'Türkiye, terör örgütü konusunda Irak'ta oyalanıyor'

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, terörle ilgili 'Türkiye, Kuzey Irak'ta oyalanmaktadır. Kamuoyuna yapılan açıklamalar, sağlıklı değildir' dedi.

Yayınlanma: 21.06.2012 - 10:49
Abone Ol google-news

Hamzaçebi, TBMM Başkanlığı'na sunduğu Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun'da değişiklik yapan kanun teklifi hakkında TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

TBMM tatile girmeden önce milyonlarca kişiyi ilgilendiren bir konuda yasal düzenleme yapılması için kanun teklifi sunduğunu belirten Hamzaçebi, 2B arazilerine ilişkin yasanın 26 Nisan'da yürürlüğe girdiğini anımsattı. Hamzaçebi, geçen bu süre zarfında 2B arazilerinde evi bulunan, tarım, hayvancılık yapan, başka amaçlarla bu arazileri kullanan vatandaşların, tapu almada umutsuzluğa düştüğünü söyledi.

Hamzaçebi, kanunun, ayırım yapmaksızın bütün 2B arazilerinde satış bedelini, rayiç bedelin yüze 70 olarak belirdiğini, bunun da vatandaşları zorladığını, endişeye sevk ettiğini vurguladı.

Teklifinin, orman köylülerine, 2B arazilerinin tarım ve hayvancılık için kullanılmak şartıyla bedelsiz verilmesini öngördüğünü ifade eden Hamzaçebi, orman köylülerinin, Türkiye'nin en yoksul kesimi olduğuna işaret etti. Hamzaçebi, orman köylülerinin, diğer 2B arazilerini kullananlardan farkının, bu arazileri yüzlerce yıldır kullanmaları olduğunu belirtti.

Hamzaçebi, şöyle devam etti:
''Şehir, kasabalardaki yerleşimde ihtiyacı için bina yapanlar ile bu arazilerde yatırım amaçlı bina yapanlar, 'bu arazileri, 2B çıksın, alayım' diyerek, yatırım amacıyla elinde tutan vatandaşlar arasında ayırım öngörüyoruz. Teklif, 2B arazisinde kendi ihtiyacı için bina yapıp kullananlara, arazilerin emlak vergi değeri üzerinden satışını getiriyor. Arazileri yatırım amacıyla elinde bulunduranlar ile bu binaları yazlık, mevsimlik olarak kullananlar için ise rayiç bedel üzerinden satışı hedefleniyor. Orman köylüsü olmayıp, tarım hayvancılık yapanlara ise yine emlak vergisi üzerinden satış öngörüyor. Satış bedelinin ise herkes için 5 yılda 10 eşit taksitte ödenmesini istiyoruz. Parlamento tatile girmeden önce bu teklifi yasalaştıralım. Milyonlarca insanımız, bedel konusundaki düzeltmeyi, iyileştirmeyi bekliyor. Bu umutları boşa çıkarmayalım, bu sorunu çözelim.''
 

''Kürtajı, kadın hakkı olarak ele almak gerekir''

Hamzaçebi, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

AKP Ankara Milletvekili Cevdet Erdöl'ün, tıbbi zorunluluk bulunması halinde doğumun sezaryenle yaptırılması için verdiği yasa teklifi ve kürtaj tartışmalarına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Hamzaçebi, dün gece sunulan teklifin, TBMM Sağlık Komisyonu'nda gündeme alınmasının planlandığını anımsattı.

Hamzaçebi, yasal düzenleme yapılmak istenen konuyu, ilgili milletvekillerine en az 2 gün önceden haber vermesi gerektiğini ifade ederek, Komisyonun ve iktidarın bu tutumunu kınadığını belirtti.

Hamzaçebi, Hükümet'in, sezaryen konusunda kafasının karışık olduğunu savunarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bugün geldiğimiz noktada, iktidar partisinin, bu konuda geri adım atacağı, doğruya doğru geleceği şeklinde izlenim çıktı. Sayın Bakan, konuyu rapor olarak sunacağını ifade ediyor, tasarı hazırlığından söz etmiyor. Buradaki geri adım olumludur. Kürtajı, kadın hakkı olarak ele almak gerekir. Bütün ülkelerdeki düzenlemenin, Türkiye'de olmaması Türkiye açısından eksiklik, yanlışlık olur.

Sezaryenle ilgili olarak Hükümet'in, Sayın Bakan'ın açıklamaları gerçekleri yansıtmıyor. Hükümet'in, sağlık politikası iflas etmiştir. Sağlık harcamalarındaki olağanüstü artış nedeniyle sağlık harcamalarını frenlemek amacıyla Hükümet, devamlı yeni bir önlemi yürürlüğe koyuyor. Sağlıkta katılım payı olağanüstü artmıştır. Hükümet işbaşına geldiğinde sezaryenle doğan bebeklerin, toplam doğuma oranı yüzde 22'ler düzeyindeydi, 10 yıl sonra yüzde 44'lere çıktı. ABD'de bu oran yüzde 35'ler düzeyinde sezaryen oranı var, diğer ülkelerde Türkiye'den daha düşüktür. Hükümet, sezaryenle ilgili yasa getireceğine, sağlıkla ilgili performans sistemini sorgulasın. Performans sistemi, doktorları, hastaneleri sezaryene yöneltmektedir. Bu kadar ciddi artış, sağlık politikasının sorgulanmasını gerektiriyor. Asıl sorun görülmüyor, onun yerine sezaryeni önlemek üzere teklif geliyor, bu doğru, gerçekçi değil.

Hastane, doktor aynı; ne oldu da 10 yılda sezaryen oranı ikiye katlandı. Hükümet, Sağlık Bakanı otursun, performans sistemini sorgulasın. Hekimlerin sorunlarını, Sağlık Bakanlığı tarafından itilmesi yönündeki politikayı, hekimlere yönelik şiddeti, kısacası sağlık politikasını sorgulasın. Türkiye'nin buna ihtiyacı var.''

Hamzaçebi, bir soruyu yanıtlarken, CHP'nin gündeminde ''Öcalan'a ev hapsi'' yönünde bir konunun bulunmadığını bildirdi.
 

''Türkiye, Kuzey Irak'ta oyalanıyor''

Bir soru üzerine Akif Hamzaçebi, ''Kandil için Silahlı Kuvvetler, ne yapması gerekiyorsa yapmalıdır, bunun için ne talep ediyorsa -devlet kararıysa, devlet kararı- yapmalıdır. Türkiye, Kuzey Irak'ta oyalanmaktadır. Kamuoyuna yapılan açıklamalar, sağlıklı değildir. Barzani'nin destek vereceği şeklinde açıklamalar yapılıyor. Yıllardır, o yönetim Kuzey Irak'ta. Türkiye, yıllardır terör örgütü konusunda Kuzey Irak'ta oyalanıyor. Terör örgütünün dış desteği kesildiği an, Türk Silahlı Kuvvetleri gerekli, etkili harekatı orada yapabilecektir. Silahlı Kuvvetlerimiz, hangi desteğe ihtiyaç duyuyorsa, bu destek kendisine tartışmasız verilir'' diye konuştu.

Dağlıca'da terör örgütünün saldırısı sonucu şehit olan 8 askere Allah'tan rahmet dileyen Hamzaçebi, ''Terörü vasıta kılan kimlik politikalarının, Türkiye'ye ve adına hareket ettiğini söylediği halka, vereceği hiçbir şey yoktur. Terörle, Türkiye Cumhuriyeti'nden bir şey alacağını zannedenler, o örgüt, bu yolla Türkiye Cumhuriyeti'nden hiçbir şey elde edemeyecektir. Tam tersine terör, sorunun çözümünü çıkmaza sokan bir araçtır'' dedi.

Hamzaçebi, CHP'nin komisyon kurulması önerisi çağrısına MHP'nin olumsuz yanıt verdiğini ancak sürecin bitmediğini, işlediğini hatırlattı. Hamzaçebi, şartlar uygun olduğunda görüşmeye yönelik randevu talep edileceğini vurguladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler