yeniden işleme kapasitesi kazanmaktan önceden vazgeçiyor.

ABD'nin, Hindistan ve Mısır dahil 20'den fazla ülkeyle benzer anlaşmaları bulunuyor. BAE de daha önce Fransa ile benzer bir anlaşma imzalamıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon