İlhan Selçuk anıtı açıldı

Aydınlanma Bilgesi, Cumhuriyet gazetesinin eski imtiyaz sahibi ve başyazarı İlhan Selçuk'u, ölümünün 2. yılında anıyoruz.... Beşiktaş Belediyesi tarafından heykeltraş Mehmet Aksoy'a yaptırılan İlhan Selçuk anıtı Ulus'ta düzenlenen törenle açıldı. Heykelin açılışını yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İlhan Selçuk'un aydınlanmacı yönüne dikkat çekti.

Yayınlanma: 21.06.2012 - 06:25
Abone Ol google-news

Beşiktaş Belediyesi tarafından heykeltraş Mehmet Aksoy’a yaptırılan İlhan Selçuk anıtı Ulus’ta düzenlenen törenle açıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından konuşan CHPGenel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “O bir aydınlanmacı, devrimci katıksız Mustafa Kemalciydi. Hayatının hiç bir döneminde düşüncelerinden ödün vermedi. Ziverbey işkencehanesinde yattı, Silivri toplama kampının hedefi oldu. Onu orada da yıdıramıdılar çünkü o aydın olmanın sorumlluuğunu taşıdı. Aydın olmak okuduklarıyla yaşadıklarıyla toplumu aydınlatan bir top ateşe benzer. İlhan Selçuk’a baktığımız zaman o ateşi görebilirsiniz. İlhan Selçuk o yüzden aydın sorumluluğunu yerine getirerek insan haklarından, demokrasiden, kadın erkek eşitliğinin yanındadır. O hayata hep eleştirel baktı. Kimi zaman dostlarını kimi zaman siyasal iktidarı eleştirdi. Tahamül edemeyenler ise baskı altına aldı” dedi. Türkiye’de 100’ün üzerinde gazetecinini içerde olduğunu, “Silivri toplama kampında” yüzlerce insanın tutuklu olduğunu anımsatan Kılıçdaroğlu, “21. Yüzyılın Türkiyesinde aydınların, gazetecilerin içeri atıldığı bir durum olamaz. Yargıçlar gazetecilere ‘niye bu yazıyı yazdın’ diye soruyor. Sen bir yargıç olarak bir yazara, çizere bunu nasıl söylersin. Sen ne yazdın diye sormaya senin ne hakkın var. Yargıç olan insan aydını, sanatı ve sanatçıyı bilmesi lazım. Sanatçı rüzgara karşı yürüyen insandır. Biz aydınlığı, çağdaşlığı özledik. Biz Mustafa Kemal’i özledik” diye konuştu.

'CHP’li belediyeler insanı düşünür'

CHP’li belediyelerin sadece insanları düşündüğünü vurgulayan Kemal Kılıçdaroğlu, “Özgürlük için bir yürüyüş başlattık. Bunu tüm Türkiye’ye yayacağız. Türkiye’nin bütün coğrafyasında sanat yayılacak. Ödün vermek bizim kitabımızda yok. Büyük usta Nazım’ın dediği gibi ‘Sen yanmasan, ben yanmasam. Nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa’. İşte onlar ağır bedel ödediler ve güzel Türkiye için mücadele ettiler. Bu anıt burada aydınlanmanın simgesi olarak kalacaktır. Sanatı, uygarlığı, aydınlanmayı görmek isteyenler buraya gelsin. Artık bu düşünce iktidara gelsin” dedi.
 

'Cumhuriyet çalışanları izinden yürüyor'

Orhan Erinç ise İlhan Selçuk’u ölümünün 2.yılında andığımızı belirterek, “İlhan abi Atatürk aydınlanmasının, laikliğin, bağımsızlığın, sosyal devletin var olmasını savunan en saygın savunmacı biriydi. Ölümünden sonrada aydınlanma bilgesi olarak aramızdan ayrılmadı. Biz cumhuriyet çalışanları olarak onun bize bıraktığı yolu çizgisinden sürdürmeye devam ediyoruz. İlhan Selçuk aydınlanma bilgesi olmasının yanında şimdi de simge sıfatının eklendiğini düşünüyorum. Cumhuriyet ailesi olarak Beşiktaş Belediyesi ve Mehmet Aksoy’a çok tkeşekkür ediyoruz” dedi.

Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal da  İlhan Selçuk’un penceresi altında toplanıldığını söyledi. Ünal, “Unutmazsak, akıl tutulması yaşamazsak aydınlık geleceği yeniden hep birlikte kurarız. Hayat geleceği tasarlamaktır.Yakın tarihimiz cumhuriyet aydınlanmasının özetidir. Bu heykel burada aynı zamanda Türkan Saylan, Melih Cevdet Anday, Tarık Akan, Rutkay Aziz, Genco Erkal ve Nazım Hikmet’tir. Bu anıt çağdaşlığı sonuna kadar savunarak bedel ödeyen insanların anıtıdır. Burası Mustafa Kemal’dir. Bu pencereden cumhuriyet aydınlığı yağmaya devam edecektir” diye konuştu.
 

'1,5 yıllık rüya gerçek oldu'

Heykeltraş Mehmet Aksoy ise 1,5 yıllık rüyanın gerçek olduğunu, heykelle İlhan Selçuk neydi? Nasıldı gibi soruların cevaplarını aradığını söyledi. Onun baktığı pencereden bakmaya çalıştığını anlatan Aksoy, “Bu anıtın yapılması burada olan insanlara saygıyı gösteriyor. Buradan Kars’ta yaşayan yurttaşlarada selam gönderiyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, Orhan Erinç, Emre Kongar, CHP milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, İsmail Ünal, Tarık Akan, Rutkay Aziz ile birilike kurdelayı keserek anıtın açılışını gerçekleştirdi.

Açılışa katılanlar

Ulustaki anıtın açılışına CHP milletvekilleri Aydın Ayaydın ve Sabahat Akkiraz, Gaziantep eski Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan, Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, Can Ataklı, Cahit Berkay, Hıncal Uluç, Genco Erkal, Muazzez İlmiye Çığ, Mustafa Dolu, TGS Başkanı Ercan İpekçi, Basın Konseyi Başkanı Orhan Birgit, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, CHP eski milletvekili Çetin Soysal Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve milletvekili Nurettin Sözen ile Cumhuriyet gazetesi yazarları Miyase İlknur, Ümit Zileli, Orhan Bursalı, Oktay Ekinci, Ayşe Emel Mesci, Şükran Soner, Mine Kırıkkanat, çizeri Kamil Masaracı ve CHP ilçe yöneticileri ile çok sayıda yurttaş katıldı.

• Törenin ardından Fulya Sanat Merkezi’nde anma gecesi düzenlenecek. Ankara’da ise İlhan Selçuk Parkı’nda saat 17.00’de anma ve dinleti etkinliği gerçekleştirildi. Selçuk’un Hacıbektaş’taki gömütü başındaki tören ise 24 Haziran Pazar günü.

Fotoğraf: Vedat Arık


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon