İspanya sokaklarda

İspanya'da, İşçi Komisyonları Sendikal Konfederasyonu (CCOO) ve Genel İşçi Birliği'nin (UGT) çağrısıyla 58 kentte düzenlenen gösterilerde, hükümetin aldığı kemer sıkma politikaları ve iş reformu bir kez daha protesto edildi.

Yayınlanma: 20.06.2012 - 19:13
Abone Ol google-news

''Sessiz kalma, haklarını savun'' sloganıyla yapılan gösterilerde, ''İspanyol hükümetinin aldığı kararlarla düşük tazminatla işten çıkarılmaların kolaylaştırılması, maaşların azaltılması, eğitim ve sağlık gibi sosyal politikalarda yapılan kesintiler'' eleştirildi.
Yaklaşık 7 aydır görevde olan Başbakan Mariano Rajoy başkanlığındaki muhafazakar görüşlü Halk Partisi (PP) iktidarını ''sosyal diyaloğu koparmakla'' suçlayan sendika liderleri, hükümete ''sınıra geldik, her geçen gün çok daha kötü durumdayız'' mesajı yolladı.

Gösterilerin merkezi başkent Madrid'de yürüyen yüzlerce kişi, ''Kurtarma planı için borçların ödenmesine hayır'', ''Şiddet, ev ve ekmek çalmaktır'', ''Bu krizin faturasını biz ödemeyeceğiz'' yazılı pankartlar açıp, 24 gündür grevde olan kömür madeni işçilerine destek veren sloganlar attı.

''Eğer birşey yapılmazsa yıl sonunda işsiz sayısı 6 milyona ulaşacak''

CCOO'nun Dışişleri Sorumlusu Javier Doz Orrit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işsizlik oranının yüzde 25'e çıktığını, 25 yaş altı gençlerde ise bu oranının yüzde 52'ye ulaştığını belirterek, ''Krizin en fazla etkilendiği sektör şüphesiz inşaat. Bu sektörde yaklaşık 2 milyon kişi işini kaybetti. Daha sonra hizmet ve endüstri geliyor. Eğer hükümet ve AB herhangi bir şey yapmazsa yıl sonunda toplam işsiz sayısı 6 milyona ulaşacak'' dedi.

İspanya'da fakirlik, sosyal eşitsizliğin arttığına dikkati çeken Orrit, şöyle konuştu:
''Son 2 yıldır yapılan politikaların sonucu tam bir felaket. Her şey daha da kötüleşiyor. En kötüsü de geleceği yönelik bir perspektif yok. Sendikalar olarak, bir an önce kemer sıkma politikalarının sona ermesi çağrısı yapıyoruz. AB'nin kuruluşundan bu yana en kötü siyasi nesili, şu anda görüyoruz. Bu durumun sorumluları, AB, Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Alman hükümetidir. 2,5 yıldır finans krizini kendi haline bıraktılar. Almanya liderlik yapamadı. Yunanistan'ın borç krizi Avro Bölgesi'nin bütününün krizi oldu. AB sanki bir kurum olarak yokmuş gibi davrandı. Yunanistan'a yardım etmediler, onu batırdılar. Çözüm aslında belli, borç sorununun aşılması için AB ortak avro bonosunda anlaşma sağlamalı, spekülasyonlar önlenmeli. Diğer yandan da ekonomik büyüme ve istihdam yaratıcı teşvikler yapılmalı.''

Orrit, mevcut kemer sıkma politikalarından dolayı İspanyollarda ''umutsuzluğun arttığını ve sınıra geldiklerini'' belirterek, ''İspanyol devletinin iflası avronun iflası olur. AB şu anda kendi mevcudiyetiyle oynuyor. Asla bu kadar kötü bir durumla karşılaşmadık. Uygulanan politikaların adil bir tarafı yok. İspanya tarihinde hiçbir zaman siyasi adımlar karşısında ekonomide bu kadar kötü sonuçlar alınmadı'' diye konuştu.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler