"Türkiye'de islami dayanışma zemin kazanıyor"

İsrail'in Gazze'ye yönelik düzenlediği saldırılara ilişkin sert eleştirilerde bulunan Ankara'ya, İsrail ve ABD kaynaklı tepkiler giderek artıyor. Jerusalem Post'ta yayınlanan bir makalede, Türkiye'nin "İslami dayanışma ve Batı karşıtı hissiyatı"nın zemin kazandığı iddia edilirken, PKK teröründen etkilenen Türkiye'nin Hamas'la çatışan İsrail'e daha fazla anlayış göstermesinin beklendiği öne sürüldü.

Yayınlanma: 16.01.2009 - 09:07
Abone Ol google-news

Jerusalem Post gazetesince yayınlanan, ABD'deki John Hopkins Üniversitesi'ne bağlı Orta Asya-Kafkaslar Enstitüsü Araştırma Müdürü Svante E. Cornell imzalı, "Türkiye, Batı'dan uzaklaşıyor" başlıklı makalesinde "On yıl önce Batılı ve İsrailli liderler, müttefik olarak Türkiye'ye güvenebilirdi. Ankara, prakmatik hesaplara dayanan kararlar alırdı. Ancak bu durum, İslami muhafazakar AKP yönetimi döneminde değişti" görüşü dile getirildi.

"Hamas füzelerinin karşısında İsrail, uzun bir süreden beri agresif PKK teröründen etkilenen bir ülkeden daha fazla anlayış bekleyebilirdi" denilen makalede Türk liderlerinin, Hamas'ın pozisyonunu Birleşmiş Milletler'e aktarma isteğinin birçok kişi için "sürpriz" yarattığı da öne sürüldü.
 

Türkiye'nin Batı'ya bağlılığı aşınıyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'e yönelik eleştirilerin çeşitli örnekleri aktarılırken de Türkiye'nin uluslararası alandaki davranışlarının, Batı'ya olan bağlılığının zayıfladığını ve aşınmakta olduğunu gösterdiği iddia edildi.

Jerusalem Post'taki makalede Türkiye'nin 1990 yıllarında İsrail ile güçlü ilişkileri kurduğu, bunun her iki ülkeye yarar sağladığı, Türkiye'nin ayrıca ABD ile birlikte Kafkas ve Orta Asya'daki yeni bağımsız devletlerde en güçlü Batılı güçler olduğu vurgulandı.

Ancak Türkiye'deki "İslamcılar"ın bu politikaları onaylamadığı da öne sürülen makalede son yıllarda Türkiye'nin çok sayıda konuya ilişkin politikalarının, ülkede yaşanan büyük değişiklikleri yansıttığı da savunuldu.

 

Kafkas İstikrar Platformu önerisine eleştiriler

Bu bağlamda Gürcistan krizi üzerine Ankara'nın geliştirdiği Kasfas İstikrar ve İşbirliği Platformu önerisinin Gürcistan ve Azerbaycan'da şaşkınlık yarattığı, ABD ve Avrupa Birliği'ne danışılmadığı öne sürülen makalede Erdoğan'ın "bölgeye yönelik hesaplarının Moskova'nın imperiyal iddialarının tanınması anlamına geldiği" de iddia edildi.

Makalede Türkiye'nin İran nükleer programına ilişkin tutumunun da eleştirilmesinden sonra Ankara'nın komşuları Suriye ve İran ile ilişkilerini iyileştirme isteğinin anlayışla karşılandığını ancak Hamas lideri Meşal ve Sudan devlet başkanı El Beşir'in Ankara'ya davet edilmesinin yalnızca "pragmatik kararlarla" izah edilemeyeceği yorumu yapıldı.

AKP'nin hem dış hem de iç politikasında İslami kimlikle daha çok özdeşleştiği savına da yer verildiği makalede şu yorum yapıldı:
"AKP, yeniden seçildiği 2007'den beri demokratik reformdan çok Türk toplumu ve devletinde İslami değerlerin ilerletilmesine odaklandı. Dış politikada da, genel olarak toplumun görüşlerini de etkileyecek, Türkiye'yi daha az Batılı bir ülkeye dönüştüren, İslami dayanışma ve Batı karşıtı hissiyat zemin kazandı."

Türkiye'nin Gazze krizine ilişkin tepkilerinin bu geniş çerçevede değerlendirilmesi gerektiği savunulan makalede buna karşın Türkiye'nin ABD ve Avrupa ile olan bağlarının yakın bir gelecekte değişmeyecek kadar güçlü olduğu belirtilikten sonra şöyle devam edildi:
"Ancak AKP iktidarda kaldığı sürece, bu bağlar, giderek daha da aşındırılacak. Batı'nın bir parçası olmak yerine Türkiye, Batı ile Rusya ve İran gibi güçlere aynı mesafede durma pozisyonuna gelebilir. Eğer böyle bir şey olursa, Washington, Brüksel ve Tel Aviv'deki stratejik düşünürlerin, daha önceki varsayımlarının bazılarını gözden geçirmesi gerekecek."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler