İÜ medya-okuryazarlığı öğretmeni yetiştirecek

İstanbul Üniversitesi (İÜ), medya okur-yazarlığı öğretmeni yetiştirecek. İÜ, İletişim Fakültesi mezunlarına öğretmenlik kapısını aralıyor. İletişim Fakültesi mezunlarına 60 kişilik kontenjan ayrılan “tezsiz yüksek lisans” eğitimi için başvurular 19-23 Ocak tarihlerinde yapılabilecek.

Yayınlanma: 16.01.2009 - 10:39
Abone Ol google-news

İstanbul Üniversitesi (İÜ), İletişim Fakültesi mezunlarına öğretmenliğe başvuru hakkı kazandıracak 60 kişilik “tezsiz yüksek lisans” eğitimi için başvuruları 19-23 Ocak tarihlerinde almaya başlıyor. Programla öğretmenlik formasyon eğitimi alacak İletişim Fakültesi mezunları,  ilköğretim kurumlarında “Medya Okur-Yazarlığı”, İletişim Meslek Liseleri'nde de medya alan derslerinde öğretmenlik yapma hakkı elde edebilecekler. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Gezgin, “medya işsizleri ordusuna” bu programla yeni bir istihdam olanağı yaratılacağını söyledi.

Bu yıl başlayan uygulamayla 4 yıllık İletişim Fakülteleri'nden mezun olan öğrenciler, Eğitim Fakültelerinin 1 yıl süreli Tezsiz Yüksek Lisans programlarından alacakları öğretmenlik formasyonu ile medya dışında eğitim sektöründe de istihdam olanağı bulacaklar.

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Gezgin, bugüne kadar yürütülen uygulamada dersin çoğunlukla sınıf öğretmenleri ile sosyal bilimler öğretmenlerince verdiğini söyledi. Gezgin, medya okur yazarlığı dersinin, konunun uzmanı olmayan öğretmenlerce veriliyor olmasının, öğrencilerin dersten yeterli verim alamamalarına neden olduğunu belirtti.

 

‘Dersi iletişim mezunları vermeli’

Prof. Dr. Suat Gezgin, içinde bulunduğumuz bilgi çağında bireyin her türden enformasyona ulaşabilmek amacıyla genellikle ilk başvuru kaynağı olarak elektronik, yazılı, görsel ve işitsel medyayı tercih ettiğini vurguladı. 

Gezgin,Çağımız insanının medya metinlerinde görünenin ardında yatan mesajları doğru yorumlamayı becerebilmesi, en azından bu metinlerde belirli ve verili ideolojileri sorgulama yeteneğine sahip olabilmesi için bu görevi İletişim Fakültelerinden mezun olup iletişim bilgileri eğitimine ve Eğitim Fakülteleri'nin pedagojik formasyon eğitimine tabi tutulmuş kimselerce verilmesi daha faydalı olacaktır” dedi.

 

‘İşsizler ordusuna istihdam olanağı’

Dekan Gezgin, sayısı 30’u bulan iletişim fakültelerinden mezun binlerce gençten oluşan “medya işsizleri ordusuna” her geçen gün yenilerinin eklendiğini vurgulayarak, “Bunun sebebi hiç kuşkusuz İletişim Fakültelerinin kontenjanlarının gereğinden fazla tutulması ve buna bağlı olarak da her yıl ihtiyaçtan fazla iletişimciden çok azının meslekleri ile ilgili bir alanda çalışabilme imkanına erişebilmesidir” diye konuştu.

 

‘Eğitim Fakültesi de İletişimciler vermeli diyor’

İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Dilidüzgün ise Eğitim Fakültesi mezunlarının ilköğretim okullardaki Medya Okuryazarlığı derslerini  verebilecek donanıma sahip olduğunu vurgularken, “Ancak İletişim Fakültesi Mezunlarının bu dersi vermesi, öğrenciler için daha sağlıklıdır. Bu konuda İletişim Fakültesi öğretim üyelerine görev düşüyor” dedi.

Dilidüzgün, bu programdan iyi verim alınabilmesi için İletişim Fakültesi ve Eğitim Fakültesi’nin bir arada çalışması gerektiğine dikkat çekti. Dilidüzgün, “Artık eğitim sistemimiz ustadan çırağa aktarma değil, sorgucu, araştırmacı bir öğretme sistemine sahiptir” diye konuştu.

Tezsiz yüksek lisans eğitiminde İletişim Fakültesi mezunlarına verilen kontenjanın küçümsenecek bir sayı olmadığını kaydeden Dilidüzgün, “Eğitim fakültesinin görevi öğretme bilgisini vermektir. Biz üstümüze düşeni en iyi şekilde yapmaya hazırız” şeklinde konuştu.

 

İletişim mezunları nasıl başvuracak?
   
Medyada iş bulamayan ya da medyada çalışmak istemeyen İletişim Fakültesi mezunları, İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi’nde yürütülecek Tezsiz Yüksek Lisans programlarıyla öğretmenlik formasyonu eğitimine alınacak.

İletişim Fakültesi Gazetecilik, Halkla İlişkiler ve Radyo-Televizyon-Sinema bölümlerinden mezun olanlara 20’şer kişilik kontenjan ayıran tezsiz yüksek lisans programına başvuru, sınav ve kesin kayıtlar için şahsen başvuru yapılacak. Başvurular, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nce kabul edilecek. Posta ile başvuru kabul edilmeyecek ve kayıt süreleri uzatılmayacak.  Başvuru sırasında alınan belgeler iade edilmeyecek.

İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Targan Ünal, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Gezgin’in girişimleriyle İletişim Fakültesi mezunları için açılan tezsiz yüksek lisans programının yerinde bir girişim olduğunu söyledi.

Türkiye’nin medya okuryazarlığı konusunda bilinçlenmiş bir topluma ihtiyacı olduğunu kaydeden Ünal, İstanbul Üniversitesi’nin bu konuda da öncü olduğunu söyledi.

Yüksek notu olan avantajlı

Ünal’ın verdiği bilgiye göre, tezsiz yüksek lisans için başvuracak adaylarda, lisans mezuniyet ortalamasının yüzde 25’i, en az 45 olması gereken ALES notunun yüzde 50’si ile mülakat puanının yüzde 25’i alınarak giriş notu hesaplanacak. Elde edilen giriş puanının en az 60 olması durumunda adaylar tezsiz yüksek lisans programına başvurabilecek.

Ünal, bu şartları karşılayan adaylardan en yüksek puandan itibaren yapılacak sıralamada kontenjan içinde kalanların programa kesin kayıtla kabul edileceğini söyledi.

Ünal, uygulamanın Eğitim ve İletişim Fakültelerinin işbirliğiyle gerçekleşeceğini kaydederek, iki fakülteye de bu konuda önemli bir görev düştüğünü ifade etti.

 

Hangi dersler alınacak?

Tezsiz yüksek lisans programında İletişim Fakültesi mezunlarının lisans eğitimlerinin sonrasında 2 yarıyıllık bir eğitimden geçmesi gerekiyor. 1 yıllık eğitim sürecinde İletişim mezunları 1’inci yarıyılda Eğitim Bilimine Giriş, Gelişim Psikolojisi, Program Geliştirme ve Öğretim, Özel Öğretim Yöntemleri,  Okul Deneyimi, Ölçme ve Değerlendirme, Sınıf Yönetimi derslerini okuyacak.

Programa katılacak öğrenciler ikinci yarıyılda ise Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı, Öğretmenlik Uygulaması, Seçmeli Ders, Rehberlik, Öğrenme Öğretme Kuram ve Yaklaşımları, Alan Eğitiminde Araştırma Projesi derslerini alacaklar.,

İÜHA- Nurten Erdoğan


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler